Yunanistan ekonomisi için kritik hafta

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan ekonomisi için kritik hafta
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2010 01:38

Yunanistan'da sendikaların hükümetin kemer sıkma önlemlerine karşı mücadelesi bu hafta zirveye ulaşacak.

Haberin Devamı

Â

Yunanistan ekonomisi için kritik hafta
         Â

 Â

Uluslararası Para Fonu IMF ve Avrupa Birliği'nin talep ettiği bütçe kesintileri, işten çıkarmalar ve kamu hizmetlerinde kesintilere karşı çıkan sendikalar, hükümeti geri adım atmaya zorlamaya çalışıyor.

 

Atina'dan Malcolm Brabant'ın haberine göre Yunanistan'ın yaşadığı ekonomik krizde bu hafta, bir dönüm noktası olmaya aday.

 

Kendisini iflastan kurtaran uluslararası finans kuruluşlarının kamuda istihdam azaltması ve maaşları düşürmesi baskısı altında Yunan hükümeti.

 

Haberin Devamı

IMF ayrıca, lisanımünasiple rekabet koşullarının iyileştirilmesi diye ifade ettiği katı önlemlerin alınmasını da bekliyor.

 

TOPLU SÖZLEÅžMEYE ENGEL   Â

 

Yani, özel sektörün maaşlarda kesintiye gitmelerinin önünü açacak, sendikaların toplu sözleşme yapmalarını engelleyebilecek düzenlemeler gündemde.

 

Eğer, reform olarak adlandırılan bu düzenlemeler parlamentodan geçmezse, Yunan hükümetinin IMF kredilerinin dördüncü dilimini alması tehlikeye girecek.

 

Kemer sıkma politikalarının uygulanmasını rayından çıkaramadıklarının farkında olan sendikalar da yeni bir grev dalgası hazırlığında.

 

Hava trafik kontrolörleri 24 saat sürecek bir grev sözü verdi.

 

Böylece, Yunanistan'ın dünyayla havayolu bağlantısı kesilecek.

 

Kokuşmakta olan çöpler Atina'daki çöp işleme alanında çalışanların grevi nedeniyle bir haftadır sokaklarda.

 

Haberin Devamı

Banka çalışanları 48 saat grev yapacak.

 

Kamu çalışanları da, özel sektörü temsil eden sendikaların grev çağrısına 24 saatlik iş bırakmayla destek vereceğini açıkladı.

 

Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Birliği, Yunanistan'ın borç geri ödeme vadesini iki kat uzatmasına sıcak baktıklarını duyurmuşlardı.

 

Yunan hükümeti, bunun sendikaların taleplerine daha yumuşak yaklaşmasını sağlayacak bir gelişme olarak görülmesini istemiyor.

 

Reformların sulandırılmasının ülkeyi iflasa sürükleyeceği şimdi ekonomistlerin yaygın olarak dile getirdikleri iddia.

 

 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!