Yunan ve Rum tarafından BM’ye mektupla itiraz

Güncelleme Tarihi:

Yunan ve Rum  tarafından BM’ye mektupla itiraz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2017 00:46

İSVİÇRE’de 28 Haziran’daki Kıbrıs konferansı daha başlamadan Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi, BM’yi suçlamaya başladı.

Haberin Devamı

 Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve Rum lider Nikos Anastasiadis, BM temsilcisi Norveçli Espen Barth Eide’yi konferansta kullanılacak belgeye “Garantörlük tamamen kalkacak, Türk askeri tamamen çekilecek” görüşlerine yer vermemekle eleştirdi.

YOL HARİTASI

BM, Kıbrıs müzakerelerinin son adımı kabul edilen ikinci konferans öncesinde, pazarlıklarda kullanılacak yol haritası hazırladı. Rum yönetimi BM’ye 15, Yunanistan ise 10 sayfa tutan itiraz mektubu gönderdi. Listede genel olarak şu itirazlar yer aldı:

- Garantiler ve güvenlik konuları, Kıbrıs sorununun diğer ana başlıkları ile bağlantılı tutuluyor. Oysa, Yunanistan konferansa sadece garantiler ve güvenlik konularını görüşmek için katılıyor.
- Yunan görüşleri belgede yer almıyor. Sadece çözüm halinde Türkiye-Yunanistan-Kıbrıs arasında Dostluk Antlaşması imzalanması önerisi yer alıyor, bu öneri de saptırılıyor.
- Uygulama anlaşması önerisi belirsizliklerle dolu.
- Adadaki Türk askerlerinin ne olacağı, garantörlüğün kalıp kalmayacağı belirtilmiyor. Yunanistan, adadaki tüm Türk askerlerinin çekilmesini ve 1960 Garantörlük Antlaşması’nın lağvedilmesini istiyor.

Haberin Devamı

ARA ANLAŞMA KONUSU

ÖTE yandan BM, ilki geçen ocak ayında yapılan ikinci Kıbrıs Konferansı’nda taraflar arasında ara anlaşma imzalamayı, detaylandırılmasını ise, eylüldeki konferansta tamamlamayı hedefliyor. Rum ve Yunan medyası, ara anlaşma ya da konferans devam ederken, doğu Akdeniz’deki doğalgaz sondajlarına ara verilmesi gibi talepler gelmesi halinde Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetiminin masadan kalkacağını ileri sürdü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!