Yurtdışında staj yapmayana diploma yok

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışında staj yapmayana diploma yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2015 13:07

Laureate Uluslararası Üniversiteler Ağı’nın Fransız üyesi Campus Eiffel Okulları’nda mühendislik, işletme, yönetim bilimleri ve dış ticaret eğitimi veriliyor. Okulun temel özelliği, yurtdışında 15 aya kadar staj zorunluluğu getirmesi. Staj yeri bulamayan, bir yıl okulu donduruyor.

Haberin Devamı

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin bağlı olduğu Laureate Uluslararası Üniversiteler Ağı’nın Fransa ayağında bulunan Paris’teki Campus Eiffel Okulları, yurtdışında staj yapmayan öğrencilerine diploma vermiyor. Mühendislik, işletme, yönetim bilimleri ile dış ticaret olmak üzere 4 okuldan oluşan bu kurumda toplam 7 bin öğrenci eğitim alıyor ve tümü 20 bin metrekarelik aynı kampusu kullanıyor. Dört okulun da temel özelliği öğrencilerine 15 aya kadar staj zorunluluğu getirmesi.

Laureate Fransa Başkanı Pierre Pariente, bu konuda şunları söylüyor: “Mühendislik Enstitüsü (École Centrale d’Electronique-ECE), Usine Nouvelle Dergisi tarafından özel okullar arasında en iyi 10 mühendislik okulundan birisi olarak gösteriliyor. 2 yıllık hazırlık programının ardından mühendislik diploması veriyor ve iki yıl master programı sunuyor. Okulun sınavlarına 6 bin kişi giriyor ancak 300’ü kabul alıyor. Yüzde 10’u yabancı 2 bin 150 öğrenci okuyor. Tüm mühendislik fakültelerinde olduğu gibi burada da kız öğrencilerin oranı ancak yüzde 20. 5 yıllık eğitimin bir yıldan fazlası stajda geçiyor. Aksi halde mezun olamıyor. Staj yerini bulamayan öğrenci bir yıl okulunu dondurmak zorunda. Öğrencilerin yüzde 95’i staj sırasında işe alınıyor. İşe başladıklarında yıllık gelirleri 37.600 Avro. Okulun yıllık ücreti ise 8.700 Avro.”

3 dil öğrenerek mezun oluyorlar
1968 yılında kurulan Dış Ticaret Yüksek Okulu (École Supérieure du Commerce Extérieur- ESCE) ise Le Point Dergisi tarafından Fransa’nın en iyi master programı sunan 20 işletme okulu arasında gösteriliyor. 1968’de kurulan okulda öğrenim süresi 5 yıl. Öğrenciler ilk iki yıl hazırlık sonunda tıpkı mühendisliklerde olduğu gibi sınava girip, 3 yıl daha okuyor. Öğrenci 4’üncü sınıfta yabancı bir ülkeye gitmek zorunda. 165 okulla işbirliği bulunan okulda her yıl 1200 öğrenci yurtdışına gidiyor. 800 öğrenci de okula geliyor. 55 ayrı milletten öğrencisi, 16 milletten hocası olan okulda öğrenci 3 dil öğrenmek zorunda. Fransızca ve İngilizce zorunlu, üçüncü lisan ise 7 dil içinden seçiliyor. Öğrenciler en az 15 ay staj yapmak zorunda. Öğrencilerin yüzde 93’ü ilk 6 ayda işe giriyor. Okulun Paris dışında Lion ve Pekin’de kampusu var. Yıllık öğrenim ücreti 11 bin Avro. Okul, öğrencileri sınavla alıyor. 4 bin adaydan 550’si okula girebiliyor. 2 bin 500 öğrencisi var.

İlk 5’te yer alıyor
1.600 öğrencinin öğrenim gördüğü Avrupa İşletme Okulu (European Business School Paris) 1967’de kuruldu. Ülkede ilk kez yurtdışına öğrenci değişimini başlatan okul Le Figora Etudiant’ın değerlendirmesine göre Fransa’da lisans sonrası işletme okulları arasında ilk 5’te yer alıyor. Mezunları 64 ülkede çalışıyor. Ünlü mezunları arasında Sodexho CEO’u Michel Landel, Publicis France CEO’su Arthur Sadoun, online satış sitesi vente-privee.com’un kurucusu ve CEO’su Jacques-Antoine Granjon, Coca-Cola Entreprise Fransa’nın Genel Başkan Yardımcısı Eric Clogenson gibi isimler yer alıyor.

Fransız Yönetim Bilimleri Enstitüsü ise 40 yerleşkede lisans ve çalışanlara yönelik master programları sunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!