YSK kesin sonuçları açıkladı

Güncelleme Tarihi:

YSK kesin sonuçları açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2015 11:05

YSK Başkanı Sadi Güven 1 Kasım kesin seçim sonuçlarını açıkladı.

Haberin Devamı

İşte Güven'in açıklamalarından satır başları:

1 Kasım 2015 Pazar günü yapılan genel seçim sonuçlarıyla ilgili il seçim kurulları tarafından yurtiçi seçim çevrelerinden gelen sonuçlara göre gelen birleştirme tutanakları, ankara il seçim kurullarından gelen sandık sonuç tutanaklarına göre düzenlenen birleştirme tutanaklarının kurumumuza ulaşmasıyla 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılan milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının tespitine karar verilmiştir. Böylece 26’nci dönem genel seçimi sonuçlanmıştır.

Yurtdışında 54 ülke 113 temsilcilikte ve yurtiçinde seçim gerçekleştirilmiştir. Seçim akşamı, sayım döküm işlemi tamamlananlar SEÇSİS aracılığıyla 16 siyasi partiye oy verme işleminin sona ermesinden itibaren, seçime katılmayan ancak verilere ulaşmayı talep eden partilere ise eş zamanlı olarak sunulmuştur. Ayrıca siyasi partilerin bilişim uzmanları, seçim akşamı SEÇSİS veri merkezine davet edilerek sonuçları takip etme imkanı sağlanmıştır. Geçen döneme göre vatandaşlarımızın daha az hataya düşmeleri sağlanmış, geçersiz oy azalmıştır. 

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Şu andan itibaren bütün vatandaşlarımız kendilerinin oy kullandıkları sandıklar dahil olmak üzere tüm Türkiye sandıkları sonuç tutanaklarını ıslak imzalı olarak görebileceklerdir. Sonuçların dayanağı olan sayım döküm cetvelini, ilçe birleştirme tutanağını ve il birleştirme tutanağını görme imkanı sağlanmıştır. Halk eğitim merkezleri aracılığıyla seçimlerde görev yapmak isteyenlere eğitim programı düzenlenmiş ve 2 milyon kişiye eğitim verilmiştir.

Seçim günü elektrik kesintisine ilişkin kurumumuza itiraz yapılmamıştır. Bu tedbirler ve eğitimle seçimler şeffaf güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Maddi hatanın düzeltilmesine ilişkin birkaç itirazın dışındaki tüm itirazlar reddedilmiştir.

Haberin Devamı

Yurt içi yurt dışı ve gümrük sandıkları dahil seçim sonucu:

Kayıtlı seçmen sayısı 56 949 009
Oy kullanan 48 537 695
Geçerli oy 47 840 231
Geçersiz oy 697 464
Seçime katılma oranı yüzde 85,23

Genel seçimi sonucu siyasi partilerin vekil sayıları

AK Parti: 317
CHP: 134
HDP: 59
MHP: 40 olarak tespit edilmiştir

BUNDAN SONRA NE OLACAK

TBMM 5 GÜN SONRA TOPLANACAK

YSK'nın sonuçları açıklaması ile, yeni yasama döneminin başlama süreci de netleşti. Yasa uyarınca TBMM, YSK'nın seçim sonuçlarını açıklamasından sonra 5. gün, saat 15.00'de toplanıyor. Sonuçlar bugün açıklandığı için, TBMM yeni vekillerle ilk toplantısını Salı günü saat 15.00'de gerçekleştirecek.

GEÇİCİ BAŞKAN YİNE DENİZ BAYKAL

Salı günü yapılacak TBMM'nin ilk toplantısında Meclis'in "geçici başkanlık" görevini de, "en yaşlı üye" sıfatıyla, 7 Haziran sonrasında olduğu gibi, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal üstlenecek. İlk toplantıda vekiller kürsüden yemin ederek, resmen görevlerine başlayacaklar.

SEÇİM HÜKÜMETİNİN GÖREVİ DE SONA ERİYOR

Yine yasalar uyarınca, TBMM'nin  resmen açılmasıyla birlikte, 7 Haziran sonrasında kurulan "seçim hükümetinin" görev süresi de sona erecek. Bu nedenle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 1 Kasım seçimlerinde en çok vekili çıkaran parti olan Ak Parti'nin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'ndan  Salı günü, hükümeti kurma görevini vermesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!