Yunanistan’da değişim

ATİNA

‘KKTC seçimleri, Yunanistan’da ilgi ile izlendi’
diyeceğimi sandıysanız yanıldınız.

Türk Yunan 3. Medya Konferansı için Atina’dayız. Yunanlı meslektaşlarımızla toplantıya ara verdiğimiz her fırsatta ikili ilişkilerden çok, Yunanistan’ı çalkalayan skandallerden söz ediyoruz.

Skandaller Kilise ile sınırlı değil. Yargı da rüşvet skandalleriyle sarsılıyor.

Eski eser kaçakçılığı yapan bir papaz ile ilgili soruşturmanın ucu yargıya dayanınca, yolsuzluklar ortaya çıkıyor.

Kilise ile ilgili gelişmelerde hükümetin tavrı çok önemli. Ortaya atılan kanıtlar daha önce de orada burada basına yansımış şeyler.

Ama şimdi sanki bir yerden düğmeye basılmış gibi, bütün kirli çamaşırlar peş peşe ortaya dökülüyor.

Yunanistan Ortodoks Kilisesi’nin Başpiskoposu Hıristodulos’u, Patrikhane’ye ye açtığı iktidar savaşı nedeniyle çok iyi tanıyoruz.

Ama onu, Türkiye düşmanlığı ile de biliyoruz. Vaazlarda ,Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmemesi için halka çağrı yaptığını da. Yunanlı bir gazeteci, ‘Halk, artık ruhbanlara şüphe ile bakmaya başladı. Türkiye aleyhindeki sözlerinin değerini de azaltacak bu durum’ diyor.

* * *

YUNANİSTAN
’ı sarsan skandaller arasında en ilginç olanı Karamanlis Hükümeti’nin tavrı. Düne kadar Kilise ile ilişkilerini sağlam tutmaya çalışan Başbakan ve hükümeti neden Kilise’yi korumadı.

Hatta bazılarına göre tam tersi oldu. Hükümet bu pisliklerin ortaya dökülmesini teşvik etti.

Neden?

Bazı gazetecilere göre mesele para meselesi. Kilise Avrupa fonlarından büyük paralar istiyor. Mesela, kentin en şık semtlerinden Kolonaki’ye bir otel yapmak istediğini söylüyor, ya da her köşesinden kilise fışkıran Atina’ya yeni Kilise gerektiği iddiasıyla ortaya çıkıp para taleb ediyor.

Tam da Avrupa’dan gelen paralar artık tükenirken Kilise’nin, Avrupa fonlarına göz dikmesi, ciddi mali sorunlarla karşı karşıya olan hükümetin hesaplarını bozuyor.

* * *

GEREKÇESİ
ne olursa olsun Yunanistan’ın, bugüne kadar görülmedik köklü bir değişim sürecine girdiği kesin.

Simitis döneminde Avrupalı olduğu söylenen Yunanistan, kararı vermiş ama değişimi gerçekleştirememişti.

Bu reform sürecinin, bugüne kadar Türk-Yunan ilişkilerini zehirleyen arkaik düşünce kalıplarını da parçalayacağına inanıyorum.

Bunun ilk işaretlerini, Atina’da Yunanlı meslektaşlarımızla yaptığımız iki gün süren toplantıda gördük.

Bugüne kadar politikacılar arası tartışma gibi geçen toplantıda bu kez gazeteciler arasında görüş alışveriş ortamı hakimdi.

Yunanistan Devlet Radyo Televizyon’u ERT TV’nin Genel Müdürü Kostas Spiropulos, ‘Artık birlikte eğlenmeyi de öğrenmeliyiz. Ortak eğelence programları hazırlayalım’ önerisini getiriyor. Spiropulos’un bir önerisi de Alman-Fransız Kültür Kanalı ARTE’ye benzer bir TV kanalının kurulması. ‘Bu belki zaman alır ama biz orada başarıyla yayınlanan ‘Paralel Tarih’ gibi programları birlikte yapabiliriz’ diyor.

Bu bile, Yunanistan’daki değişimi göstermeye yeter.
Yazarın Tüm Yazıları