Yurtdışında 24 gün sandık

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışında 24 gün sandık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2014 01:15

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK), 7 Haziran 2015’te yapılacak genel seçimlerde 54 ülke 109 temsilcilikte oy kullanılmasına, 4’ü Almanya’da 10 temsilcilikte ise bina kiralama yoluna gidilmesine karar verdi.

Haberin Devamı

YSK ilk kez Köşk seçiminde denenen ve aksayan yurtdışında oy kullanacak seçmenler için uygulanan randevu sistemini kaldırdıktan sonra oy kullanmanın hangi tarihler arasında yapılacağını da kararlaştırdı. Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı seçmenler 7 Haziran 2015’teki genel seçimde 8 Mayıs ile 31 Mayıs 2015 tarihleri arasında 54 ülkede ve 109 temsilcilikte randevusuz oy kullanabilecekler. Yurtdışı temsilciliklerde sandık kurulması için gereken asgari seçmen sayısının ülke genelinde 500 olarak belirleyen YSK bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısını yaklaşık 1200 olarak tespit etti. YSK kararı özetle şöyle:

Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı seçmenler için yurtdışında kurulacak sandıklarda oy verme işleminde randevu sisteminin uygulanmamasına,

Haberin Devamı

Oy verme saatlerinin hafta içi ve hafta sonu 10.00 - 19.00 olarak uygulanmasına,

Seçmen listelerinin temsilcilik esas alınarak ve çevrimiçi (online) uygulanmasına,

Temsilcilik binalarının yeterli olmadığı yerlerde kiralama yapılabileceğine, aynı ülke içinde kiralanan yerler ile temsilciliklerdeki oy kullanma gün ve saatlerinin aynı olmasına karar verilmesi gerekmiştir.

SADECE ONLINE OY

CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, talepleri üzerine konsolosluklarda YSK ile internet bağlantısı olmadan da oy kullanılıp sonra bu oyların işlenmesi uygulamasının kaldırılmasına karar verildiğini belirterek, şunları söyledi: “YSK kararına göre önümüzdeki seçimlerde mükerrer yazımın ve hataların önüne geçilmek üzere sadece YSK ile internet bağlantısı mevcutken seçmenler konsolosluklarda oy kullanabilecekler. Online olarak kullanılan oy sisteme işlenecek. İnternet bağlantısı yokken oy kullanılmayacak. Bu karar son derece önemli. Bu seçimde de yurtdışı seçmen listesi kullanılacak. Ancak Aralık 2016’da yurtiçindeki gibi yurtdışında da adrese dayalı kayıtlı seçmen listeleri dikkate alınacak. Yurtdışı seçmen listesi de yurtiçi gibi olacak.”

RANDEVULU AKSAMIŞTI

İlk kez 10 Ağustos’taki Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2 milyon 722 bin 981 seçmen bulundukları 126 ülke ve 190 temsilcilikte randevu alarak oy kullanmışlardı. Ancak randevu sistemi yüzünden aksaklık yaşanmış ve seçime katılım çok düşük düzeyde gerçekleşmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!