YSK Başkanı Güven: İnternete sızan kimlikler ile 2008'de paylaştığımız veriler uyuşuyor

Güncelleme Tarihi:

YSK Başkanı Güven: İnternete sızan kimlikler ile 2008de paylaştığımız veriler uyuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2016 16:43

YSK Başkanı Sadi Güven, internette yayınlanan kimlik bilgileri ile ilgili olarak inceleme yaptıklarını belirterek, "İnternet sitelerinde yaptığımız araştırma sonucunda elde ettiğimiz bilgiler, siyasi partilere verdiğimiz veri tabanıyla uyuşmaktadır. Mühendislerimiz incelemeleri yaptılar, bizdeki kayıtlarla bire bir uyumlu olmasına rağmen bizim sistemimizden herhangi bir sızma yoktur" dedi. Güven, "Verilerin 2008 tarihinde paylaşılan dosyalarla uyumlu olduğu görülmüştür" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddiaları üzerine, internet sitelerinde yaptıkları araştırma sonucunda elde ettikleri bilgilerin, siyasi partilere verdikleri veri tabanıyla uyuştuğunu belirterek, "Mühendislerimiz incelemeleri yaptılar, bizdeki kayıtlarla bire bir uyumlu olmasına rağmen bizim sistemimizden herhangi bir sızma yoktur. Sızma, hemen hemen de imkansız derecede güçtür. Çok güçlü şekilde sistemi koruyoruz" dedi.

Güven, kimlik bilgilerinin sızdırılmasıyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

1.44 GB BÜYÜKLÜĞÜNDE DOSYA BULDUK

İnternet sitelerinde seçmen kütükleri bilgilerini içeren listelerin dolaştığı iddiaları üzerine kendilerinin de bir araştırma yaptığını söyleyen Güven, yaklaşık 50 milyon vatandaşın bilgilerini içerdiği iddia edilen dosya için internet ve torrent sitelerinde yapılan aramalarda "mernis.targz" isimli dosya bulunduğunu anlattı.
Güven, yaklaşık 1.44 GB büyüklüğünde sıkıştırılmış arşiv türündeki dosya üzerinde yapılan analiz sonucunda, dosya içinde 6.59 GB boyutunda açık kaynak kodlu veri dosyası tespit edildiğini, incelemelerin de bu dosya üzerinden yapıldığını aktardı.

Haberin Devamı

Dosyada, 49 milyon 611 bin 709 kayıt bulunduğu bilgisini veren Güven, kişilere ait kimlik numarası, ad-soyad, anne-baba adı, cinsiyet, doğum yeri-tarihi, nüfusa kayıtlı olduğu il ilçe adres bilgileri gibi İngilizce isimlendirilmiş 17 veri tabanı olduğunu söyledi.

SİYASİ PARTİLERE VERDİKLERİMİZ İLE UYUŞUYOR

Sadi Güven, dosyada 29 Mart 1991 ve daha öncesinde doğan kişilere ait kayıtlar bulunduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Yapılan ilk tespitlere göre, inceleme yapılan verilerin 298 sayılı Kanun'un 47. maddesi kapsamında ve resmi talepler doğrultusunda siyasi partilerle paylaşılan askı listeleri veri kayıt desenine uyumlu olduğu görülmüştür. Hem kendi mühendislerimiz var hem de HAVELSAN'la anlaşmalı çalışıyoruz. Onların bizde devamlı görev yapan mühendisleri var. Bizim mühendislerimiz bu incelemeleri yaptılar. Bizdeki kayıtlarla birebir uyumlu olmasına rağmen bizim sistemimizden herhangi bir sızma yoktur. İnternet ve torrent sitelerinde yaptığımız araştırma sonucunda elde ettiğimiz dosyadaki bilgiler, siyasi partilere verdiğimiz veri tabanıyla uyuşmaktadır."

Haberin Devamı

Başkan Güven, bu bilgilerde anne-baba isimlerinin neden yer aldığına da açıklık getirdi. TC kimlik numarasının, 2007 yılına kadar seçmen kütüklerinde yer almadığını hatırlatan Güven, 2007'de MERNİS'ten alınan kayıtlarla eşleştirilebilene kadar bunların kullanıldığını anlattı.
Güven, "Ancak 2008'de Nüfus ve Vatandaşlık İdaresiyle yapılan çalışmalar neticesinde 5749 sayılı Yasa ile yapılan değişiklikten sonra adres kayıt sistemindeki veriler toplu olarak alınarak ilk defa SEÇSİS'e işlenmiş ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları esas alınarak seçmen kütüğü oluşturulmuştur" diye konuştu.

YSK'nın 2008'de aldığı 299 sayılı kararı doğrultusunda MERNİS adres kayıt sisteminden alınan bilgilerle oluşturulan seçmen kütüğünün, 26 Kasım 2008 günü düzenleme ve kontrol amacıyla askıya çıkarıldığını ve 5 Aralık 2008 Cuma günü askıdan indirildiğinin altını çizen Güven, şunları söyledi:
"Askıya çıkarılan listeler 29 Mart 2009'da yapılacak mahalli idareler genel seçiminin yakın tarihli olması sebebiyle 29 Mart 1991 ve daha öncesinde doğanları kapsamaktadır. Bu dönemde siyasi partilere verilmek üzere ilçe bazında seçmen kütükleri, parti kütük dosyaları hazırlanmıştır. Sözü edilen dosyadaki, yani internette dolaşan dosyadaki verilerin 27 Kasım 2008 tarihinde hazırlanan ve siyasi partilerle paylaşılan bu dosyalarla da uyumlu olduğu görülmüştür."

Haberin Devamı

Nüfus Kanunu'nda yapılan değişiklikten sonra seçmen kütüklerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının yer aldığını belirten Güven, 5749 sayılı Kanun'un hem genel gerekçesinde hem madde gerekçesinde, "Yurt dışı seçmen kütüğü adres kayıt sistemi esas alınarak oluşturulacaktır. Bu kayıtlar 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını ihtiva edecektir." ifadelerine yer verildiğini aktardı.
Yasaların, seçmen kütüklerinin nüfus kayıtlarındaki bilgiler esas alınarak hazırlanacağını öngördüğüne dikkati çeken Güven, kimlik numaralarının buna dayalı olarak seçmen kütüğüne yansıtıldığını vurguladı.

Güven, anne-baba adı, doğum tarihi gibi hususların yazılmasının ise 298 sayılı Yasa'nın 34. maddesinin amir hükmü olduğunu aktaran yasada "Seçmen kütüğünde seçmenin adı soyadı, baba adı, ana adı, doğum yılı, doğduğu ilçe adı, oturduğu yer adresi bulunmak zorundadır" hükmünün yer aldığını, bu hükme dayalı olarak seçmen kütüklerine bu bilgileri yazmak zorunda olduklarını kaydetti.

Haberin Devamı

YSK KEYFİ BİR ŞEKİLDE UYGULAMA YAPMA DURUMUNDA DEĞİL

Devletin temel kurumlarından biri YSK'nın anayasal bir kurum olduğunu ifade eden Güven, Anayasa'nın 79. maddesinin, seçimlerin başlangıcından bitimine kadar seçimlerin genel yönetim ve düzenliği için YSK'yı görevli kıldığını hatırlattı.
Güven, "YSK, keyfi bir şekilde uygulama yapma durumunda değildir. Kendisine kanunun verdiği talimatları, yine kanunlar çerçevesinde yerine getirmekle görevlidir." dedi.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'un 47. maddesinin vatandaşlar tarafından da bilinmesinde fayda gördüğünü söyleyen Güven, kanunun bu maddesinin, "seçmen kütüklerinin, seçime katılma yeterliliği taşıyan siyasi parti merkezlerince talep edildiğinde, YSK tarafından bir seçim döneminde iki defadan fazla olmamak kaydıyla siyasi partilere verileceğini" öngördüğünü hatırlattı.
Başkan Güven, şöyle konuştu:
"Yani, seçime katılma hakkına sahip siyasi partilere, bir seçim döneminde istemleri halinde iki kez bu listeler, yasanın amir hükmü gereği, içerisinde TC Kimlik numarası, ana adı, baba adı, doğum yeri, doğum tarihi, ikamet adreslerini de içerir şekilde verilmek durumunda ve biz bu şekilde bugüne kadar bunların hepsini verdik. Mesela 1 Kasım seçimlerinde 29 siyasi parti seçime katılma hakkına sahipti. Bunların içinde isteyenlere tutanak karşılığında hepsine verdik. Çoğunlukla isteniyor. Tek tek liste halinde vermek mümkün olmayacağından, cd ortamında ve 'siyasi partiler portalı' denilen portal üzerinden de siyasi partilere veriyoruz."

Haberin Devamı

Olayla ilgili yargı sürecinin işlediğini hatırlatan Güven, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, kendilerinden bu konuda bilgi talebinde bulunduğunu belirterek, "Başsavcılık istemeden önce de kamuoyunda konuşulmaya başlandığında, belgeler doğru mudur, değil midir, nereden çıkmıştır, sızma mıdır, bizim verdiklerimiz listelerden kamuoyuna aktarılan bilgiler midir bu konuda bir araştırma yapmıştık. Çalışmalarımız devam ediyor. O bilgileri başsavcılığa göndereceğiz. O dönemde bu listeleri kimlerin aldığı da bizde var. Ama kim sızdırmıştır bu yargının bilebileceği bir şey" diye konuştu.

Sadi Güven, son dönemlerde bu tür sıkıntıların çıkabileceğini öngördüklerini ve bu nedenle bazı kararlar aldıklarını da aktararak, 2011'den bugüne muhtarlık bölgesi askı listelerindeki TC kimlik numarası bilgilerini kısmen yıldızladıklarını anlattı.

 

BAKMADAN GEÇME!