Yüzde 3-4 zam yetmez

MEMUR, işçi, emekli, maaş ve aylıklarına yılın ikinci yarısında yapılacak zam için 3 Temmuz’da açıklanacak enflasyonu merakla bekliyor.

Haberin Devamı

Özellikle çok düşük aylık alan 10 milyonu aşkın emeklinin gözü 6 aylık enflasyon rakamında. Aileleri ile birlikte ülke nüfusunun neredeyse üçte ikisini oluşturan bu kitle, düşük maaşla yaşamak için adeta mucizeler yaratıyor, onurlu yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.
İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına 1 Ocak ve 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere, yılda iki kez bir önceki altı ayda gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılıyor. Buna göre, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarında 1 Temmuz’dan itibaren 1 Ocak-1 Temmuz 2013 arasında gerçekleşen enflasyon oranında artış olacak.
Memur, sözleşmeli ve memur emeklilerinin maaşlarına da, geçen yıl Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından bağıtlanan toplu iş sözleşmesi uyarınca, 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere yüzde 3 oranında zam yapılacak.
TÜİK’in verilerine göre bu yılın ilk beş ayında enflasyon yüzde 3.21 olarak gerçekleşti. Böylece beş aylık dönemde maaşlara yapılacak yüzde 3’lük zam şimdiden aşıldı
Eğer 3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon, yüzde 3’ü aşarsa memur ve memur emeklilerinin maaşlarına enflasyon farkı da eklenecek.
TOPLUSÖZLEŞME
Bu arada, 1 Ağustos’ta memur sendikaları konfederasyonları ile hükümet, toplu iş sözleşmesi masasına oturarak, 2014 yılının zam pazarlığına başlayacak. 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası uyarınca, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması durumunda, memur ve emeklilerine yapılacak zammı, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu belirleyecek.
Bu kurulun belirlediği zam, bugüne değin hükümetin önerdiği zamma yakın veya 1-2 puan üzerinde oldu, sendikaların talepleri karşılık bulmadı. Çalışan ve emekli de umduğu zammı alamamaktan haklı olarak yakındı.
Görüşmelerde yetkili konfederasyon olan Memur-Sen’in takınacağı tavır da zammın belirlenmesinde etkili olacak.
Memur ve emeklinin sorununun yüzde 3-yüzde 4 gibi düşük zamlarla çözümlenemeyeceğini, rahat bir nefes alamayacağını Memur-Sen görmeli, toplu iş sözleşmesi masasında bu anlayışla mücadele etmeli.
Memur-Sen, salt üye sayısını arttırma amacıyla hükümete yakın durma anlayışından vazgeçmeli, temsil ettiği kitlenin çıkarları için sendikadan beklenen duruşu sergilemelidir.
Önümüzdeki yıl yerel seçimlerin yapılacağı dikkate alındığında, hükümet bu kitleye yüzde 3’ün, yüzde 4’ün bir miktar üzerinde zam verebilir. Ancak, memur, işçi ve emeklinin günümüz koşullarında daha iyi bir yaşam sürdürülebilmesi, boynunun eğik kalmaması için çok daha yüksek aylıklara ve zamma gereksinimi var. Düşük zamlarla bunu gerçekleştirmek olası değil.
Ayrıca işçi emeklilerinin beklediği intibak düzenlemesi de yeniden değerlendirilerek, hayata geçirilmeli.
30 LİRA ZAM
Yaklaşık 5 milyon işçinin yararlandığı asgari ücrete de 1 Temmuz’dan itibaren yüzde 4.4 oranında zam yapılacak.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun kararı uyarınca, halen 978.60 lira olan brüt ücret 1.215 liraya, halen 773.01 lira olan net asgari ücret ise 30.67 liralık artışla 803.68 liraya yükselecek. İşçi ve ailesinin, çok komik olan 30 liralık artışla 803 liraya yükselecek bir ücretle, tek kişilik açlık sınırının 1100 lira olduğu günümüzde nasıl geçinebileceğinin hesabını varın siz yapın.
Şükrü KARAMAN

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

Haberin Devamı

“Vatandaş buyurgan, emredici ve kibirli Başbakan’a, kin ve nefret söylemi kullanan AKP’ye verdiği oyu artık geri almalıdır. Türkiye fetvalarla yönetilemez.”
(Ali Serindağ)

Yaşadığımız şehirler mutluluğumuzu etkiler

İÇİNDE yaşanılan toplumun farklı özellikleri, insanların yaşam doyumu üzerinde etkili olmaktadır. Örneğin parklar, canlı şehir merkezleri, açık hava restoranları, yaya yolları bunlar arasında sayılabilir. Ayrıca alışveriş için dükkânların açık olduğu saatlerin azaltılması, o bölgede yaşayanların kendilerine ve ailelerine zaman ayırmasına imkân vermektedir. İnsanların işyerlerine yakın yaşaması, yaya yolları, yürüyüş ve bisiklet parkurları hem insanların sağlığını geliştirmekte hem de güven duygusu vermektedir.
Benzer şekilde yolda geçen zamanın azalması, iş saatlerinin fazla uzun olmaması, sosyal etkileşime, hobilere, kişisel gelişime, kültüre, spora ve gönüllü çalışmalara katılmaya imkân sağlamaktadır. Uzun çalışma saatleri ve yolda geçirilen uzun saatler aile hayatını zayıflatmakta ve insanları kronik hastalıklara daha açık hale getirmektedir.
(Acar BALTAŞ’tan)

Haberin Devamı

Biyodizel kararından neden vazgeçildi

TARTIŞMA konusu olan biyodizel uygulamasının iptalinde Tarım Bakanlığı’nın ısrarı etkili oldu. Düzenleme çalışmalarının en başında EPDK’ya “Yüzde 4’e kadar izin verebilirsiniz” şeklinde görüş veren Tarım Bakanlığı’nın bu görüşü, ilerleyen süreçte değişti. Önce yüzde 1, yüzde 2 ve yüzde 3 şeklindeki oranların düşürülmesini ve yeni bir projeksiyon yapılmasını talep eden Tarım Bakanlığı, EPDK’nın şubat ayında bu yönde hazırladığı taslağın ardından, oranların düşürülmesini de kabul etmeyerek, uygulamanın tamamen kaldırılmasını istedi. Bu arada Tarım Bakanlığı’nın, “Yüzde 4’e kadar biyodizel izni verilebilir” şeklindeki görüşü hazırlayan bürokratların da süreç içerisinde görevlerinin değiştiği ve yerlerine yeni bürokratların atandığı belirtiliyor. Petrotürk’ün haberine göre, yılbaşından bu yana yapılmakta olan biyoetanol uygulamasında ise herhangi bir değişikliğin olmayacağı ve uygulamanın planlanan şekilde devam edeceği öğrenildi.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ

TBMM İdare Amiri ve Sivas milletvekili Malik Ecder Özdemir ve bir grup arkadaşının, CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk’ü TBMM Başkanlığı’na aday gösterdiğini...

 

Yazarın Tüm Yazıları