YSK Seçmen Kağıdı olmayan vatandaşlar nasıl oy kullanacak? | Seçmen Bilgi Kağıdı olmayanlar sandıklarını nasıl öğrenir?

Güncelleme Tarihi:

YSK Seçmen Kağıdı olmayan vatandaşlar nasıl oy kullanacak | Seçmen Bilgi Kağıdı olmayanlar sandıklarını nasıl öğrenir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2015 14:23

Milletvekili genel seçimleri için sandık başına gidecek vatandaşlar seçmen kağıdı olmadan oy kullanabilir mi? Seçmen bilgi kağıdı kütüğünde kayıtlı adrese gelmeyen vatandaşlar ne yapacak? Seçmen Bilgi Kağıdı olmayanlar sandıklarını nasıl öğrenebilirler?

Haberin Devamı

Milletvekili genel seçimlerine kısa süre kalmasıyla birlikte herkesin vatandaşlık görevlerinden biri olan seçme ve seçilme hakkını kullanarak yerel yönetimler üzerinde değişiklikler gerçekleştirecektir.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçmen kütüğünde kayıtlı her seçmen için seçmenin oy kullanacağı adres, kaç numaralı sandıkta oy vereceği, sıra numaralarının olduğu ve genel bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı düzenlenir, adreslere gönderilir ya da dağıtılır.

YSK Seçmen Kağıdı olmayan vatandaşlar nasıl oy kullanacak | Seçmen Bilgi Kağıdı olmayanlar sandıklarını nasıl öğrenir


SEÇMEN KAĞIDIM GELMEDİ, NEREDEN TEMİN EDEBİLİRİM?
Seçmenlerin oy kullanabilmeleri için de seçmen kütüğünde kayıtlı olması gerekiyor ve seçmen kütüğünde kayıtlı olan vatandaşlar, bağlı oldukları mahalle muhtarlıklarından da seçmen bilgi kağıtlarını alabilir.

Haberin Devamı

SEÇMEN KÜTÜĞÜNE NASIL KAYIT OLURUM?
Oy kullanmak için seçmen kütüğüne kayıt olmak istiyorsanız ikametgahınızın bulunduğu ilçe nüfus müdürlüğüne gitmeniz gerekmektedir. İlgili ilçe nüfus müdürlüğünde adres beyanında bulunmanız seçmen kütüğüne yazılmanızı sağlayacaktır. Seçmen kütükleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Kayıt Sistemindeki bilgiler esas alınarak düzenlenmektedir. Adres kayıt sistemine dayalı olarak yapılan düzenleme, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda 5749 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle yapılmıştır.

SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI OLMADAN OY KULLANILABİLİR Mİ?
Seçim günü seçmen sandığına gelen vatandaşların yanlarında herhangi bir sebepten dolayı seçmen kağıtları yoksa, kimlik belgelerini göstererek oy kullanabilirler. Kimlik belgelerinin resmi nitelik taşıması gerekmektedir. Nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı kimlik belgesi olarak oy kullanma işleminde geçerli evraklardır.

YSK Seçmen Kağıdı olmayan vatandaşlar nasıl oy kullanacak | Seçmen Bilgi Kağıdı olmayanlar sandıklarını nasıl öğrenir

SEÇMEN KAĞIDINIZ YOKSA SANDIĞINIZI NASIL ÖĞRENİRSİNİZ?
1 Kasım Pazar günü gerçekleşecek olan milletvekili erken genel seçimlerde tüm Türkiye sandık başına gidecek. Vatandaşlar hem internetten hem de çağrı merkezinden kolay bir şekilde seçimlerde nerede oy kullanacaklarını seçmen sorgulama işlemi ile internetten öğrenebilme imkanına sahip olabiliyorlar.

Haberin Devamı

Yüksek Seçim Kurulu, internet üzerinden vatandaşların nerede oy kullanacaklarını öğrenebilecekleri web sitesi kullanıma hazır. Kayıtlı oldukları seçmen bölgesindeki okullarda oy kullanacak olan vatandaşlar, hangi okulda oy kullanacağını YSK’nın sitesinden öğrenebilirler.

SEÇMEN YERİNİZİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!