Yüksek frekanslı tedbir beklemeyin

Güncelleme Tarihi:

Yüksek frekanslı  tedbir beklemeyin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2016 22:05

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, TL kampanyalarını desteklediklerini dile getirerek Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında alınan kararlarda Merkez Bankası’na yönelik bir adım olmadığını açıkladı. Çetinkaya, “Bu dönemlerde yüksek frekanslı tedbirler beklenmemesi gerekir” diye konuştu. 

Haberin Devamı

DÖVİZDE yaşanan hareketlilikten sonra ne diyeceği merakla beklenen Merkez Bankası’ndan bekle-gör mesajı çıktı. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, kayda değer bir yeniden fiyatlama yaşandığını ve yeni dengenin nerede oluşacağının henüz belli olmadığını söyledi. Çetinkaya, “Bu dönemlerde yüksek frekanslı tedbirler beklenmemesi gerekir. Gelişmeleri dikkatle değerlendirip, şokların geçiciliği, kalıcılığı ve ana trendler üzerindeki etkilerini yorumladıktan sonra Merkez Bankası gerekirse tüm araçlarıyla adım atmaya devam eder. Bu anlamda önümüzdeki dönemde de döviz kuru gelişmelerine bakışımız bu çerçevede şekillenecektir” dedi.

Çetinkaya, dün 2017 yılında uygulanacak para ve kur politikası toplantısında, döviz kuru hedefleri olmadığını belirterek, kendileri açısından kurlardaki ani hareketlerin fiyat istikrarına kalıcı bir etki bırakıp bırakmadığının öncelikli soru olduğunu söyledi. Bu yılı yüzde 7.5 civarında bir enflasyonla tamamlanacağını tahmin ettiklerini dile getiren Çetinkaya, “2017 yılında nasıl bir tabloyla karşılaşabiliriz? Döviz kuru etkilerinin yılın ilk çeyreğinde beklediğimiz ve hedeflediğimiz patikadan uzaklaştırma riski bugün itibarıyla yüksek” dedi.

Haberin Devamı

REZERVLER ARTIYOR

Döviz kuruna bakış açılarını, fiyat istikrarı ve finansal istikrar çerçevesinde şekillendirdiklerini dile getiren Çetinkaya, “Merkez Bankasının elinde döviz likiditesine dair çok sayıda araç var. Bunları geçtiğimiz yıllarda kullandık, yakın dönemde de kullanmaya devam ettik. Brüt rezervlerde dönem dönem dalgalanmalar görülebilir. Bununla birlikte rezervlerimizin ülke ihtiyaçları açısından ve piyasa gelişmeleri dikkate alındığında yeterli olduğunu her zaman paylaştık. Net rezervlerimizde düzenli bir artış trendi var. Ayrıca fırsat buldukça rezervlerimizi artırma yönünde adım atacağımızı da daha önce paylaşmıştık” dedi. Döviz piyasasıyla ilgili likidite konusunda Merkez Bankası’nın aktif bir biçimde destekleyici olmaya devam ettiğini kaydeden Çetinkaya, “Yüksek frekanslı tepkiler verilmeyip temkinli bir yaklaşım tercih ediliyor. Doğru politika aracının, doğru zamanda, doğru bir etkiyle kullanılması bizim için önemli. Bahsettiğim araçlara ek döviz satım ihaleleri gibi araçlar da kullanılabilir. 28 Nisan tarihinden bu yana buna ihtiyaç duymadık, ama gerekirse kullanabileceğimiz araçlardan biridir” dedi.

Haberin Devamı

TL KAMPANYALARI İÇİN DESTEK VERDİ

MERKEZ Bankası Başkanı Çetinkaya, dövizden TL’ye geçiş kampanyalarının hatırlatılması üzerine, yerel paranın iktisadi faaliyette ana değişim aracı olarak kullanılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, bunun Merkez Bankası’nın da ana önceliklerden olduğunu söyledi. Çetinkaya, “Yerel paranın değerini koruması, ticari işlemlerde ana değişim aracı olarak kullanılması, finansman kararlarında Türk Lirası’nın esas alınması son derece önemli. Buradaki yaklaşımı Merkez Bankası olarak destekliyoruz” dedi.

EKK’DA MERKEZ BANKASI İÇİN KARAR YOK

ÇETİNKAYA, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının sonuçlarındaki tedbirlere ilişkin de “Tedbirler, EKK’nın görev alanı çerçevesinde, özellikle reel sektöre dönük tedbirlerle şekillenecek. Merkez Bankası adımlarına dair oradan ilave bir bilgi gelmeyecektir” dedi. Çetinkaya aytın rezervelerini artırmak için alıma başlayacaklarını da söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!