Yükseköğretimde hedef kalite yükseltmek

Güncelleme Tarihi:

Yükseköğretimde hedef kalite yükseltmek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2017 09:38

Eğitimle ilgili tartışmalar dünya ülkelerinin de gündeminde önemli bir yer işgal ediyor. Vietnam’da son zamanlarda en çok konuşulan konu, üniversite mezunu işsiz sayısı. Bunun 200 bin olduğu tahmin ediliyor. Kenya, yükseköğretimin niteliğini artırmanın peşinde. Mısır ise, uluslararası öğrencilerin dikkatini son beş yılda yaptığı atakla çekmeyi başarıyor. 2016 verilerine göre, ülkedeki uluslararası öğrenci sayısı 47 bine yükseldi. İşte üç ülke ve eğitim gündemleri.

Haberin Devamı

Çok mezun az iş

VİETNAM: Eğitim gündeminde ‘istihdam göz ardı edilerek’ açılan üniversitelerin yarattığı genç işsizliği problemi var. Ülkede üniversite mezunu işsiz sayısının yaklaşık 200 bin olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlara göre, bunun nedeniyse 2007’den sonra üçe katlanan üniversite sayısı. 2007’de ülkede 133 üniversite bulunuyorken, 2015’te 500’e yükseldi. Bu da mevcut iş dünyasının kaldıramayacağı yeni mezun kitlesinin ortaya çıkmasına neden oldu. Her yıl 400 bin lisans öğrencisinin mezun olduğu ülkede bunlardan sadece 20 bini istihdam edilebiliyor.

Hedef nitelikli yükseköğretim

KENYA: Afrika’nın güçlü ekonomisi yükseköğretimde de bölgesel güç olmak için reformlarını sürdürüyor. Kenya Üniversite Eğitimi Komisyonu’nun (CUE) 16 Şubat’ta yayımlandığı değerlendirme raporunda, ülkede yükseköğretimin daha iyi bir hale getirilmesi için yapılması gerekenler sıralandı. Buna göre, öncelikle başvuru ve mezun olma süreçleri konusunda daha sıkı bir politika izlenmesi gerekiyor. Devlet ya da özel üniversitelere gelen öğrencilerin daha nitelikli olması için ilk ve orta düzeydeki okullarda eğitim ve öğretmen kalitesine odaklanılacak. Nitelikli eğitim sunamayan üç enstitünün kapatılması ve öncelikle lisans program içeriklerinin yeniden ele alınması da öneriler arasında.

Haberin Devamı

Son 5 yılda 20 kat artış

MISIR: Özellikle Arap coğrafyası ve Afrika’dan gelen uluslararası öğrencilerin dikkatini son beş yılda yaptığı atakla çekmeyi başarıyor. 2016 verilerine göre, uluslararası öğrenci sayısı 47 bine yükseldi. Bu 2010’da devlet üniversitelerindeki toplam uluslararası öğrenci sayısının neredeyse 20 katı. Mısır, düşük eğitim ücretleri ve makul yaşam masraflarıyla ön plana çıkıyor. Suriye, Sudan ve Libya gibi bölge ülkelerinden gelecek öğrencilere yeni kolaylıklar sağlanması konusundaki çalışmalarsa sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!