YTP-DTP, Hüsnü Doğan'ı da ittifakta istiyor

KEMAL Derviş, ‘‘merkez sol’’ ittifakını sağlamak için YTP'den çarşamba gününe kadar süre isterken, birlikte seçime girme konusunda anlaşan YTP ve DTP de ‘‘merkez partiler ittifakını’’ genişletme peşinde.

YTP-DTP, aralarına Avrasya Partisi (AAP) lideri Hüsnü Doğan'ı da almak için teklif götürdü.

Doğan, YTP Genel Başkan Yardımcılığı görevine gelecek Hüsamettin Özkan ve DTP lideri Mehmet Ali Bayar'ın kendisini ziyaret ederek ittifak önerisi getirdiklerini doğruladı.

Doğan ile dünkü sohbetimizden edindiğimiz izlenim, gelen bu teklife soğuk bakmadığı yönünde.

Ancak ‘‘bazı şeylerin de netleşmesi gerektiği’’ görüşünde.

Doğan'ın, netleşmesini istediği konuların başında, Derviş'in bir an önce kararını vermesi geliyor.

Doğan, ‘‘Derviş'in kararsızlığı tabii her şeyi etkiliyor. Bir an önce kararını verirse o zaman siyasette netleşme olacak’’ dedi.

Bir diğer beklentisi, ‘‘Derviş YTP'de karar kılarsa bir liderlik sorunu olup olmayacağına’’ dönük.

Doğan, ‘‘Derviş, lider ben olacağım diyecek mi?’’ sorusuna yanıt arıyor.

YTP ile işbirliği yapması halinde, partinin omurgasının ‘‘sol’’ üzerine kurulup kurulmayacağı da aradığı bir diğer yanıt.

Her ne kadar ‘‘merkez parti’’ olacakları kendisine söylenmiş olsa da Doğan, bunun milletvekili adayları ile de kanıtlanması gerektiğini vurguluyor.

OLMAZLARLA OLMAYIZ

‘‘Olmazlarla olmayız’’
diyen Doğan, bunu Özkan ve Bayar'a da aktarmış.

Dün bu konuda şöyle dedi:

‘‘Hem Özkan ile hem de Mehmet Ali Bey'le görüştüğümde de söyledim. Bir kere bu ittifak projesinin toplanabilir olması lazım. Bir araya gelebilecek adamların birlikteliğinin sağlanabilir olması lazım. Yoksa, birbiriyle bir araya gelemeyecek kişilerin bir araya toplanması bir şey ifade etmez.’’

DP ÇATISINDA BİRLİK ZOR

Doğan,
sorumuz üzerine bir diğer ittifak arayışını da doğruladı.

Bir süre önce ANAP milletvekili Erkan Mumcu'nun dile getirdiği ‘‘Demokrat Parti çatısı altında merkez sağ partilerin bütünleşmesi’’ önerisinin kendisine de iletildiğini bildirdi.

Buna göre, merkez sağ partilerden bir araya gelebilecek durumda olanlar DP çatısı altında toplanacaklar.

Hüsnü Doğan, Erkan Mumcu ile bu konuyu konuştuğunu gizlemedi.

Doğan'ın DP çatısı altında birleşme projesine bakışı ise şöyle:

‘‘DP içinde toplu hareket çok zor gibi geliyor. Bu proje daha çok yeni. Ayrıca seçim tarihine çok az bir süre kaldı. Bir ay sonra da listelerin teslim edilmesi gerekiyor. Bu arayışın gerçekleşmesi uzak gibi...’’

Doğan
'ın, DP çatısı altında bir araya gelmekten çok, YTP-DTP işbirliğine daha sıcak baktığını söylemek olası.

Ancak buradaki en önemli unsur da Kemal Derviş'in pozisyonunu net olarak belirlemesinde kilitleniyor.

Derviş'in atacağı adım 3 Kasım seçim sonuçlarıyla birlikte bazı partilerin siyasi ikballerine bir nebze de olsa etki yapacak.

Derviş'in önceki gün İsmail Cem, Hüsamettin Özkan ve Mehmet Ali Bayar ile görüşmesinde verdiği söz doğrultusunda ‘‘1-2 gün içinde’’ kararını açıklamaması durumunda, siyasetteki puslu havanın devam edeceği bir gerçek.

Bu da Derviş'in yaptığı görüşmelerde ortaya koyduğu matematiksel hesapların daha da karmaşık hale gelmesine neden olacak.
Yazarın Tüm Yazıları