YPG ‘savaş suçu’ işliyor

Güncelleme Tarihi:

YPG ‘savaş suçu’ işliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2015 00:25

Uluslararası Af Örgütü, Suriye’de terör örgütü PKK çizgisindeki PYD’nin askeri kanadı YPG’nin, IŞİD’den geri aldığı köylerdeki çoğunluğu Arap ve Türkmen olan halkı zorla yerlerinden ettiğini ve evleri yıktığını öne sürdü.

Haberin Devamı

LONDRA merkezli Uluslararası Af Örgütü, dün ‘Gidecek başka yerimiz yok’ başlıklı yeni bir rapor yayınlayarak Suriye’de Demokratik Birlik Partisi (PYD) liderliğindeki yönetimin, ‘savaş suçuna varabilecek derecede’ halkı zorla yerinden ettiğini, evleri yıktığını açıkladı. Raporun başında, Suriye’nin kuzeyindeki Rojava yönetiminin IŞİD’e karşı savaşan ABD liderliğindeki koalisyonun önemli müttefiki olduğu belirtildi. Af Örgütü’nden araştırmacılar, PYD’nün kontrolü altındaki bölgelerde ev yıkımını ve zorla göç iddialarını araştırmak üzere, temmuz ve ağustos aylarında Haseke ve Rakka’ya bağlı 14 kasaba ve köyü ziyaret ederek 37 kişi ile görüştü.

Daha çok Arap ve Türkmenler:

Rapora göre terör örgütü IŞİD üyesi ya da sempatizanı olmakla suçlanarak binlerce sivil göçe zorlandı, evleri yıkıldı. Bu kanun dışı uygulamalardan etkilenenlerin büyük çoğunluğu Arap ve Türkmenler olmasına rağmen, Sülük kasabasında Kürtlerin evlerine geri dönmesi de yasaklandı. Abdi köyde az sayıdaki Kürt, YPG tarafından yerinden edildi.

Haberin Devamı

PYD’nin askeri kanadı YPG 2015 şubat ayında Haseke vilayetine bağlı Til Hemis’teki Hüseyniye köyünü ise IŞİD’in kontrolünden aldıktan sonra yıkıma başladı, köylüleri göçe zorladı. Hüseyniye köyünden bir kişi, “Bizi evden çıkardılar, evimizi yakmaya başladılar. Buldozerler getirdiler. Tek tek evleri yıktılar” diye konuştu. Af Örgütü’nün elde ettiği uydu görüntüleri de yıkımı doğruladı. 2014 Haziran ayında 225 olan bina sayısının bir yıl sonra 14’e düştüğü tespit edildi.

Safwan isimli bir köylü “Ayrılmamız gerektiğini söylediler. Gitmezsek, ABD’li koalisyona bizim terörist olduğumuzu söyleyeceklerini ve onların da uçaklarını göndererek bizi vuracağını söylediler” dedi.

Af Örgütü’nün kriz danışmanı Lama Fakih, sivillerin kasıtlı bir şekilde evlerinin yıkılması ve göçe zorlanmasının özerk yönetimin otoritesini suistimal ettiği anlamına geleceğini söyledi.

Asayiş: Onların güvenliği için

Af Örgütü konuyla ilgili YPG güçlerine bağlı Asayiş Müdürü Ciwan İbrahim ve YPG sözcüsü Redur Xelil ile görüştü. İbrahim, kontrol altına aldıkları bölgelerde bazı ailelerin zorla yerinden edildiğini doğruladı; ancak sınırlı sayıda olduğunu öne sürerek şunları söyledi: “Rojava’da yalnızca 25 aile kantonu terk etmeye zorlandı. Onlara ‘Lütfen eşyalarınızı toplayıp buradan ayrılın, savaş bitene kadar buradan ayrılmanız iyi bir şey’ denildi. Rakka’da teröristler var ve onların aileleri, amcaları, kardeşleri burada. İletişim halindeler ve aileler onlara bilgi veriyor. Biz bu aileleri uzaklaştırmak zorundayız”. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!