Yunanistan'a ulaşan kaçak göçmen sayısında büyük düşüş

Güncelleme Tarihi:

Yunanistana ulaşan kaçak göçmen sayısında büyük düşüş
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 12:47

Avrupa Birliği sınır güvenliği kurumu Frontex, Yunanistan'a Nisan'da ulaşan göçmen sayısının, bir önceki aya göre yüzde 90 oranında azaldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Frontex, Yunanistan'a Nisan ayında Türkiye üzerinden 2 bin 700 kaçak göçmen ulaştığını bildirdi. Bu göçmenlerin büyük bölümünü Suriye, Pakistan, Afganistan ve Iraklıların oluşturduğu belirtildi.

Reuters, bunun, Türkiye ile AB arasındaki göçmen anlaşmasının işlediğine işaret olduğu yorumunda bulundu.

Türkiye ile AB arasındaki anlaşmaya göre, Yunanistan deniz yoluyla ulaşan tüm kaçak göçmenler Türkiye'ye iade edilliyor. AB de Türkiye'nin aldığı her Suriyeli için Türkiye'den bir Suriyeli göçmeni kabul ediyor. AB anlaşma kapsamında ayrıca Türkiye'ye daha fazla mali yardım, vizesiz Avrupa seyahati ve üyelik müzakerelerinin hızlandırılması sözünü vermişti.

Ancak Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması için başlatılan sürecin, Ankara’nın gerekli kriterlerden biri olan terörle mücadele yasasındaki değişikliği kabul etmemesinin ardından Brüksel tarafından askıya alınmasıyla ‘sığınmacı anlaşması’nın akıbeti de belirsiz hale geldi.

Haberin Devamı

"İTALYA'YA YÖNELİYORLAR" ENDİŞESİ YERSİZMİŞ

Frontex, sığınmacı anlaşmasının ardından göçmenlerin kaçış güzergahı olarak Yunanistan yerine İtalya’yı tercih edeceği yönündeki beklentinin de gerçekleşmediğine dikkat çekti.

Frontex'e göre; Nisan ayında Afrika'dan İtalya'ya deniz yoluyla geçiş yapan kaçakların sayısı 8 bin 370'i buldu. Bu sayı da Mart ayına göre yüzde 13, 2015 yılının aynı dönemine göreyse yarı yarıya azaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!