Yüz ifadesi evrensel bir işaret

Güncelleme Tarihi:

Yüz ifadesi evrensel bir işaret
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2016 12:33

Yapılan araştırmalarda, birçok kültüre ait ortak bir yüz ifadesi ortaya çıktı. Negatif anlarda yapılan mimiklerin evrensel olduğu kanıtlandı. Bilim insanları bu durumu ‘olumsuz ifade’ (not face) olarak adlandırdı. Araştırma sonucunda öfke, tiksinti ve benzer duygular evrensel yüz ifadesi altında toplandı.

Haberin Devamı

158 gönüllü katılımcıyla yapılan araştırmada; İngilizce, Çince, İspanyolca ve Amerikan işaret dili ile konuşuldu. Buna ek olarak negatif cümleler okumaları istendi. Bunun sonucunda kamera karşısına oturtulan kişilerin, katılmadıklarını ve onaylamadıkları şeyleri cümleleriyle değil ifadeleri ile gösterdikleri ortaya çıktı.

Kapalı dudaklar, kalkık çene ve çatık kaşlar evrensel ifadeyi oluşturdu.

 KATILMIYORUM, ONAYLAMIYORUM

Yüz ifadesi evrensel bir işaret

PSİKOLOJİK OLARAK KANITLANDI
Araştırmayı yürüten Psikolog Dr. Aleix Martinez yüz ifadesinin, bir kelime veya cümleyi değiştirebilme yeteneği olduğunu açıkladı ve ekledi ‘’İfade edilemeyen birçok anlamı iletmek için yüz iyi bir araçtır.’’ Olumsuz düşüncelerin birkaç soru ve koşullu cümle ile karşı tarafa geçirilebileceğini söyleyen psikolog, tüm bunları tek bir yüz ifadesiyle sağlayabilmenin önemini vurguladı.

Haberin Devamı

İFADENİN DİLBİLGİSİ İŞLEVİ VAR
Olumsuz ifadenin (not face) dilbilgisinin bir parçası olduğunu belirten araştırmacı, olumlu ifadelerin örneğin gülümsemenin dilbilgisi parçası olmadığının altını çiziyor. Araştırmacılar ayrıca yüz kaslarının konuşma sırasında kullanılan kelime ile ifadeyi aynı hızla ortaya çıkardığını açıkladı.

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!