Yükselen Dow doları korudu ama nereye kadar?

Dün Dow Jones endeksi FED’in 50 baz puan daha faiz indireceği beklentisiyle yaz aylarında ulaştığı rekor seviyelerin de üzerine çıkarak 14 binin üzerinde kapanış yaptı.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Dolar’daki gerilemenin dün devam etmemesiyse teknik bir düzeltme ve konsolidasyon sürecinin bir oluşumuydu. Bu nedenle Doların gerilemesinde trendde bir değişiklik henüz görülmediğinden burada 'acaba Euro / Dolar paritesi zirve yapıp dönüşüne başlayacak mı?' sorusuna sanırım ben şu an için hayır derdim.

Eğer FED gerçekten 50 baz puan faiz indirimi yapacaksa Doların düşmeye devam edip etmeyeceğini görmek için Doların faizine karşı Euro’nun faizini karşılaştırmak lazım. Dolar ve Euro faizlerinin ‘’midcurve’’ yani orta vadeli segmentlerine baktığımızda Dolar’ın Euro faizine karşı bir düzeltme içerisinde görüyoruz ama trendin devamına baktığımızdaysa pek yakında bu faiz farklarının daha da Euro lehine dönebileceğini söylemek mümkün. Bu nedenle belki bugünlerde aşağı yönlü dalgalanmalar olabilir ama dalgalanmaların akabinde gelecek yükselişler önümüzdeki günlerde pariteyi bir konsolidasyon sürecine itebilir. Bu konsolidasyon sürecinde parite yeni zirveler de yapabilir ama sanırım 1.43’lü seviyelere dokunulmadan bir geri dönüş beklememek lazım diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

Dünkü veriler enflasyon baskısının azaldığını ve bununla birlikte ekonomik büyümedeki yavaşlamanın teyit edildiğini gördük. Bugün açıklanacak ev satışlarıysa önceki düşüşünün ardından yükselebilir. Bu durumda gün içerisine Dolar lehine hareketler izleyebiliriz ama sonrasında oluşacak alımlar pariteyi yarına kadar yine bu civarlarda tutacaktır.

Altında Kar Realizasyonları Gelebilir

Doların gerilemesinin yavaşlamış olmasına bağlı olarak dün yeni zirveler yapan altın fiyatlarının kısa vadede gelebilecek kar realizasyonlarıyla gerilemesi bugün için mümkün. Dün petrol fiyatlarında geri çekilme ve faizlerdeki yukarı yönlü toparlanmayla birlikte bugün altının ağırlığı artarsa geri çekilmeler ilk etapta 735 Dolar’a kadar olur ama ondan sonra devam etmesi için Doların da bir miktar değer kazanması gerekiyor. Doların yakın zamanda belirgin bir toparlanma içinde girmeyecek beklentisine göre altının gerilemesi en fazla 728 Dolara kadar olur. Ancak daha fazlasını bugün ve bu hafta içinde beklememek gerekiyor.

Haberin Devamı

Ekonomik Görünüm Petrol Talebini Azaltabilir

Dün ABD’den açıklanan veriler ekonomik büyümenin yavaşlamaya devam ettiğini ısrarla gösterince, petrole olan talebin de alacağı beklentisiyle onca yükselişin ardından haklı bir düşüş gerçekleşti. Bunun yanında rafinerilerin petrolü benzine dönüştürmeden elde ettikleri karın da genel olarak azalmaya devam etmesinden dolayı petrol stoklarının artabileceği beklentisi de petrol fiyatlarını baskı altında tutuyor.

Petrol fiyatları eğer destek seviyelerinden bir tanesini kısacak olursa aşağı yönlü en az 5 Dolar’lık bir geri çekilmeyi önümüzdeki günlerde izleyebiliriz.

Anatolia Capital

Yazarın Tüm Yazıları