Yozgat'ta tarihi köprülere restorasyon

Güncelleme Tarihi:

Yozgatta tarihi köprülere restorasyon
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2017 13:20

Yozgat'ta tarihi köprülere restorasyon

Haberin Devamı

YOZGAT,(DHA) YOZGAT’ta, tarihi köprülerin restore edilerek, gelecek nesillere aktarılması noktasında başlatılan çalışmalar kapsamında, 2 köprünün daha restorasyonuna başlandı.
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından, Yozgat’ta tespiti yapılan 6 tarihi köprüden 3’ünün restorasyon çalışmaları önceki yıllarda tamamladı. Çalışmalar kapsamında 2 köprünün daha restorasyonuna başlandı. Yozgat’ta yıllara meyan okuyan tarihi köprülerin restore edilmesine yönelik çalışmalar, 2010 yılında başlatıldı. İpek Yolu üzerindeki tarihi özelliğe sahip, Yozgat merkezdeki ‘Karabıyık’, Bozok Üniversitesi Kampusu içerisindeki ‘Kemerli Menfez’ ve ‘Kemerli Armağan’ köprüleri ile Yerköy ilçesindeki ‘Sekili Tuzla’, Çekerek ilçesindeki ‘Çekerek’, Şefaatli ilçesindeki ‘Koşa' köprülerinin restoresine öncelik verilmesi uygun bulundu. Bu köprülerden Bozok Üniversitesi Kampus Alanı içerisindeki 2 köprü ile Şefaatli ilçesindeki ‘Koşa’ köprüsünün restorasyonu önceki yıllarda tamamlandı.
Yozgat'ta bulunan ve restorasyon programına alınan 6 köprüden 2'sinin daha restore çalışmalarına başlanılırken, Şefaatli ilçesindeki Koşa köprüsünde de yeniden düzenleme çalışması yapılıyor. Tarihi Karabıyık Köprüsü ile Sekili Tuzla Köprüsü'nün onarım ihalesinin ardından yüklenici firmalar çalışmalarına başladı.
KARABIYIK KÖPRÜSÜ
Atatürk yolu üzerindeki tarihi Karabıyık Köprüsü, Osmanlı padişahlarından Yavuz Selim tarafından 1516 yılında Mısır seferine giderken yaptırıldığı kaydedildi. Tarihi köprü, 494 yıl sonra bile hala kullanılabilir durumda bulunuyor. Kesme taştan yapılmış olan köprünün boyu 54, eni 4,5 metre uzunluğunda. Üç sivri kemerli tarihi köprünün korkuluk duvarının yüksekliği ise 60 santimetre.
TUZLA KÖPRÜSÜ
Yerköy ilçesinin Sekili köyü yakınlarında, Delicesu Irmağı üzerine bulunan ‘Tuzla Köprüsü’ nün kitabesi bulunmuyor. Eşeksırtı şeklindeki tarihi köprü, bu özelliğiyle Selçuklu döneminde, 13’üncü yüzyılın ortalarında yapılmış olabileceği kaydediliyor. Köprü kuzey - güney istikametinde, 60 metre uzunlukta,  4,5 metre genişliğinde, uçları güneyde batıya, kuzeyde doğuya doğru kıvrılarak uzanıyor. 50 santimetre yükseklikte korkuluğu bulunuyor.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!