Yurtdışında eğitimde neler konuşuldu

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışında eğitimde neler konuşuldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2016 22:42

Dünyada da bu yıl eğitimde dikkat çekici konular tartışıldı. İşte 2016’da öne çıkan başlıklar:

Haberin Devamı

TIMSS VE PISA AÇIKLANDI
2016 sona ererken TIMSS ve PISA 2015 sonuçları açıklandı. İkisi de çok konuşuldu. OECD’nin üç yılda bir yaptığı, 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin matematik, fen ve okuma performansını ölçen ve 72 ülkenin katıldığı PISA 2015’te Türkiye puan kaybetti. 4 ve 8’inci sınıfların matematik ile fen becerilerini değerlendiren TIMSS 2015’te ise puanını artıran Türkiye’nin sırasında değişiklik olmadı. Her ikisinde de ilk sıraya Singapur yerleşti.

REKABET KIZIŞIYOR
Birçok ülke uluslararası öğrenci pazarında payını artırmaya çalışıyor. Öğrencilerin ilgisini çekmek için yükseköğretime daha çok yatırım yapıyor, burs gibi kolaylıklar sağlıyor. 2015 rakamlarına göre 4.6 milyon uluslararası öğrenci, lisans ve lisansüstü eğitimini başka ülkelerde alıyor ve en büyük pay yüzde 26 ile ABD’nin. Onu yüzde 15 ile İngiltere ve 11 ile Fransa izliyor. OECD verilerine göre uluslararası öğrenci sayısının 2014’ten 2015’e yaklaşık 100 bin arttığı düşünülürse, bu alanda gelişme dikkat çekici.

263 MİLYON OKUL DIŞI
UNESCO’nun geçen yaz yayınladığı ‘Kimseyi Arkada Bırakmamak’ raporuna göre dünyada ilk, orta ve lisede 263 milyon çocuk ve genç okula gidemiyor. Liberya, Güney Sudan ve Eritre gibi ülkelerde ilkokul düzeyinde okul dışı çocukların oranı yüzde 60’ı buluyor. Raporda uluslararası çapta, cinsiyet eşitsizliği ve gelir adaletsizliğinin düşürülmesi için acil önlem alınması gerektiği vurgulandı.

DÜNYA ZORBALIK İÇİN AYAKTA
Giderek artan zorbalığa karşı ülkeler yeni yollar arıyor. Japonya Eğitim Bakanlığı okullarda zorbalığın net olarak tanımlanması ve yaptırımların belirlenmesi için toplantılar yaptı. İngiltere siber zorbalığa karşı mobil uygulama ve ek önlemler için 4.4 milyon sterlinlik kaynak ayırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!