Yüzen otomobil projesi birincilik getirdi

Güncelleme Tarihi:

Yüzen otomobil projesi birincilik getirdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2016 10:48

KÜRESEL ısınma ve iklim değişiklikleri sonucu meydana gelen taşkın, tsunami ve sel felaketlerinde ya da otomobilin denize, göle düşmesinde araç içindekilerin güvenli olarak kurtulabilmesini amaçlayan proje geliştirildi.

Haberin Devamı

İzmir Atatürk Lisesi'nde okuyan iki öğrencinin projesinde aracın alt kısmından şişen hava yastıkları otomobili yüzer duruma getiriyor. Proje, 45'inci Ortaöğretim TÜBİTAK Araştırma Projeleri Yarışması'nda birinci oldu. 

İzmir'de 128 yıllık Atatürk Lisesi'nin iki öğencisi, okulun başarılarına yenisini ekledi. 18 yaşındaki Ömer Kartelli ile 16 yaşındaki Ayberk Yaraneri'nin Kimya Öğretmeni Benal Hepsöğütlü'nün danışmanlığında 1.5 yıldan bu yana gece yarısına kadar okulda kalarak yaptıkları çalışma, 13 bin 23 projenin katıldığı 45'inci Ortaöğretim TÜBİTAK Araştırma Projeleri Yarışması'nda birinci oldu. Küresel ısınma nedeniyle artan taşkın, tsunami ve sel felaketlerinden yola çıkan öğrencilerin, araç içindekilerin güvenli biçimde kurtulabilmesini amaçladıkları projede araç suya düştüğünde sensörler veri işleme sistemini bilgilendiriyor. Aracın alt kısmında bulunan hava yastıkları otomatik olarak açılıyor ve şişiyor. Türkçesi yüzen çanta anlamına gelen 'Swimbag' adlı sistemde hava yastıklarını aracın hacmini artırırken suyun uyguladığı kaldırma kuvvetini de artırmış olacak ve otomobil yüzer hale gelecek, araç içindekilerin güvenliği sağlanmış olacak. 45. Ortaöğretim TÜBİTAK Araştırma Projeleri Yarışması'nda birinci olan öğrenciler üniversite sınavına girmek için 15 puan kazanırken, kişi başı 3 bin liralık ödülün de sahibi oldu.

Haberin Devamı


Geçen hafta da Eğitim Bilişim Ağı (EBA) Birinci Sosyal Bilimler Belgesel Yarışması'nda 'Sarıl Dünyaya' belgeseliyle başarı ödülüne layık görülen ve yönetmen olmak isteyen Ömer Kartelli, Swimbag sistemleri ile otomobillerin suda güvenli kalmaları sağlayan projeleri için Türk Patent Enstitüsü'nden onay aldıklarını belirterek, sistemin dünyada kullanılacağından emin olduklarını söyledi. Uçak mühendisi olmak isteyen Ayberk Yaraneri ise sistemi oluştururken gerekli bazı parçaları oluşturabilmek için üç boyutlu yazıcı kullandıklarını dile getirerek, şöyle dedi:
"Otomobillerin su tehdidine karşı hiçbir güvenlik önleminin olmamasından yola çıktık. Sadece ABD'de yılda ortamlama 384 kişi otomobil içinde boğularak hayatını kaybediyor. Swimbag, araçlara sonradan da takılabilir durumda. Swimbag'ın tasarımı daha da geliştirilerek, takla atarak suya düşmelerde aracın üst kısmındaki kapı barlarına entegre edilen iki adet hava yastığı ile aracın güvenliği sağlanabilir."
Kimya Öğretmeni Benal Hepsöğütlü, öğrencilerin başarısıyla gururlandıklarını belirterek, "Çok mutlu oldum. TÜBİTAK yarışması her öğretmen ve öğrencinin başarılı olmak istediği çok önemli bir yarışma. Başarı onların, çünkü çok çalıştılar. Ben sadece onların yollarını açtım" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!