YouTube'a mahkeme yasağı şoku

Güncelleme Tarihi:

YouTubea mahkeme yasağı şoku
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2014 00:23

Dün akşam saatlerinde YouTube UyduNet ve TurkNet üzerinden mahkeme kararıyla kapatıldı. TTNET ve SuperOnline'da herhangi bir erişim sorunu olmazken, TurkNet ve UyduNet'teki yasak kararı sabah saatlerinde kalktı. Mahkemenin YouTube'u yasaklamasının nedeni ise Vimeo'nun kapatılmasına neden olan ve ne olduğu açıklanmayan bir videoydu.

Haberin Devamı

YouTube'a dün erişmeye çalışan Turknet ve Uydunet kullanıcıları büyük bir şok yaşadı; zira YouTube sayfasının yerine 'Bu sayfa mahkeme kararıyla engellenmiştir' mesajı yer alıyordu. Siteye saatlerce erişim sağlanamazken haberin yazıldığı TSİ 11.49 sularında YouTube yasağı tamamen kalkmış durumda.

BİR KAPANDI BİR AÇILDI

Twitter’da kullanıcıların şikayetlerinin artması üzerine önce dün akşam saatlerinde TurkNet’in çağrı merkezine ulaştık. TurkNet çağrı merkezinin konuyla ilgili yaptığı açıklamada sitenin mahkeme kararıyla yasaklı olduğu, bazı TurkNet kullanıcılarının hala YouTube’a girebildiği; ancak iki hafta içinde tüm kullanıcıların YouTube’a olan erişiminin kapatılacağı kaydedildi.

UyduNet’in çağrı merkezinden ise daha farklı bir açıklama geldi. Mahkeme kararının gün içinde alındığını ve gün sonuna doğru yasağın kalktığını dile getiren çağrı merkezi yetkilileri YouTube’a gün içinde erişimin sağlanamadığını doğrularken, akşam saatlerinde erişim probleminin ortadan kalktığını dile getirdi.

YOUTUBE NEDEN YASAKLANDI

Perşembe günü video sitelerinde yayınlanan bir video için mahkeme kararı çıkarıldı. Bu karar Cuma akşamı günü video paylaşım sitelerine bildirildi. Vimeo söz konusu videoyu engelleyemediği için cuma akşamı kapatıldı. Google Türkiye ise söz konusu videonun gizli kamera ile çekildiği için kaldırılması kararını verdi. Ancak TurkNet ve UyduNet, dün gece videonun kaldırılmasına rağmen mahkeme kararını dikkate alarak YouTube’u kapattı. Başka bir deyişle dün gece YouTube’a sadece TurkNet ve UyduNet aboneleri ulaşamadı. Ancak TTNET, Superonline ve diğer internet servis sağlayıcıları, söz konusu videonun kaldırılmasından dolayı YouTube’a erişimi engellemedi. Harekete geçen Google Türkiye yetkilileri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile kontağa geçerek TurkNet ve UyduNet abonelerinin YouTube erişebilmeleri için gerekli izinleri aldı ve bu sabah itibariyle YouTube'a TurkNet ve Uydunet üzerinden erişim sağlanabiliyor.

YouTubea mahkeme yasağı şoku

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!