Yunanistan'da gergin bayram

Güncelleme Tarihi:

Yunanistanda gergin bayram
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2012 15:13

Yunanistan’da “Ohi” (Hayır) milli bayramı, ekonomik krizi protesto için olay çıkabileceği endişesi yüzünden “ekspres” geçit törenleri ile kutlandı. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı törenlerde küçük çaplı da olsa gerilimler yaşandı.

Haberin Devamı

Başkent Atina’daki öğrencilerin geçit tören sadece 25 dakika sürdü ve sadece altı okulun öğrencileri katıldı. Töreni izleyenler protokol tribününden uzağında tutuldu. Bir kız öğrenci protesto için çıplak ayakla yürüdü.

Askeri geçit töreninin yapıldığı Selanik’te ilk kez askerler de (71. Tugay) güvenlik tedbirleri çerçevesinde görev yaptı. Ana muhalefetteki Radikal Sol Koalisyon partisi taraftarları, askerlerin geri çekilmesini istedi. Polis, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ın da izlediği törende, halkın  protokol tribününe yaklaşmasına izin vermedi.

KOMŞU'DA GERGİN BAYRAM / FOTO GALERİ

Girit adasınını Kandiye (İraklion) şehrinde öğrenciler protesto için siyasetçilerin bulunduğu protokol tribününden yüzlerini aksi yöne çevirip geçtiler.
Yunanistan, 2. Dünya Savaşı’nda Nazi güçlerinin “teslim olun”  ultimatomuna “Ohi” hayır cevabı vererek, 28 Ekim 1940’da Musolini İtalyası’na karşı savaşa girmişti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Papulyas,  tören sonrasında “Hitler, Yunanistan’ın mukavemeti yüzünden  1941’de Moskova’yı işgal planını gerçekleştiremedi. Hitlerin planları Yunanistan yüzünden  bozuldu.. Bugun bazı çevreler bunu unutmak istiyor. Çünkü Avrupa’nın küçük Yunanistan’a neler borçlu olduğunu kabul etmek istemiyor” dedi.

Geçen yılki törenlerde olaylar çıkmış, halk protokol tribünlerine saldırmıştı. Selanik’deki tören yarıda kesilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!