Yunan adalarındaki göçmenler: Türkiye'ye dönmektense ölürüz

Güncelleme Tarihi:

Yunan adalarındaki göçmenler: Türkiyeye dönmektense ölürüz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2016 08:03

Yunanistan bugünden itibaren göçmenlerin Türkiye'ye iadelerine yeniden başlamayı planlıyor. Ancak Yunan adalarındaki göçmenler, "Sınır dışı edilip Türkiye'ye geri gönderilmektense ölümü tercih ederiz" diyorlar.

Haberin Devamı

Yunan adalarındaki göçmenler: Türkiyeye dönmektense ölürüz

İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesi, Sakız Adası'ndaki göçmen kampında tutulan Afgan Şüayib Nuri'nin "Bizi sınır dışı ederlerse kendimizi öldürürüz. Geri dönmeyeceğiz" diyor. 

Guardian haberinde, "Şüayib'in hemen yanında oturan bir başka göçmense, 'AB-Türkiye anlaşmasını zorla uygulamaya kalkarlarsa burada korkunç şeyler yaşanır' uyarısını yapıyor" ifadeleri yer alıyor. 

Akimi adındaki bir diğer göçmense "Biz terörist falan değiliz. Mülteciyiz. Burada yaşam şartlarımız çok kötü. Su bile yok. Hamile bir kadına vurduklarını gördüm. Bize neden böyle davranıyorlar? Tek istediğimiz şey iltica etmek" sözleriyle içinde bulunduğu zor durumu anlatıyor.

Yunan adalarındaki göçmenler: Türkiyeye dönmektense ölürüz


Midilli Adası'ndaki göçmenlerin de sınır dışı edilmeleri halinde intihar edeceklerini söylediği yönünde haberler geliyor.

Yardım gönüllüleri tarafından Guardian gazetesine ulaştırılan bir göçmen mektubunda, "Türkiye'ye gönderilmektense ölümü kabullenirim. Ölmek var dönmek yok. Bizi sınır dışı ederlerse hepimiz toplu olarak intihar edeceğiz" ifadeleri bulunuyor.

Haberin Devamı

AB-Türkiye göçmen anlaşması kapsamında Yunanistan'dan Türkiye'ye gönderilen ilk mülteci kafilesinde 202 kişi bulunuyordu.

Her ne kadar ilk göçmen kafilesi Pazartesi günü olaysız bir biçimde İzmir'in Dikili ilçesine getirilmiş olsa da, Birleşmiş Milletler'in (BM) kaygıları azalmış değil. 

Pazartesi günü Türkiye'ye gelen göçmenlerin 66'sı Sakız Adası'ndan yola çıkmıştı. Bu göçmenlerin 13'ünün iltica başvurusu talebinde bulunduğu, ancak Yunan yetkililerin bu talepleri dikkate almayarak göçmenleri sınır dışı ettiği belirtilmişti.
Türkiye-AB anlaşması sadece iltica başvurusu yapmayan göçmenlerin iadesini kapsıyor. 

Sakız Adası'nda bulunan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği temsilcisi Katerina Kitidi, "Anlaşmanın yürürlüğe girdiği 20 Mart ile Yunanistan'ın anlaşmayı onayladığı 1 Nisan tarihleri arasında yetkililerin iltica taleplerini kayda alma konusunda işi ağırdan aldıklarını gördük" diyor. 

Anlaşmanın kimleri kapsayacağı ve nasıl uygulanacağı konusundaki belirsizlikler göçmenleri de tedirgin edince, geçen hafta 800 civarında göçmen Sakız Adası'ndaki göçmen kampından kaçmıştı.

Yunan adalarındaki göçmenler: Türkiyeye dönmektense ölürüz


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!