Yugoslavya'yı bölen tekmenin 25. yıldönümü...

Güncelleme Tarihi:

Yugoslavyayı bölen tekmenin 25. yıldönümü...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2015 16:10

25 yıl önce bugün; 13 Mayıs 1990'da Zagreb'in Maksimir Stadı'nda oynanan Dinamo Zagreb-Kızılyıldız maçında Hırvat futbolcu Zvonimir Boban'ın polise attığı tekme sonucu adeta kıyamet koptu. 59 polis, 79 taraftarın yaralandığı olaylar Yugoslavya'daki iç savaşın fitilini ateşledi.

Haberin Devamı

TARİH: 13 Mayıs 1990
YER: Maksimir Stadı | Hırvatistan-Zagreb
MAÇ: Dinamo Zagreb-Kızılyıldız
SONUÇ: İç savaş

Bugün, Dinamo Zagreb-Kızılyıldız maçında Zvonimir Boban’ın polise attığı tekme ve Yugoslavya’da iç savaş fitilinin ateşlenmesinin 25. yıl dönümü...

Yugoslavya Futbol Ligi’nde şampiyonluk için çekişen Dinamo Zagreb ile Kızılyıldız, sahaya adım atmadan ateşlendi olayların fitili... İç savaşın ana sebebi olmasa da, süreci hızlandıran bu karşılaşma öncesi ve esnasında neler yaşanmadı ki... Asitle tel örgüleri eritip, sahaya giren 3 bin ‘Delije’ (Güçlü-Cesur Çocuklar) üyesi mi istersiniz, yoksa olaylar sırasında sahanın ortasında kalıp polis tekmeleyen dünyaca ünlü yıldız Zvonimir Boban mı?

Yugoslavyayı bölen tekmenin 25. yıldönümü...

Haberin Devamı

ARKAN KORUMASINDAKİ DELİJE
Her şey Hırvatlar ile Sırpların, gerek dış güçler, gerekse başa gelen partilerin düşünce yapıları ve girişimlerinden etkilenmesiyle çok önceden başlamıştı. Bu maç sadece bir ‘patlama noktası’ yarattı. O gün Maksimir Stadyumu’nun tribünlerini Dinamo Zagreb taraftar grubu Bad Blue Boys (Kötü Mavi Çocuklar) ve sonradan iç savaşta sayısız tecavüz ile katliama ‘Kaplanlar’ adlı örgütün başındayken karışacak olan Arkan (Zeljko Raznatoviç, fotoğraftaki) korumasındaki Delije grubu doldurmuştu.

Yugoslavyayı bölen tekmenin 25. yıldönümü...

AMANSIZCA SALDIRDILAR
Maç gününden 2 hafta önce aşırı milliyetçi etiketine sahip olan politikacı Franjo Tudjman, Hırvatistan’ın yeni başkanı seçilmiş, ülkeyi bağımsızlığına kavuşturacağına ant içmişti. İki takım taraftarları karşılaşma başlamadan stat dışında birbirlerinin arabalarını yaktı. İlk düdük çaldıktan kısa süre sonra Delije, asitlerle tel örgüleri eritip sahaya daldı. Bad Blue Boys da, aynı karşılığı verince olaylar çığrından çıktı.

Yugoslavyayı bölen tekmenin 25. yıldönümü...

Haberin Devamı

‘YİNE OLSA YİNE O TEKMEYİ ATARDIM’
Kızılyıldızlı oyuncular soyunma odasına giderken, başta Boban (üstte) olmak üzere Zagrebliler sahada kaldı. Ve Boban, kendini uzun süre futboldan uzaklaştıran tekmeyi, çoğu Sırp kökenli olan -öyle olduğunu tahmin ettiği- polislerden birine attı. Sonradan vurduğu polisin Boşnak kökenli Refik Ahmetoviç olduğunu öğrense de, ileriki yıllarda gerçekleştirilen bir röportada Boban, “Yine olsa yine o tekmeyi atardım” açıklamasını yaptı. Kızılyıldız oyuncuları stattan ancak helikopterle kurtarılabildi.

Yugoslavyayı bölen tekmenin 25. yıldönümü...

59 TARAFTAR, 79 POLİS YARALANDI
O gün Zagreb’deki olaylarda kayıtlara göre 59 taraftar, 79 polis yaralandı. Belki bu 138 kişinin yaraları iyileşti ama yaşanan olaylar Yugoslavya için sonsuza dek sarılamayacak olan yaraların acı habercisiydi...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!