Yozgat'ta uygun yatırım modelleri konuşuldu

Güncelleme Tarihi:

Yozgatta uygun yatırım modelleri konuşuldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2017 13:50

Yozgat'ta uygun yatırım modelleri konuşuldu

Haberin Devamı

YOZGAT, (DHA)- KALKINMA Bakanlığı'na bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) girişimcilik ve yenilik ihtiyaç analiz projesinin ikinci etabı Yozgat'ta gerçekleştirildi. Projenin ilk etabında Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerini kapsayan analizler yapılırken, Yozgat'taki toplantıda Yozgat ile birlikte Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale illeri için uygun yatırım modelleri üzerinde duruldu. 
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen, bölge ekonomisinin geleceğine dair ipuçlarının arandığı projeyle ilgili toplantı Grand Ser Hotelde gerçekleştirildi. KOP Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Tongur, KOP Bölgesinde salt tarım odaklı kalkınmanın yeterli olmayacağını, bölgenin tarihi ve sosyal birikimi, turizm potansiyeli, sanayi alt yapısı, yenilenebilir enerji potansiyeli gibi güçlü yönleri ve fırsatlarını etkin bir şekilde değerlendirerek yenilikçi bir dönüşüme ihtiyaç duyulduğu ifade etti. Tongur, Kalkınma Bakanlığı ile yaptıkları değerlendirmeler sonucunda bölgenin girişimcilik ve yenilikçilik konusunda aksayan alanlarının tespit edilmesi adına detaylı bir araştırma projesi yapmaya karar verdiklerini belirtti. Tongur, “Çalışmalar sonunda elde edilen analiz raporlarının yanı sıra girişimcilere yol göstermesi amacıyla patent, faydalı model, marka, endüstriyel tasarım ve coğrafi işaret gibi imtiyazlara kişilerin ya da firmaların hangi koşullar altında başvurulabildiğini anlatan 'Ar-Ge, Yenilik, Girişimcilik, Ticarileştirme ve Yatırım Destekleri' ile sınai mülkiyet haklarından, başvuru süreçlerinden haberdar olmak isteyen kişi ve kurumlara, her bir buluş ve yenilik kalemine başvurmaları için gereken koşullar ve atmaları gereken adımlar hakkında bilgilendirici niteliğe sahip 'Fikri Sınai Mülkiyet Hakları ve Başvuru Süreçleri' el kitaplarını hazırladık. Şimdi de yeni KOP illerimiz olan Nevşehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale illerimizi kapsayan Girişimcilik ve Yenilik İhtiyaç Analizi projesinin ikinci etabını yapıyoruz. Elde edeceğimiz veriler ile özellikle yenilikçi girişimcilik doğrultusunda yapılabilecek muhtemel desteklemeler için bizlere bir yol haritası çıkarılmış ve bölgenin girişimcilik ve yenilikçilik konularında adeta bir röntgeni çekilmiş olacaktır" dedi.
Türkiye'de ekonomik sürdürülebilirlik ve ortaklıklar konularında birtakım sorunlar yaşandığını belirten Yozgat Vali Yardımcısı Salih Altun ise, milyon liralar harcanarak kurulan işletmelerin hayatta kalması için artık profesyonellerle çalışması gerektiğini hatırlattı. Altun, "Özel sektörümüzün en büyük sıkıntısı finansman arayışı. Halbuki devletimizin verdiği desteklere baktığımızda sıfır faizli uzun vadeli kredilerden, KOP gibi, ORAN Kalkınma Ajansı gibi TKDK gibi çok sayıda kamu kuruluşlarımıza varana kadar, hayalleri olan ve bu hayallerini gerçekleştirmek isteyen müteşebbislerimize fırsat ve destek imkanı sunuyor. Kısacası bizim ilk önce her anlamda bir zihniyet değişikliğine ihtiyacımız var. İşte tam da bu noktada KOP İdaresinin vereceği destekler bizim için çok ama çok önemli ve anlamlı. Çünkü girişimcilik, yatırımın emek ve sermaye kadar önemli bir parçasıdır. Yapılan bu çalışmalardan dolayı KOP İdaresine çok teşekkür ediyoruz ve Yozgat'ta çok önemli sonuçlar alınacağına inanıyorum. Çünkü sayın Valimiz başta olmak üzere burada çok dinamik bir ekip var" şeklinde konuştu.
Proje ile KOP Bölgesi illerinin Girişimcilik, Yenilik, Ar-Ge ve Üniversite-Sanayi işbirliği karnesinin benzer bölge veya illerle karşılaştırmalı olarak ortaya konmasının yanında, bu alanları geliştirmeye yönelik yol haritasının oluşturulması amaçlanıyor. KOP Bölgesi illerinde girişim yapılabilecek fırsat alanların, proje kapsamında belirlenecek. Bu alanlara yatırım yapılmasına yönelik gelecek stratejilerinin oluşturulmasını da kapsayan proje ile KOP Bölgesinde KOBİ'lerin özellikle de mikro işletmelerin büyümelerinin önündeki bürokratik, ekonomik, sosyal ve kültürel engellerin ölçeksel, sektörel ve il düzeyinde belirlenerek, bunların giderilmesine yönelik strateji ve politika tedbirlerinin geliştirilmesine çalışılacağı kaydedildi.
FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!