Yüzlerce yıllık bıçakları dükkanında sergiliyor

Güncelleme Tarihi:

Yüzlerce yıllık bıçakları dükkanında sergiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2015 09:54

Haberin Devamı

BURSA (AA) - Bursa'da, av malzemesi dükkanı işleten bir esnafın, ABD, Hindistan, Özbekistan gibi ülkelerde asırlar önce imal edilmiş bıçak ve kamalardan oluşan koleksiyonu, meraklılarından ilgi görüyor.

Merkez Nilüfer ilçesinde av malzemesi dükkanı işleten Lemi Sezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bıçaklara her zaman ilgi duyulduğunu söyledi.

Hindistan, Özbekistan ve ABD'de onlarca hatta yüzlerce yıl önce imal edilmiş bıçaklardan oluşan koleksiyonunu dükkanında sergilediğini belirten Sezer, müşterilerinin yeni bıçaklar kadar tarihi değere sahip bu bıçaklara da büyük ilgi gösterdiğini anlattı.

Müşterilerinin zaman zaman bu bıçaklara talip olduğunu ve yüksek ücretler önerdiğini vurgulayan Sezer, tarihi bıçakları satmadığını ancak bunları, koruyacağına emin olduğu dostlarına hediye ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Tarihi değere sahip bu bıçakları gençlik yıllarında işi gereği gittiği yabancı ülkelerde temin ettiğini aktaran Sezer, elinde 20'yi aşkın eser bulunduğunu dile getirdi.

- Hindistan yapımı 700-800 yıllık bıçak

Sezer, elindeki en kıymetli bıçağın 700-800 yıllık geçmişe sahip olduğunu düşündüğü Hindistan yapımı bir bıçak olduğunu kaydederek, kan oluklu üzerinde boğa yılanı ile filin dövüşünün resmedildiği bu bıçağı Diyarbakır'da pazarda tezgah açan birinden satın aldığını belirtti.

Bursa el yapımı 100 yıllık dövme çelikten kehribar saplı küçük bıçağı özenle sakladığını ve sık sık temizlediğini dile getiren Sezer, Irak'ta beğendiğini söylemesi üzerine Arap şeyhi tarafından kendisine hediye edilen 150 yıllık Arap kamasının da el yapımı çelik ve deve kemiğinden sapının bulunduğunu anlattı.

Sezer, ABD askerlerinin kullandığı, 1877 yılından beri üretilen "hayatı idame bıçağı"nın da küçük koleksiyonu arasında yer aldığını ifade ederek, bu bıçağın, testere yerine, çivi çakma, ateş yakma gibi işlerde kullanılabildiğini, özel kuvvetlerde bulunan tüm ABD askerlerinin bu bıçağı taşımak zorunda olduğunu kaydetti.

Fayton makasından yapılmış, sapı geyik boynuzundan el yapımı bıçağa da sahip olduğunu söyleyen Sezer, Özbeklere ait iki kamaya ve Süryani papazlarının kullandığı kan oluklu bir bıçağı da tezgahında sergilediğini dile getirerek, müşterilerinin eskiden cezaevlerinde mahkumların koruma amaçlı demirden yaptığı bıçaklara da büyük ilgi gösterdiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!