Yüce Divan kurulabilir

Güncelleme Tarihi:

Yüce Divan kurulabilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2015 01:41

Meclis’in yeni kompozisyonu AK Partili eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’da yargılanmasını tekrar gündeme getirdi. MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, “Yeni dönemde 17-25 Aralık sürecinde ortaya çıkan yolsuzluk ve rüşvet iddiaları için yeniden bir komisyon kurulması söz konusu olursa tavrımız nettir. Yolsuzlukların ortaya çıkması için aynı çabayı gösteririz” dedi.

Haberin Devamı

7 Haziran sonucuyla Meclis’te değişen dengeler, AK Partili eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar hakkında yeni bir soruşturma olasılığını beraberinde getirdi. Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın bir dönem önce “aklandığı” dosyadan bir dönem sonra Yüce Divan’a gönderildiği Türkbank örneğinde olduğu gibi, geçen dönem kapatılan dosyalar için yeni önergelerle Yüce Divan sürecinin başlatılması gündeme gelebilecek.

Geçen yasama döneminde AK Parti, komisyon ve Genel Kurul’daki çoğunluğuyla AK Partili eski bakanları Yüce Divan’a göndermemişti. 15 üyeli soruşturma komisyonunda AK Parti 9, CHP 4, MHP ve HDP birer üyeyle temsil edilmişti. Genel Kurul’da da AK Parti’nin desteğiyle, eski bakanlar hakkında Yüce Divan için gerekli 276 oy bulunamadı. Ancak yeni sandalye dağılımıyla AK Parti dışındaki sandalyeler 276’yı aşarak 290 civarına ulaştı. Benzer komisyon oluşumlarında bu kez 9 üye AK Parti dışındaki partilerden alınacak. Yeni hükümetin tavrına bağlı olarak 17/25 Aralık dosyalarının hem savcılık hem de siyasi soruşturmalarının canlandırılması hukuken söz konusu olabilecek. Eski Soruşturma Komisyonu’nun AK Partili Başkanı Hakkı Köylü de, o dönem “Takipsizlik kararı her zaman kaldırılabilecek bir karardır, yeni bir delil ortaya çıktığı andan itibaren 3 sene de 5 sene de geçse zamanaşımı doluncaya kadar kaldırılabilir, yani onun öyle bir yapısı vardır. ‘Takipsizlik kararı kesinleşti’ denirse de değiştirilebilir. Kesinleşmiş diye bir şeyi yok onun” sözleriyle bu ihtimale işaret etmişti.

TÜRKBANK ÖRNEĞİ

“Aklama”yla sonuçlanmasına karşın yeniden açılan soruşturma dosyalarında son örnek yine AK Parti’nin icraatıyla yaşanmıştı. 2002 öncesi üçlü koalisyon hükümetinin Yüce Divan’a göndermediği Mesut Yılmaz, 2002 sonrası AK Parti ve CHP’lilerin önergeleriyle yeniden soruşturulmuş ve Yüce Divan’a yollanmıştı. Yılmaz, 2002 öncesi önergede, “yolsuzluk iddiaları konusunda gerekli tedbiri almayarak görevini kötüye kullanmak”la suçlanmıştı. 2002 sonrası önergede ise Yılmaz, “ihale sürecinde malın değerinde fesat oluşturacak ilişki ve görüşmelere girmek ve devlet ihalesine fesat karıştırmak” suçlamasıyla Yüce Divan’a gönderildi.

ÖNERGE METNİ DEĞİŞEBİLİR

AK Partili dört eski bakan da, geçen dönem “Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet, resmi belgede sahtecilik, rüşvet, nüfuz ticareti, gizliliğin ihlali, görevi kötüye kullanma” suçlamalarıyla soruşturuldular. Ancak dört eski bakan hakkında tek soruşturma komisyonu çalıştı. Yeni dönemde 55 milletvekilince önergeler verilmesi durumunda Meclis çoğunluğunun farklı suç maddeleri de ekleyerek veya suçlama konularında değişiklik yaparak yeni soruşturmalar açtırma olasılığı bulunuyor. Böyle bir gelişme olursa her eski bakan hakkında bu kez ayrı soruşturma komisyonları kurulacak.

MHP: TAKİPÇİSİYİZ

CHP ve HDP yöneticileri, henüz koalisyon görüşmeleri ve Meclis çalışmalarıyla ilgili süreç başlamadığından konuyla ilgili değerlendirme yapmaktan kaçındılar. MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ise konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini söyledi. Büyükataman, “Cumhuriyet tarihinde dört bakan hakkında yolsuzlukla ilgili soruşturmanın açıldığı bir dönem olmadı. Yeni dönemde 17-25 Aralık sürecinde ortaya çıkan yolsuzluk ve rüşvet iddiaları için yeniden bir komisyon kurulması gibi bir durum söz konusu olursa, önceki dönemde olduğu gibi bizim tavrımız nettir. Böyle bir komisyon kurulduğunda yolsuzlukların ortaya çıkması için aynı çabayı gösteririz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!