Yuntdağı'nı geliştirmek için çalıştay düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

Yuntdağını geliştirmek için çalıştay düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2017 17:08

Yuntdağı'nı geliştirmek için çalıştay düzenlendi

Haberin Devamı

MANİSA Celal Bayar Üniversitesi Manisa ve Yöresi Türk Tarihi ve Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, Yuntdağı'nı turizme kazandırmak ve ekonomik potansiyelini arttırmak amacıyla Yuntdağı Çalıştayı düzenlendi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Manisa ve Yöresi Türk Tarihi ve Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yunusemre İlçesi'ndeki Yuntdağı Bölgesi'ni turizme kazandırmak, ekonomik değerini artırmak, tarım, hayvancılığı geliştirmek ve kırsal mahallelerden kente göçü önlemek amacıyla bölgenin sorunlarını ve çözümlerini ortaya koyacak Yuntdağı Çalıştayı düzenledi. Obasya Tesisi'nde düzenlenen ve 2 gün sürecek çalıştayın ilk gününe MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, AK Partili Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Genç, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Pala, Manisa ve Yöresi Türk Tarihi ve Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ferhat Berber, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile öğretim üyeleri katıldı. Yuntdağı'nın gelişmesi için şimdiye kadar yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu belirten Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, "Yuntdağı sadece Manisa değil İzmir'in de belirli kısımlarının bulunduğu önemli bir havza. Ekonomik anlamda geri kalmış bir bölgemiz. Göreve geldiğimiz günden itibaren Yuntdağı'nı nasıl kalkındırabiliriz, mevcut olan potansiyeli nasıl hareketlendiririz diye bazı çalışmalarımız oldu. Birçok işler yaptık. Ancak hayal ettiğimiz dönüşümün daha gerçekleşemediğini görmek bizi üzüyor. Geçtiğimiz günlerde Mersin'de Toros Yaylalarına yaptığım ziyarette hem ekonomik hem de turizm anlamında ne kadar geliştiklerini gördüm. Mesela bazı ünlü firmaların küçük çaplı marketlerinin olduğunu gördük. Oradaki ekonomik canlılık, sosyo-kültürel hareketlilik, turizm hareketliliği yanında bizimki devede kulak misali. Bizim yapmamız gereken çok iş var" diye konuştu. Yuntdağı'nın kalkındırılması için tarım ve hayvancılıkta gerekli altyapıların oluşturulması gerektiğini hatırlatan Çerçi, "Böylece kırsal mahallelerimizde yaşayan gençlerimiz kente göç ederek fabrikalarda asgari ücretli olarak çalışmak yerine, kendi mahallelerinde tarım ve hayvancılıkla uğraşabilecek. Turizm değerlerini ön plana çıkararak da bu bölgede yerli veya yabancı turistlerin zamanlarını dolu dolu geçirebilecekleri turistlik yerler ortaya çıkarabiliriz" dedi.

REHBER KİTAP ÇIKARTILACAK

Çalıştayda konuşan MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Yuntdağı Çalıştayı ile bölgenin doğal, tarihi, turistlik ve ekonomik değerlerinin ön plana çıkarılacağını ifade ederek, "Bu değerlerin geliştirilmesi konusunda neler yapılabileceği, nasıl desteklenmesi gerektiği konularında çalıştayda fikir alışverişinde bulunulacak. Bu fikir alışverişinden sonra Yuntdağı Bölge'sinin sorunları ve çözüm önerileri ortaya çıkarılacak. Çalıştay sonrasında ortaya çıkacak rapor bir bir kitap haline getirilerek bastırılacak. Bu kitap Manisa'daki resmi ve sivil kurum ve kuruluşların Yuntdağı üzerine yapacakları her türlü faaliyette bir rehber niteliğinde olacak" diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, YuntdağıÇalıştayı'na katkıda bulunanlara teşekkür belgesi takdim etti.

Çalıştay boyunca, katılımcılar dokuz ayrı uzmanlık masasında bir araya gelerek; Yuntdağı'nın tarihi, arkeolojik, demografik, eğitim, sosyal gelişme, tarım, hayvancılık, sanayi, ticaret, sağlık, turizm, kültür ve sivil toplum konusundaki sorunlarını tartışarak, çalıştay sonunda bir rapor yayınlayacak.

İlker KILIÇASLAN/MANİSA,(DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!