Yüzbaşı Bacaksız ve Emine kod Ayfer

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

AMASYA

Eğer Yüzbaşı Ersin Bacaksız Amasya Taşova'daki pusu yerine on beş dakika erken yetişseydi... Güneydoğu gazisi yüzbaşı ile polis memuru Muzaffer Can şehit düşmeyecek, Emine kod Ayfer Celep muhtemelen ölü veya diri ele geçecekti.

Ama Diyarbakır'da uzun yıllar görev yapan, onlarca çatışmadan sağ kurtulan yüzbaşı pusuya gecikince, Emine kod Ayfer komutasındaki TİKKO timinin pususunda can verdi. Ne var ki yüzbaşının kanı yerde kalmadı. Geçen hafta bu kez pusuya düşen Emine kod Ayfer ile iki arkadaşı oldu.

* * *

Türk solunun kadroları PKK'ya göre çok daha eğitimli. Hemen tamamı lise veya üniversite terk, aralarında üniversite mezunları bile var.

Ayfer Celep, 1971 yılında Amasya'nın Taşova İlçesi'nde doğdu. 20 yaşında Amasya Eğitim Fakültesi'nin birinci sınıfında okurken TİKKO'ya katıldı. Birkaç ay sonra Tokat'ta yakalandı, Kayseri cezaevinde 7 ay yattı. Serbest bırakılınca okula döndü. İkinci sınıfta okurken yeniden ortadan kayboldu.

O tarihten bu yana yörede yeşil gözlü TİKKO militanı Ayfer'in ismi konuşuldu... Emine kod Ayfer hep kanlı ve acımasız eylemlerle anıldı.

1992 yılında Amasya Çengel Jandarma Karakolu'nu taradı.

1993 yılında Amasya'da sivil bir minübüse ateş açtı.

1994 yılında Tokat'ta İsmail Karaca'yı öldürdü.

1998 temmuz ayında Taşova'da muhtar Cafer Avcı'yı vurdu.

1998 aralık ayında Yüzbaşı Bacaksız'ın birliğini pusuya düşürdü.

1999 şubat ayında muhtar Mustafa Aydın ile Selahattin Öztürk'ü kaçırdı.

* * *

Ayfer'le karşılaşanlar namlu gibi bakan iki yeşil gözü unutamıyor.

Nitekim muhtar Cafer Avcı'nın öldürülmesine tanık olan N.Y. bakın neler anlatıyor: ‘‘Birden bahçeye asker kıyafetli bir kadın atladı. Tüfeğinin namlusunu omuzuma dokundurarak ‘Panik yapma hemen içeri gir' dedi. Ayağa kalktım ve hayatım boyunca unutamayacağım bir çift yeşil gözle karşılaştım. Şapkasının altından sarkan saçları da fönlüydü...’’

(27 Temmuz 1998 tarihli gazete haberi)

* * *

Dağda gezerken bile saçı bozulmayan Ayfer Celep’in başka kadınsı sırları da vardı. Mesela çoğu yaşıtı gibi aslında koyu renkteki saçlarını boyatmıştı. İki arkadaşıyla birlikte ölüme giderken taşıdığı çantadan mayolu bir resmi çıktı... Başka bir resimde Aris kod Ali Gülmez'le birlikteydi. Ne yeşil gözleri, ne de ‘‘Emine'ye kurşun işlemez’’ hurafeleri kaçınılmaz sonu önlemedi.

Ayfer Celep'in gözleri 8 Mart günü Amasya'nın Çöreğibüyük Köyü'nde bir daha açılmamak üzere kapandı.

* * *

Haberlere göre Aris kod Ali Gülmez yakında genel sekreterliğe terfi edecek. Muhtemelen yeni Emine kodları Tokat ve Amasya kırsalına yollayacak.

Kimi boyalı saçlı, bazısı zeytin gözlü fidan gibi kızlar silaha sarılacak, silahlarıyla gömülecek. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti on altı yıllık Güneydoğu deneyimini, personel ve teçhizatla donatarak bölgeye yığmaya başladı.

Bu güce boyun eğmeyenin yaşam şansı kalmadı.



Yazarın Tüm Yazıları