Yumurta bayramı şenlikleri Yalova'da yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Yumurta bayramı şenlikleri Yalovada yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2017 15:06

Yumurta bayramı şenlikleri Yalova'da yapıldı

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)- YALOVA’da Siirtliler dernekleri tarafından Yumurta Bayramı adlı etkinlik yapıldı. Binlerce yıl öncesine dayanan bu geleneği Yalova’da yaşatan Siirtliler, yumurta tokuşturma yarışları yaparak, yerel sanatçıların okudukları şarkılar eşliğinde doyasıya eğlendi.

Siirtliler dernekleri tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen, Yumurta Bayramı Şenlikleri "Şıhrıl Bayf"  Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde düzenlendi. Mokamp piknik alanındaki etkinliğe İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Kocaeli, Siirt ve Yalova’dan binlerce Siirtli katılım sağladı. Etkinlikte 5 bin yumurta dağıtıldı ve yumurta tokuşturma yarışları yapıldı. Rengarenk boyanan yumurtalar çocukların da ilgisini çekti. Protokol üyelerinin katıldığı yarışmada kıyasıya mücadele yaşandı. Yarışmayı kazanan Siirtli işadamı Ethem Sancak, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar ve İstanbul Vali Yardımcısı Nihat Nalbant’a Siirtliler dernek başkanları hediyelerini takdim ettiler.

Yalova Siirtliler Derneği Başkanı Vedat Babaoğlu ise Siirtlileri, vatanını, bayrağını, toprağını seven İstiklal Marşı ile dini imanı ile gerçek bir Türkiye sevdalısı olarak tanımladı. Babaoğlu, “Yalova’da binlerce Siirtli yaşamaktadır. Bizler 2’ncisini düzenlediğimiz bu Yumurta Bayramı’nda şehir dışındaki tüm Siirtlileri burada bir araya toplayarak örf adet ve geleneklerimizi yaşatıyoruz. Biz büyük bir aileyiz. Siirt ve Siirt ile ilgili yapılacak her hizmetin yanındayız. Bu tür etkinliklerimizi büyük bir keyifle yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Yumurta bayramına eşi Nurten Sancak ile katılan Siirtli İşadamı Ethem Sancak bir konuşma gerçekleştirerek yapılan arkeolojik kazılarla Siirt’in uygarlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu ifade etti. Sancak, “Bugün buradaki ortak neşemizi binlerce yıl yaşattığımız gibi, yeni Türkiye’nin geleceğinde de yaşatacağız. Siirt’in insanlık tarihi açısından bir serüveni var. Siirt farklı inançların, farklı anlayışların ve farklı renklerin bir medeniyet beldesi kemiğini inşa etmiş ve korumuştur. Bugün burada bu anlayışı hissedebiliyoruz. Yumurta bayramı yaklaşık 2-3 bin yıllık bir bayram. Bu bayramda Siirtliler hem baharın gelişini kutluyorlar, hem tanışıyorlar. Yumurta bayramı kurulan mutlu evliliklerin başlangıç noktası olmuştur. Siirtli genç kız ve erkekler Mayıs ayında kırlara çıkar, boyadıkları yumurtaları tokuştururlar, bu esnada da birbirlerini görüp tanırlar. Bizim böyle 6-7 yerel bayramımız var. Siirt’in 7 tepesi var hepsinde bir bayram kutlanırdı. Biz de bu geleneklerimizi yaşatalım diye buna benzer etkinlikler düzenliyoruz” dedi.

Siirt iline özgü yerel bayramlardan birisi olan Yumurta Bayramı’na Siirtli İşadamı Ethem Sancak, İstanbul Vali Yardımcısı Nihat Nalbant, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, Çiftlikköy Kaymakamı Cengiz Karabulut, Çınarcık Kaymakamı Abdullah Çiftçi, CHP Siirt İl Başkanı Nevaf Bilek’in yanı sıra birçok bürokrat ve siyasi katıldı.

Şenlik Siirt’ten gelen yerel sanatçıları okuduğu şarkılar eşliğinde yenen yemeklerle devam etti.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!