Yunanlılar şokta

Güncelleme Tarihi:

Yunanlılar şokta
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin KKTC ile kısmi entegrasyon yolunda adım atması üzerine Atina politika belirleme telaşına düştü. Türkiye'yi çağdışı kalmakla suçlayan Hükümet Sözcüsü Repas, Türkiye'nin AB nezdinde eksi puan kazandığını belirterek, ‘‘Rum toplumunun güvenliğini tehlikeye sokacak her hareketi savaş nedeni sayarız'' dedi.

Avrupa Birliği'nin (AB) Kıbrıs Rum kesimiyle tam üyelik müzakerelerini başlatma kararının ardından, Türkiye ile KKTC'nin entegrasyona yönelik ilk adımı atması, Yunanistan başkenti Atina'da bomba gibi patladı.

Türkiye'nin attığı adımın ardından, izlenecek politikayı belirlemek için Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nda dün toplantı yapıldı. Hükümet sözcüsü Dimitris Repas yaptığı açıklamada, Türkiye'yi ‘‘çağ dışı kararlar almakla'' suçladı. ‘‘Ecevit'in tutumu tamamen çağ dışıdır'' diyen Repas, bu kararın Türkiye'nin Avrupa'ya yakınlaşmasına yardımcı olmadığını, aksine eksi puan oluşturduğunu öne sürdü. Repas, ‘‘Kuzey Kıbrıs'ın Türkiye'ye bağlanmasını savaş nedeni sayıp saymayacakları'' yolundaki bir soruya karşılık, Rum toplumunun güvenliğini tehlikeye sokacak bir hareketi savaş nedeni sayacaklarını söyledi.

Simitis hükümeti ilk tepkisini ortaya koyarken, anlaşmaya ilk haber olarak yer veren Yunan medyası da kıyameti koparıyor. Gazeteler Türkiye'yi, ‘‘tahrikçilik'' ve Başbakan yardımcısı Bülent Ecevit'i de, hem Madrid Anlaşması'nı, hem de Kıbrıs sorununun çözümünü torpillemekle suçladı.

Sol eğilimli Eleftorotopia gazetesi, ‘‘Atilla Cinayet Topraklarında'' başlığıyla verdiği haberde, ‘‘Ecevit, Kıbrıs işgalinin 23. yıldönümünü kutlamak için Kıbrıs'a gittiği yetmiyormuş gibi, KKTC ile savunma işbirliği imzalamaya hazırlanıyor'' diye yazdı. Gazete, Rum kesiminde düzenlenen protesto gösterilerine, Simitis hükümeti tarafından sadece Çevre Bakanı'nın gönderilmesini ise eleştirdi.

PASOK yanlısı Etnos da, ‘‘Atilla, Madrid Anlaşmasını Torpilliyor'' başlığıyla verdiği haberde, Ecevit'in tahrik ettiğini ileri sürdü. Muhalefet yanlısı Elefteros Tipos da, ‘‘Ecevit Tahrik Ediyor, Simitis Susuyor'' başlığıyla hükümeti eleştirdi. Flash Radyosu, Türkiye'de Başbakan Mesut Yılmaz ile Başbakan yardımcısı Bülent Ecevit'in farklı politikalar izlediğini iddia etti. Radyo, ‘‘Yılmaz, Avrupa'ya yakınlaşması için Simitis'ten yardım isterken, Ecevit tahrik etmeye devam ediyor'' yorumunu yaptı.

BBC'nin Yunanca Servisi de, 17 yıldır Türk yetkililere uyguladığı ambargoyu kırdı ve Londra Büyükelçisi Özdem Sanberk ile geniş bir röportaj yaptı. Sanberk, soruları yanıtlarken, Türkiye'nin Ada'da siyasi eşitliğe ağırlık verdiğini, barış ve istikrar istediğini ısrarla vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!