YPG botlarına tank ateşi

Güncelleme Tarihi:

YPG botlarına tank ateşi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 20:29

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Türk Silahlı Kuvetleri’nin PYD’nin silahlı kolu YPG’yi iki defa vurduğuna dair açıklamasının detayları ortaya çıktı. Bu olaylardan ilkinde sınırın PYD tarafından açılan ateşe karşılık verildi. 10 gün önceki ikinci olayda ise Fırat Nehri üzerinden botlarla Cerablus bölgesinin batısına geçmeye çalışan YPG’lilere tanklarla ateş açıldı.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu’nun “Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG güçlerini iki kez vurdu” açıklamasının ayrıntıları belli oldu. Davutoğlu’nun işaret ettiği olayların ilki yaklaşık 3.5 ay önce yaşandı. Suriye’de PYD’nin kontrol altında tuttuğu bir bölgeden Türkiye’ye ateş açıldı. Bunun üzerine sınırda konuşlu askeri birlikler angajman kuralları çerçevesinde PYD denetimindeki bölgeye top atışlarıyla misliyle yanıt verdi. İkinci olay ise yaklaşık 10 gün önce meydana geldi. Cerablus’un doğusundan 20’ye yakın YPG’li 3 botla, Türkiye’nin “Kırmızı çizgi” olarak açıkladığı Fırat nehrinden batıya geçmek istedi. Sınırda konuşlu Türk askeri birlikleri YPG’nin bu girişimini tespit etti. Bunun üzerine, sınır birlikleri önce makineli tüfekle ateş açarak ikazda bulundu. Uyarı ateşine rağmen YPG’liler Fırat Nehri’nde batıya doğru yol almaya devam eti. Bunun üzerine sınırda konuşlu tank birliği devreye girdi. Tanklar YPG botlarını vurdu. Askeri yetkililer, YPG’nin zayiatıyla ilgili herhangi bir bilgi vermedi. Konunun 21 Ekim’deki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında da gündeme geldiği ve askeri kanadın konuyla ilgili bir sunum yaptığı öğrenildi.

Haberin Devamı

DİĞER İDDİALAR YALAN

Askeri kaynaklar, YPG’nin üç gün önce ortaya attığı, “Türk ordusu 24 Ekim gecesi ile 25 Ekim sabahı Kobani’ye bağlı Grire Spi (Tel Abyad) sınır hattındaki üstlenmiş olan birliklerimizin mevzilerine yönelik 19.00 ve 21.00 saatleri ile 02.00-04.00 saatleri arasında makineli tüfeklerle saldırı düzenledi” iddiasının ise doğru olmadığını söyledi.

HAZİRANDA KARARLAŞTIRILDI  

Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt koridoru oluşturulmasına karşı olduğunu, haziran MGK’sında Cerablus’la ilgili kırmızı çizgilerini netleştirerek ortaya koymuştu. Buna göre, Türkiye, YPG’nin haritada Fırat Nehri’nin batısında kalan Cerablus’a yönelik askeri bir harekâtta bulunmasını, kuzeyine doğru rejim güçlerinin operasyon yaparak büyük bir göç dalgasına neden olmasını “kırmızı çizgi ihlali” olarak sayıyor. TSK bu durumda, ikinci bir direktife gerek kalmaksızın, ikaz ateşine uyulmadığı takdirde Fırat’ın batısına geçiş girişimlerine anında askeri müdahale yetkisine sahip.

Haberin Devamı

DAVUTOĞLU NE DEMİŞTİ?  

Başbakan Davutoğlu, A Haber ve ATV ortak yayınında, “Türkiye, 911 kilometrelik sınırını, kaderini herhangi bir ülkeye terk etmez. Bunu Rusya’ya da, ABD’ye de söyledik. ‘Fırat’ın batısına PYD geçmeyecek. Geçtiği anda da vururuz’ dedik. 2 kere de vurduk” demişti.

AJANSLAR SON DAKİKA GELİŞMESİ OLARAK VERDİ 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki akşam katıldığı televizyon programında “Türkiye’nin PYD’yi Suriye’de iki kez vurduğunu” açıklaması, dünya ajansları tarafından “son dakika” gelişmesi olarak geçildi:m AP (ABD): “Türkiye’nin başbakanı Türk ordusunun kuzey Suriye’deki ana Kürt gücünü vurduğunu doğruladı.  PYD, IŞİD’e karşı savaşan ABD öncülüğündeki koalisyonun kilit müttefiki”.m AFP (Fransa): “Suriye’deki Kürtler geçen hafta Tel Abyad’ı ülkenin kuzeyindeki ‘özerk bölge’lerine katmıştı. Ankara, Suriyeli Kürtleri Suriye’de ‘fiili bir durum’ yaratacak girişimlerden uzak kalmaları yönünde uyardı”. m Reuters (İngiltere): “İki üst düzey Türk yetkili, Reuters’a Ankara’nın bu ayın başında hem ABD hem de Rusya’yı Kürt milislerin Suriye’nin kuzeybatısında sınırına yakın bölgeye girmesine tolerans göstermeyeceğini söylediğini açıkladı”.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!