Yunanistan'ı ‘Türk Akımı’ ayaklandıracak

Güncelleme Tarihi:

Yunanistanı ‘Türk Akımı’ ayaklandıracak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2015 00:00

Alman Spiegel dergisinin iddiasına göre Rusya ve Yunanistan’ın ‘Türk Akımı’ doğal gaz boru hattı projesi için anlaşma imzalamasıyla Yunanistan’a 5 milyar Euro avans verilecek.

Haberin Devamı

İddiaya göre, Rusya ve Yunanistan 21 Nisan’da ‘Türk Akımı’ doğal gaz boru hattı projesi için anlaşma imzalayacak. İflasın eşiğinde bulunan Yunanistan, bu anlaşmayla Rusya’dan 3 ila 5 milyar Euro arasında ön ödeme alacak.

Krizden avansla kurtulacak

Der Spiegel, Yunanistan’ın Türk Akımı projesinin kendi topraklarında inşa edilecek kısmı için Rusya’dan alacağı 5 milyar Euro'luk avans sayesinde, içine düştüğü büyük ekonomik krizden çıkabileceğini öne sürdü. Haberde, Rusya’nın Türk Akımı hattının Yunanistan’dan geçecek kısmının inşası için Atina yönetimine 3 ila 5 milyar dolar avans vereceği belirtildi.

Ülke için ‘çıkış yolu’

Anlaşmanın detaylarının Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın 8-9 Nisan tarihlerinde gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinde görüşüldüğünü iddia eden Der Spiegel, haberini Syriza partisinden bir yetkilinin açıklamalarına dayandı. Yunan ekonomisine 5 milyar Euro getirebilecek Türk Akımı anlaşması, borç batağındaki ülke için ‘çıkış yolu’ olacak.

Doğrudan kredi yerine kaynak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Nisan’da Çipras ile görüşmesinin ardından ‘Yunanistan’a doğrudan kredi vermek yerine bu ülkede gerçekleştirilebilecek enerji projeleri için kaynak sağlayabileceklerini’ söylemişti. Türk Akımı doğalgaz boru hattı, Rus gazının Karadeniz’in altından geçerek Türkiye toprakları üzerinden Güney Avrupa ülkelerine ulaştırılmasını hedefliyor.

‘Türk Akımı’ ismini sevmemişler!

Proje için Türkiye-Yunanistan sınırında dağıtım merkezi kurulması planlanıyor. Ukrayna’yı Rusya’dan Avrupa’ya gaz transitinde saf dışı bırakacak olan projenin 2019’da devreye alınması öngörülüyor. Çipras, boru hattının ismi dışında bir problem olmadığını, ‘Türk Akımı’ isminin Yunan topraklarında başka bir şekilde anılacağını söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!