Yüzde 4.5 büyümeyi tutturamayız

Güncelleme Tarihi:

Yüzde 4.5 büyümeyi tutturamayız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2016 20:04

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kredi kuruluşlarının not indirmemesini umut ettiklerini belirtirken ekonomik büyümeyi canlı tutma hedeflerinin ise sürdüğünü vurguladı. Şimşek yüzde 4.5 büyüme hedefinin tutmayacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, darbe girişimiyle başlayan ilk 3 haftada küresel yatırımcıların Türkiye’den para çıkardığını belirterek, “Bu süreçte Borsa İstanbul'dan 616 milyon dolarlık, tahvilden 289 milyon dolarlık net çıkış olmuş. Ama son haftaya baktığımız zaman hisse senedine 186 milyon dolarlık, tahvile 478 milyon dolarlık giriş var. Ekonomiyi canlı, büyümeyi güçlü tutmayı hedefledik. Çok şükür iyi bir noktadayız ama deseniz ki, ‘Bu sene yüzde 4.5 büyümeyi tutturabilir miyiz?’ Hayır tutturamayız” diye konuştu.

HEDEF VARLIKLAR DEĞİL

Şimşek, TRT Haber'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. FETÖ ile bağlantılı şirketlere ve iş adamlarına yönelik operasyonu da değerlendiren Şimşek, 17-25 Aralık sonrasındaki sürecin milat olduğunu vurguladı. Şimşek, bu dönemden sonra terör örgütünün kara parasını aklayan, terörizmin finansmanını sağlayan şirketlerin, bireylerin suçlu olduğunu ve şu anda bu konuda hukukun işlediğini söyledi. Şimşek, "Bu firmalar kendilerini biliyorlar, diğer firmalarımız, diğer girişimcilerimiz rahat olsunlar. Çünkü OHAL, bu tedbirler onlara yönelik değildir" dedi. Suçun şahsiliğine dikkati çeken Şimşek, operasyon yapılan şirketlerin Türkiye'nin birer değeri olduğunu, amaçlarının söz konusu varlıkları yok etmek olmadığını kaydetti.

Haberin Devamı

HAKSIZLIK YAPILMASIN

Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına Türkiye’yi anlatmaya devam edeceklerini belirterek, “İnşallah Türkiye’ye haksızlık olmaz, kredi notu düşürülmez. Biz Türkiye’nin temellerini iyileştirelim, demokrasiyi geliştirmeye, Türkiye’yi büyütmeye devam edelim, eninde sonunda bizim notumuz artar. Çünkü güneş balçıkla sıvanmaz” dedi.Şimşek, bir soru üzerine Orta Vadeli Programı geçen yılın şartlarına göre hazırladıklarını, ancak bugün şartların daha farklı olduğunu söyledi. Şimşek şöyle konuştu: “Dünyada zaten büyüme de ticaret de öngörülenden daha düşük seyrediyor. Onlar da tahminlerini, aşağı doğru revize ettiler. Türkiye, büyük felaketin eşiğinden döndü ve hala onun sonuçlarıyla mücadele etmek zorundayız. Şimdi böyle bir ortamda büyümenin, öngördüğümüzden daha düşük gelme ihtimali yükselmiş. 3. çeyrekte büyümeye ilişkin aşağı yönlü riskler arttı. Biz ne kadar uğraşsak da piyasada bir miktar oynaklık, belirsizlik yaşandı. Çünkü, bir darbe girişimi oldu, olağanüstü bir durum.”

Haberin Devamı

YURTDIŞI ZİYARETLERİ PAZARTESİ BAŞLIYOR

BAŞBAKAN Yardımcısı Şimşek, yakın gelecekte yurtdışı ziyaretlere çıkacaklarını da belirterek, “Pazartesi Singapur, sonra Hong Kong, daha sonra da Tokyo. Asya-Pasifik ülkelerine gideceğiz. Çünkü buralarda çok ciddi tasarruf fazlası var ve yatırım kapasiteleri çok yüksek. Türkiye’de yatırımı olanlarla ve yatırım düşünenlerle buluşacağız, ülkenin normale döndüğünü anlatacağız” diye konuştu. Eylülde yapılacak G-20 Liderler Zirvesi toplantısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte gideceklerini bildiren Şimşek, burada Erdoğan’ın üst düzey görüşmeler gerçekleştireceğini söyledi. Bu toplantının ardından Avrupa, Körfez ülkeleri ve ABD gezileri de yapmayı planladıklarını dile getiren Şimşek, “Bizim mesajlarımız basit ve net. Türkiye hızla normalleşti, temellerimiz sağlam. Türkiye batıdan kopmayacak. Daha güçlü ilişkiler kuracak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!