Yunanlı turistler gecede 5 garantili afrodizyak karışımını kapışıyor

Güncelleme Tarihi:

Yunanlı turistler gecede 5 garantili afrodizyak karışımını kapışıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2008 00:00

Zeytinburnu Sahilyolu üzerinde 11 ay önce açılan Şarküderya’da tam 2 bin 500 çeşit ürün var. Haftada 1 ton çömlek yoğurdu, ayda 1 ton pastırma satıyorlar. İçinde aktar bölümü de bulunan Şarküderya’da Andız pekmezi, zencefil, tarçın, bal ve zerdeçaldan yapılan Cücubat adlı afrodizyak karışım çok ilgi görüyor.

Bu karışımı patronun ABD’de elektronik mühendisliği okuyan büyük oğlu yapıyor. Kutusunun üzerinde "Gecede 5 garanti" yazıyor. En çok Yunanlı turistler alıyor bundan. Hiç kimse garanti şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle ürünü iade etmemiş!

İstanbul Mısır Çarşısı’nda şarküteri ürünleri satan Urfa Pazarı, bir süre önce Zeytinburnu sahil yoluna taşındı. Urfa Pazarı daha önce otomobil bayii olan bu yeni yeri 3 milyon YTL harcayarak 400 metrekarelik dev bir dükkán haline dönüştürdü, adını da Şarküderya koydu.

Şarküderya’da 2 bin 500 çeşit ürün satılıyor. Şarküteri ürünlerinin yanı sıra baharatlar da var. En fazla ilgiyi de afrodizyaklar görüyor. Şarküderya Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yurtdaş afrodizyak ürünleri büyük oğlu Tolga’nın yaptığını gururla anlatıyor:

"Tolga bitki bilime çok meraklı. Hazırladığı karışımları küçük kavanozlara koyduk. Üzerine de mitolojideki bereket tanrıçasının resmini bastık. Bitkileri ballarla karıştırarak elde ettiğimiz karışımların üzerine de "Gecede 5 garanti" diye İngilizce, Fransızca, Almanca ve İspanyolca yazılar yazdık. Bu sayede satışlar patladı. Turistler çok ilgi gösteriyor. En fazla da Yunanlı turist kadınlar satın alıyor. Dükkánı açtığımızdan beri yani 11 ayda, Yunanlı turistlere 3 binin üzerinde afrodizyak sattık. Aralarında kadınlar çoğunluktaydı."

3 MİLYON YTL YATIRIM

Ahmet Yurtdaş, dededen babadan kalma bir iş yapıyor. Önce bakkal işletti, sonra şarküteriye geçti. 1980’lerde ithalatı serbest bırakılan havyarın ilk ihracatçısıydı. Ama o da artık büyük hipermarketler karşısında küçük esnafın rekabet edemediğinden yakınıyor:

"Bunun birçok nedeni var. Onlar hafta sonları ve gece saat 22.00’ye kadar açık kalıp satış yapabiliyorlar; otoparkları var. Binlerce ürünü sergileyip sonsuz seçim olanakları sağlıyorlar. Küçük esnafın dükkánının önünde araç park etmek imkánsız, pazar günleri de kapalı oluyorlar. Mekán küçük, çeşitleri az. Daracık dükkánlarda bu rekabet sürmez diyerek Mısır Çarşısı’ndaki dükkánımı devrettim ve 3 milyon YTL yatırım yaptım. Dükkanımızın yeri Atatürk Havalimanı yolu üzerinde olduğu için turist otobüsleri bize uğruyor. Yerli müşterimiz için de yol üstü bir mekánda Mısır Çarşısı geleneğini sunuyoruz. 2 bin 500 çeşit ürün ile hizmet etmek çok zor ama müşterilerimiz memnun."

Şarküderya’da haftada 1 ton civarında çömlek yoğurdu, haftada 500 kilonun üzerinde de pastırma satılıyor, kış ayları ve ramazanda ayda 1 tona çıkıyor. Şarküderya’nın içindeki masalarda sabah kahvaltı servisi de yapılıyor. Zeytinburnu Sahil Yolu’ndaki Şarküderya’nın telefonu: 0212- 416 43 80.

80 YILLIK TARİHİ VAR

Şarküderya’nın internet sitesinde yazılı tarihinde, dükkanın kökeni 80 yıl önce Aksaray’daki Sinekli Bakkal’a kadar uzanıyor. Aksaray’daki barakalarda (bugünkü Vatan Caddesi) Meraklılar Şarküteri olarak devam etmişler, sonra Namlı Pastırmacı olmuşlar, bu barakalar yıkılınca da Mısır Çarşısı’na Urfa Pazarı olarak taşınmışlar.

ŞARKÜDERYA’DA NE KAÇA SATILIYOR

Beyaz peynir çeşitleri koyun, keçi, inek ve koyun keçi karışık olmak üzere 4 çeşit. Fiyatları 13-19 YTL arasında. Kaşar peynirleri 28-32 YTL. Peynirler ayrıca kendi aralarında Ezine, Erzincan deri tulum, Van Otlu, Hatay, Gönen peynirleri gibi çeşitler içeriyor.

Kütahya sucukları 32 YTL. 8 çeşit pastırma var. Bunların fiyatları da 48-68 YTL arasında değişiyor.

60’a yakın salam çeşidi var. Fiyatları 30-50 YTL. İthal ıstakoz salamının kilosu 126 YTL.

Ayrıca Malatya ve Siirt kara kovan balı, özel mezeler, zeytinyağı çeşitleri, tatlı çeşitleri ve aktarlık ürünler satılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!