Yukarıkızılca Göleti'nde sona gelindi

Güncelleme Tarihi:

Yukarıkızılca Göletinde sona gelindi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2017 11:56

Yukarıkızılca Göleti'nde sona gelindi

Haberin Devamı

İZMİR'in Kemalpaşa ilçesindeki yapımı devam eden ve tamamlandığında 3 bin 190 dekar araziye can suyu verecek Yukarıkızılca Göleti'nde gövde dolgusu tamamen bitirilirken, projede yüzde 90 gerçekleşme oranına ulaşıldığı bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Ege Gelişim Projesi (EGEGEP) kapsamında İzmir-Kemalpaşa için hazırlanan "Yukarıkızılca Göleti ve Sulaması" projesinde sona yaklaşıldı. Yukarıkızılca Mahallesi yakınlarındaki Karagöl Deresi üzerine yapılanGöletin gövde dolgusu tamamen bitirilirken; projede yüzde 90 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldı. Göletin gövdesi, kil çekirdekli zonlu toprak dolgu olarak inşa edildi. Temelden yüksekliği 22 metre olan gövde için yaklaşık 400 bin metreküp dolgu yapıldı. 3 bin 190 dekar verimli tarım arazisini yüksek basınçlı boru sistemi ile sulayacak Yukarıkızılca Göleti 1 milyon 970 bin metreküp su tutma hacmine sahip olacağı belirtildi.

10 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK

2018 yılında su tutulması planlanan Yukarı Kızılca sulaması içinse 11 bin 637 metre boru döşenecek. Proje tamamlandığında bölgedeki verim artıp,

yetiştirilen ürün çeşidi fazlalaşacağı kaydedildi. Dekar başına 1396 lira 55 kuruş gelir artışı sağlayacak Yukarıkızılca Göleti ve Sulaması Projesi ülke ekonomisine 2017 rakamlarıyla her yıl 2 milyon 387 bin 679 lira kazandıracağı öngörüldü. Kemalpaşa çiftçisinin yüzünü güldürecek projenin yaklaşık 10 milyon liraya mal olacağı bildirildi.

KEMALPAŞA (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!