Yunan adalarında firari teyakkuzu

Güncelleme Tarihi:

Yunan adalarında firari teyakkuzu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2016 19:45

Yunanistan, 8 askerin Dedeağaç kentine kaçmasının ardından özellikle Marmaris’te firari olan 11 askerin Yunan adalarına geçme olasılığı nedeniyle teyakkuz halini sürdürüyor. Psemiros adasında Türk askeri görüldüğü iddiası doğrulanmadı.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN’da, Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hem Ege’de hem de Türk-Yunan kara sınırını oluşturan Meriç bölgesinde geçilen askeri teyakkuz durumu sürüyor. 16 Temmuz’da bir askeri helikopter ile 2’si binbaşı, 4’ü yüzbaşı, 2’si de başçavuş olmak üzere 8 Türk askerinin Yunanistan’ın Dedeağaç kentine kaçmasının ardından, firari başka darbecilerin de Ege adalarına geçmeye teşebbüs edebileceği endişesiyle Yunan güçleri, Ege ve Meriç’te 24 saat devriye geziyorlar.

HERKÜL PLANI DEVREDE

Güvenlik birimlerinde, olağanüstü durumlar için hazırlanan “Herkül” planı uygulamaya konuldu. Bu çerçevede, geçtiğimiz günlerde, Leros, İstanköy (Kos) ve Rodos adalarına devriye uçuşları yapmaları için Apache tipi 6 helikopter gönderildi. Deniz Kuvvetleri’ne ait Super Puma tipi 2 helikopter de İstanköy-Rodos-Sömbeki (Simi) arasında devriye uçuşları yapıyor. Ege’deki savaş gemilerinin de devriye alanlarını genişletildi. Sahil Güvenlik, silahlı kuvvetler ve emniyet birimleri ile yakın işbirliği içinde çalışıyor. Özellikle darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oteline baskın düzenleyen 11 firari askerin Yunan adalarına geçebileceği endişesi söz konusu.

Haberin Devamı

PSEMİROS ADASI ALARMDA

Çarşamba günü, Bodrum’un karşısındaki İstanköy (Kos) ile Kilimli (Kalimnos) adaları arasında bulunan Pserimos adasında bir çobanın ‘Türk askerleri gördüğü’ ve bazı ada sakinlerinin de ‘silah sesleri duyduklarına’ ilişkin medyada yer alan iddialar üzerine, bir Yunan askeri helikopteri saatlerce adanın üzerinde uçtu. İddiaların gerçek olmadığı anlaşıldı. Geçen hafta da benzer iddialar nedeniyle Sömbeki (Simi) Adası’nda heyecanlı saatler yaşanmıştı. 

SON SÖZ ADALET BAKANININ

Yunanistan’dan iltica talebinde bulunan ancak mülakatları 19-25 Ağustos’a ertelenen firari Türk askerlere ret cevabı verilmesi halinde bile iade süreçlerinin 2-3 ay sürebileceği belirtiliyor. Temyize gitmeleri halinde kararı mahkeme verecek. Ancak son sözü ise Adalet Bakanı Nikos Paraskevopulos söyleyecek. Türkiye, hem siyasi hem de diplomatik kanallardan, 8 askerin bir an önce iade edilmelerini istiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!