Yüzü de dağıldı zirve de

Güncelleme Tarihi:

Yüzü de dağıldı zirve de
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2009 00:00

Psikolojik tedavi gören saldırganın yüzüne Duomo Katedrali’nin demir minyatürüyle vurduğu Berlusconi ile Başbakan Erdoğan arasında gerçekleştirilecek zirve ileri bir tarihe ertelendi. Doktoru, burnu ve iki dişi kırılan, dudağı patlayan Berlusconi için, “Başbakan’ın iyileşmek için üç haftaya ihtiyacı var” dedi.

Haberin Devamı

BERLUSCONİ'YE SALDIRI / FOTO GALERİ 

BERLUSCONI YUMRUK YEDİ - WEB TV     

İTALYA Başbakanı Silvio Berlusconi’nin önceki gün Milano’da uğradığı saldırıda, yüzüne Duomo Katedrali’nin demirden heykelciğiyle aldığı darbeyle burnu ve iki dişinin kırılması, dudağının patlaması nedeniyle Türkiye-İtalya arasındaki hükümetler arası zirve ertelendi. İki ülke yetkilileri arasında dün yapılan telefon görüşmeleriyle, yarın Roma’da yapılması planlanan hükümetler arası zirvenin daha sonraki bir tarihe ertelenmesi kararlaştırıldı. İtalya-Türkiye arasındaki hükümetler arası zirve, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Berlusconi önderliğinde 7 İtalyan, 8 Türk bakanın katılımıyla yapılacaktı. Ancak Berlusconi’nin saldırıya uğrayarak tedavi altına alınmasının ardından, zirvenin yapılması için İtalya başbakanının kendisini toparlamasının beklenmesi tercih edildi. Basın toplantısı düzenleyerek Berlusconi’nin sağlık durumu hakkında bilgi veren doktoru Alberto Zangrillo, “Başbakan’ın iyileşmek için üç haftaya ihtiyacı var” dedi. Sözcüsü Paolo Buonaiuti, Berlusconi’nin yaklaşık 600 santilitre kan kaybettiğini ve geceyi sakinleştirici ilaçlarla geçirdiğini anlattı. Sözcü sık sık uyanan, yüzü ve başı ağrıyan Berlusconi’nin, kırılan iki dişi dışında patlayan alt ve üst dudağına dikiş atılarak, sol gözünün altındaki derin yaraya estetik yapıldığını belirtti. Sözcü, Başbakan’ın, “Gözüm çıkmadıysa bu bir mucize” dediğini aktardı. Yemek yemekte güçlük çeken Berlusconi’ye serum veriliyor.

Saldırıyı bekliyordum

İtalyan Corriere della Sera gazetesine konuşan doktoru Alberto Zangrillo, “Kanlı ellerini seyreden Başbakan bana, ‘Bir nefret ortamı yaratıldı. Böyle bir saldırıyı bekliyordum’ dedi” ifadesini kullandı.

Baba: Özür diliyoruz

İTALYA’de çeşitli siyasi görüşteki tüm gazeteler, saldırıyı kınayıp, Başbakan Silvio Berlusconi’ye destek verirken, saldırganın babası Alessandro Tartaglia oğlu adına özür diledi. Saldırıyı gerçekleştiren 42 yaşındaki Massimo Tartaglia’nın, 1999’dan beri Berlusconi’nin kaldırıldığı San Raffaele Hastanesi’nde psikolojik tedavi gördüğü belirtildi. Baba Tartaglia, Berlusconi’ye telefon ederek oğlu adına özür diledikten sonra çıktığı televizyon Kanalı SKY News’ta, “Oğlumun akli dengesi bozuk ancak bugüne kadar kimseye zarar vermedi. Biz ailece Berlusconi’nin partisine oy vermiyoruz ama oğlumun eylemi siyasi olamaz” dedi. İtalyan yasalarına göre, psikolojik tedavi gören saldırganın 3 ila 7 yıl arası hapis cezasına çarptırılması bekleniyor.

Yanındayız pankartı

Berlusconi’nin saldırının hemen ardından kaldırıldığı San Raffaele Hastanesi sıkı korumaya alındı. Berlusconi’nin yandaşları, İtalyan bayraklarıyla birlikte, “Başkan Berlusconi, geçmiş olsun. Gerçek İtalyanlar daima senin yanında” yazılı pankartlar bıraktılar.

Erdoğan’dan geçmiş olsun

Başta Başbakan Tayyip Erdoğan, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy olmak üzere pek çok devlet lideri Berlusconi’ye geçmiş olsun temennisinden bulundu. Yakınları ve dostları hastane de ziyaretine gitti.

Ne yazdılar

İTALYA Başbakanı Silvio Berlusconi’nin dün ilk işi gazeteleri istemek oldu. Bir medya imparatorluğunun sahibi olan Berlusconi, kendi gazeteleriyle muhalif gazetelerin haberi nasıl yansıttığına baktı. Haber, dünya gazetelerinde de geniş yer alırken, İtalyan basınının yorumu şöyle:

Saldırgan kışkırtıcıyı biliyor

Il Giornale Gazetesi Yargı şiddeti. Saldırgan deli ama merkez sağdaki politikacılar, kışkırtıcıları biliyor.

La Repubblica Saldırı İtalya’daki siyasi atmosferin seviyesizliğini ortaya koyuyor. Dost, düşman, herkesin Berlusconi ile dayanışma halinde olması gerekiyor.

Corriere della Sera İtalya’da zehirli bir atmosfer hakim. Siyasi nefret, bir canavardır. Zincirlerinden koptuğunda kontrol edilemez.

Twitter’da: Noel hediyesi

Berlusconi’ye yönelik saldırı, Twitter ve Facebook gibi sitelerin favorisi oldu. Saldırgan Massimo Tartaglia’nın takipçilerinin sayısı her geçen saatte artarken saldırı Twitter’da da günün konusu oldu. Dünyanın her yerinden hem saldırıyı destekleyen, hem de eleştiren mesajlar geliyor. Twitter’a dakikada neredeyse yüzü bulan, Çince’den İtalyanca’ya kadar pekçok dilde kısa mesaj geliyor. “Berlusconi’ye Noel hediyesi” diyenlerden “Zavallı Berlusconi”ye kadar çeşitli mesajlar düşüyor.
İçişleri Bakanı Roberto Maroni, korumaların ve gizli servis elemanlarının nerede hata yaptıkları ile ilgili kapsamlı bir raporu polis, jandarma ve gizli servislerden istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!