Yüzde yüz yüzümüz güldü

Güncelleme Tarihi:

Yüzde yüz yüzümüz güldü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2012 00:00

Rahim, çift kol nakli gibi başarılara imza atan Akdeniz Üniversitesi, tıp tarihinde yeni bir sayfa açtı. Ekip, dün 9 saatlik bir ameliyatla Türkiye’deki ilk yüz naklini gerçekleştirdi. Aynı anda yüzü alınan donörün iki kol ve bir bacağı da başka hastaya nakledildi.

Haberin Devamı

UŞAK’ta 13 gün önce trenin altına atlayarak intihar girişiminde bulunan tekstil işçisi, 6 çocuk babası Ahmet Kaya’nın (39) beyin ölümü gerçekleşti. Ailesi, Kaya’nın tüm organlarını bağışlama kararı verdi. Bunun üzerine Antalya’dan yola çıkan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki özel ekip, Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen uçakla Uşak’a ulaştı.

Organlar Uşak’tan alındı

Uşak Devlet Hastanesi’nde yaklaşık 6 saat süren operasyonla vericiden alınan 2 kol, sağ bacak ve yüz, kısa sürede Uşak Havaalanı’na getirildi. Kaya’nın operasyon sırasında kalbinin durması üzerine iç organları işlevini yitirdi, kadavradan alınan göz korneaları ise nakil için özel ambulans ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gönderildi.

Haberin Devamı

Uçağın kanatları dondu

Organları nakletmek için Antalya’dan giden Sağlık Bakanlığı’na ait Hava Ambulans Uçağı’nın Uşak Havaalanı’ndaki beklemesi sırasında aşırı soğuk nedeniyle kanatlarında buzlanma meydana geldi. Bunun üzerine havaalanındaki teknik personel tarafından uçağın kanatları alkolle yıkanarak uçuşa hazır hale getirildi. Sorunun giderilmesinin ardından ambulans uçak saat 02.00’de havalandı. 45 dakika sonra Antalya Havalimanı’na inen uçaktaki uzman ekip, kendilerini bekleyen minibüslerle Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne geçti. 23 yıl önce elektrik çarpması nedeniyle 2 kolu ve sağ bacağını kaybeden Atilla Kavdır (34) ile bebekken çıkan yangında yüzünden yaralanan ve uzun süredir yüz nakli olmayı bekleyen mermer işçisi Uğur Acar (19) doktorlar tarafından ameliyata hazırlandı. Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilecek ve saat 03.30’da başlayan ameliyata Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlık etti.

Yüzde yüz yüzümüz güldü
Yüzde yüz yüzümüz güldü

Haberin Devamı

MUCiZE EKiP 48 SAAT DURMADI

AHMEDİMİN YÜZÜNÜ GÖRECEĞİM

TÜRKİYE'NİN İLK YÜZ NAKLİ AMELİYATI / WEB TV 

Her iki operasyonu da AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan’ın başkanlığındaki ekip gerçekleştirdi. Ekipte, yer alan isimler şunlar: Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Serdar Tüzüner, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Necmiye Hadimoğlu ile Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Özlenen Özkan, plastik cerrah asistanları Dr. Harun Şimşek, Dr. Kerim Ünal, Dr. Mehmet Can Obur ve Dr. Polat Biçici, anestezi asistanları Dr. Emel Gündüz, Dr. Filiz Bilgiç, Dr. Cahide Kozan, Dr. Özgen Özmete ve hemşireler Derya Sülge ve Ayşe Kavak.

Haberin Devamı

 AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, ameliyatların ardından düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Dünyada birçok ilki içeren ameliyatlar yaptık. Önümüzde her iki ameliyat için de kritik 10-15 günlük bir süremiz var. Bu süreyi atlatırsak tarihe altın harflerle yazmış olacağız.”
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe 25 kişilik bir ekip 48 saattir çalışıyor. Ekibimi yürekten tebrik ediyorum” diye konuştu. Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, Türkiye’nin ilk çift kol naklini ve dünyada kadavradan ilk rahim naklini de gerçekleştirdi.

Yüz ve uzuvları bağışlayan ilk aile

Haberin Devamı

Kol ve bacak ameliyatının da başarıyla tamamlandığını anlatan Prof. Dr. Ömer Özkan, “Dünyada ilk defa bir aile, hem yüzü hem de uzuvları bağışlıyor. Bu bizim başarımız kadar onların da erdemi. Onlara teşekkür ediyoruz” dedi. Ameliyat yapılan hastaları uzun süredir psikolojik tedavi altına aldıklarını belirten Özkan, psikolojik takibin devam edeceğini söyledi. Her 2 hastanın da durumunun iyi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özkan, “Her ikisini de bilerek uyandırmıyoruz. Çok önemli birkaç gündeyiz” diye konuştu.

NAKİLLERİN mimarı olarak gösterilen Hacettepe Üniversitesi mezunu Prof. Dr. Ömer Özkan’ın en büyük yardımcısı ise aynı hastanede görev yapan Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Başkanı eşi Yrd. Doç. Özlenen Özkan. Ömer Özkan, 27 Aralık 2011’de profesör olunca, unvanı öğretim üyesi olarak değişti. Anabilim Dalı Başkanlığı’na da eşi getirildi. Çiftin bir kız çocukları bulunuyor.

Haberin Devamı

Hastane dönüşü telefon

Yüz nakli bekleyen Uğur Acar, önceki gün öğle saatlerinde rutin kontrol için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne geldi. Prof.Dr. Ömer Özkan’ın kontrol ettiği Acar, otobüsle Manavgat’a döndü. Acar otobüsten indiği sırada telefonla aranarak, yüz nakli için beklenen kadavranın çıktığı ve acilen hastaneye dönmesi istendi. Saat 03.30’da başlayan nakil, 9 saat sonra, saat 12.30 tamamlandı. Ahmet Kaya’dan alınan 2 kol ve sağ bacağın nakledildiği Atilla Kavdır’ın ameliyatı 11 saat sürdü. Saat 14.30’da biten ameliyat sonrasında Kaydır da yoğun bakımda özel odaya alındı.

Bebekken yüzü yandı

ANTALYA Manavgat’a bağlı Gebece Köyü’nde oturan Uğur Acar’ın 40 günlükken beşiğinde uyuduğu sırada evlerinde çıkan yangında alev alan battaniyenin üzerine düşmesi sonucu yüzünün yüzde 90’ı yandı. Acar, “Çocukların benden korkması, yüzümden dolayı iş bulamadığım için yüz nakline karar verdim” dedi.

Kompozit maskeyle toprağa verildi

UŞAK İli Organ Bağışı Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, “Ahmet Kaya’dan alınan yüzün yerine kompozit bir dokudan oluşan maske takıldı. Yüz şeklinde herhangi bir değişiklik olmadı. Alınan 2 kol ve sağ bacağının yerine ise protez takıldı. Ailenin talebi ve prosedür olarak böyle gerekiyordu” dedi. Ahmet Kaya’nın cenazesi, Belediye Camisi’nde ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Belediye Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi.

11 yaşında elektrik çarptı

İŞTE KAYA'NIN YENGESİNİN AÇIKLAMALARI / WEB TV

ANTALYA Kepez Belediyesi’nde işçi olarak çalışan Atilla Kavdır’ın 11 yaşındayken evlerinin önündeki elektrik tellerine konan güvercinleri uçurtmak için demir sopa ile tellere vurduğu ve bu nedenle elektrik akımına kapıldığı belirtildi. Bu olaydan sonra hastaneye kaldırılan Kavdır’ın 2 kolu, dirseğin 7 santimetre altından, sağ bacağı da diz üstünden kesildi.

Dünyada 13’üncü yüz

1994’te yüzünü bir makineye kaptıran 9 yaşındaki Hintli kız çocuğuna, uzun süren bir ameliyat sonrasında kendi yüzü dikilmişti.
Dünyada donörden ilk yüz nakli Fransa’da 2005’te, yüzü bir köpek tarafından parçalanan 38 yaşındaki kadına yapıldı. Fransa’nın kuzeyindeki Amiens kentindeki bir hastanede Dr. Jean-Michel Dubernard öncülüğünde yapılan ameliyatla kadın hastaya burun, dudak ve çene nakli gerçekleştirildi.
Hintli kızınki “kısmen yüz nakli” olarak kabul edilirken Fransız kadın tıp tarihine “tam yüz nakli” olarak geçti. Bugüne kadar dünyada sonuncusu Belçika’da olmak üzere 12 yüz nakli yapıldı.

Ahmet’in yüzü bu hayatta hiç gülmedi

Yüzde yüz yüzümüz güldü


AHMET Kaya’nın yengesi Fatma Kaya, ameliyat olanların yakınlarına destek olmak için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne geldi. Ahmet Kaya’nın ilk eşinden 6 çocuğu olduğunu ve 2’nci evliliğini 5 ay önce yaptığını belirten Fatma Kaya, yeğeninin 2’nci eşinin evi terk etmesi üzerine bunalıma girip intihar ettiğini anlattı. Ağlayan Fatma Kaya, “Ahmet çok garipti. Zor bir hayat yaşadı. Ahmet’imiz başka bedenlerde yaşayacak. Bu hayatta hiç yüzü gülmedi, bari başka bedenlerde yüzü gülsün. Kararı verirken hiç zorlanmadık. Artık onlar da bizim Ahmet’imiz” dedi.

O kişiyle tanışmak konuşmak istiyorum

AHMET Kaya’nın organlarının bağışlanmasına öncülük eden Fadime Çil, kendisinin 5 yıl önce organlarını bağışladığını belirterek, şunları söyledi: “2006’da trafik kazası geçiren kızkardeşimi kan bulunamadığı için kaybedince organ naklinin farkına vardım. Kardeşim Ahmet Kaya’ya bunu söyleyince o da organlarını bağışladı. Tren kazası sonucu ağır yaralıydı ve beyin ölümü gerçekleşti. Müftülüğe başvurdum, ‘caiz’ denince tereddüt etmeden organlarını bağışladım. Kardeşimin organları bir can bile kurtardıysa çok mutlu olacağım. Yüzü nakledilen kişiyi görmek istiyorum. Bayramlarda bana gelsin ‘Ablam’ desin, sarılıp elimi öpsün yeterli. ”

ÇOK YORGUN ÇOK MÜTEVAZI

AİLESİ İSTEDİ CANSIZ MANKENDEN KOL BACAK TAKILDI

O FOTOĞRAFI YAYINLAMIYORUZ

BUGÜN ÇOCUĞUMU KOLLARIMDA TUTABİLİYORSAM

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!