Youtube yasağını dünya böyle gördü

Güncelleme Tarihi:

Youtube yasağını dünya böyle gördü
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2014 07:53

Dünya basını Türkiye'de Twitter'ın ardından Youtube'un da engellenmesine geniş yer ayırdı. Amerikan The Wall Street Journal gazetesi, "Bu yasak; Türkiye'nin, acımasız internet sansürleri uygulayan Çin, Suriye ve Kuzey Kore'yi de kapsayan ülkeler kulübündeki yerini sağlamlaştırdı" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

YASAK FINANCIAL TIMES'IN MANŞETİNDE

Youtube yasağını dünya böyle gördü

Financial Times gazetesi manşetten verdiği haberde, üst düzey ulusal güvenlik yetkililerinin Suriye'yle muhtemel bir savaşı değerlendirdikleri iddia edilen konuşma kayıtları nedeniyle, zor durumdaki hükümetin YouTube'a erişimi engellediğini aktarıyor. Perşembe günü sızdırılan ses kayıtlarının öncekilere göre daha kışkırtıcı olduğuna dikkat çeken Financial Times, Başbakan'ın "ulusal güvenlikle ilgili konuşmaların dolaşması ikiyüzlülüktür" açıklamasını aktardı.

BBC: YOUTUBE ENGELLENDİ
İngiliz BBC televizyonu Türkiye'deki Youtube yasağını "internete sızan ses kayıtları nedeniyle Türkiye Youtube'u engellendi" başlığı ile duyurdu.

Haberin Devamı

Yasağın Twitter'in engellemesi ile açılan karşı davanın ardından geldiğine vurgu yapan BBC, pazar günü önemli yerel seçimlerle yüzleşecek Erdoğan'ın daha önce sosyal medyayı yanlış bilgi yaymakla suçlayarak Youtube ve Twitter'ın kapatılacağını ima ettiğini yazdı.

INDEPENDENT: TÜRKİYE YOUTUBE'U ENGELLEDİ
Independent gazetesi de yüksek güvenlikli Suriye ile ilgili toplantı diyalogların internete sızdırılmasının ardından Türkiye'de Youtube'un da yasaklandığını duyurdu.

Seçimler öncesinde yolsuzluklarla ilgili suçlamaların kullanıcılar tarafından yayılmasının ardından Başbakan Erdoğan'ın "Twitter'ın kökünü kazıyacağız" açıklamasını hatırlatan gazete, bu hafta sonu yapılacak seçimlerin hükümetin geleceğini belirleyeceğine vurgu yaptı.

WALL STREET JOURNAL: TÜRKİYE O KULÜPTEKİ YERİNİ SAĞLAMLAŞTIRDI

Youtube yasağını dünya böyle gördü
Gazetenin bugünkü baskısında manşetten verdiği haberde, “Türk hükümetinin kritik yerel seçime günler kala Youtube’u yasaklaması ve medyasını kısıtlaması uluslararası bir öfkeye neden oluyor” denildi.

Haberde, "Bu yasak; Türkiye'nin, acımasız internet sansürleri uygulayan Çin, Suriye ve Kuzey Kore'yi de kapsayan ülkeler kulübündeki yerini sağlamlaştırdı" ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

GUARDIAN: TÜRKİYE ULUSAL GÜVENLİK ENDİŞELERİ NEDENİYLE YouTube’U KAPATTI
İngiltere'nin saygın gazetelerinden Guardian, teknoloji devi Google'nin Youtube'un Türkiye'de yasaklanmasının araştırdığı açıklamasını aktararak Twitter'ın da birkaç gün önce engellendiğini hatırlattı.

Guardian, Başbakan Erdoğan'ın yolsuzluk skandalı ile boğuştuğunu ve hükümet ile ilgili yolsuzluk iddialarının son birkaç haftadır sosyal medya platformlarında paylaşıldığını yazdı.

ECONOMIST: İngiliz Economist dergisi, "Erdoğan'ın Vladimir Putin'e teşekkür etmeli. Çünkü Rusya Federasyonu Başkanı'nın Ukrayna'ya saldırısı haftalarca manşetleri işgal etti. Bu yolsuzluk skandalından, kendisini ve müttefiklerini korumak için tasarladığı gibi görülen, özgürlükleri sınırlayıcı bir dizi yasa nedeniyle uluslararası alanda az bir kınamayla kurtulmasını sağladı." dedi

Haberin Devamı

TIME : YouTube yasağı Türk hükümetinin Twitter kararıyla uluslar arası eleştirilerin hedefi olmasından bir hafta sonra geldi.

BLOOMBERG : Suriye işgal planlarının sızması üzerine Türkiye YouTube'a girişi engelledi. ABD Dışişleri Sözcüsü Marie Harf sızdırılan konuşmalar üzerine yorum yapmaktan kaçındı.

CNN: Türk hükümeti on milyondan fazla insanı etkileyen Twitter yasağından bir hafta sonra YouTube'u yasakladı.

NBC: Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta Twitter'ı silip süpüreceğini söylemesinden sonra internette sansür dalgası başladı. Birkaç saat sonra Twitter yasaklandı. Şimdi de YouTube kapatıldı.

CNBC: AB'nin dijital komiseri Neelie Kroes, CNBC'ye, YouTube kararının kabul edilemez olduğunu belirterek, Türkiye halkının ifade özgürlüğünün garanti altına alınması için elinden geleni yapacağını açıkladı.

Haberin Devamı

WASHINGTON POST: Türk yetkililer Twitter'ı kapattıktan bir hafta sonra benzer bir operasyonla YouTube'u kapattı. Bu gelişme sosyal medyanın yaygın bir şekilde kullanıldığı ülkede öfkeyi daha da tırmandıracak.

FRANCE 24: Türkiye'nin haberleşme otoritesi, Ankara'daki bir mahkemenin Twitter'ı yasaklama kararını kaldırmasından sonra “idari bir kararla” YouTube'a girişi engelledi.

ARUTZ SHEVA: Türk hükümeti ülkedeki ifade özgürlüğüne yönelik engellemeler çerçevesinde son olarak YouTube'u kapattı. Bir Türk mahkemesi Twitter'a yönelik engelleme kararını kaldırmıştı.

VOICE OF RUSSIA: Hükümet yetkilileri, ulusal güvenliği tehdit eden yeni kayıtların yayınlanması halinde Türkiye'nin, Twitter ve YouTube'dan sonra diğer sosyal medya platformlarını da kapatabileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

DAILY MAIL: TWITTER'DAN SONRA YOUTUBE DA ENGELLENDİ
İngiltere'nin en çok okunan gazetelerinden Daily Mail, Türkiye'de Twitter'ın yasaklanmasından günler sonra Youtube'un da Suriye'ye ilgili yapılan gizli toplantıya katılan üst düzey yetkililere ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının internete sızması nedeniyle engellendiğini yazdı.

JERUSALEM POST: TÜRKİYE, SURİYE OPERASYON PLANLARI SIZDIKTAN SONRA YOUTUBE'U YASAKLADI
Başbakan Erdoğan Youtube’da Perşembe günü üst düzey güvenlik yetkililerinin Suriye’ye olası askeri operasyon tartışması kaydının sızmasını ‘alçakça’ olarak niteledi ve hükümet video paylaşım sitesini yasakladı.

EL CEZİRE: TÜRKİYE GÜVENLİK SIZINTISI ÜZERİNE YOUTUBE'U YASAKLADI
Haberde, "Türkiye video paylaşım sitesi Youtube'u yasakladı, bir hafta önce de Twitter yasaklandı. Türk medyası, ikisinin de hükümete zarar veren ses kayıtlarının yayılmasından sonra yasaklandığını belirtiyor" denildi.

ANSA: TÜRKİYE TWITTER'DAN SONRA YOUTUBE'A ERİŞİMİ ENGELLEDİ
İtalyan haber ajansı internet sitesinde "Türkiye: Twitter'dan sonra YouTube'a erişimi engelledi" başlığıyla verilen haberde, üst düzey yetkililer arasında yapılan, gizli Suriye toplantısına ait olduğu iddia edilen ses kaydının sosyal ağda yayınlanmasının ardından kısıtlama kararının alındığı belirtildi. Twitter'in kapatılmasından bir hafta sonra YouTube erişiminin de engellendiğine vurgu yapılan haberde, uygulamanın yerel seçimlerden üç gün önce yapılıyor olmasının da altı çizildi.

Haberde, Ocak ayından beri hemen hemen her gün Twitter ve YouTube üzerinden Erdoğan'ı zora sokan video ve ses kayıtlarının yayınlandığı belirtilirken, "Dün ortaya çıkan bir ses kaydı, Başbakan'ı 2010 yılında dönemin muhalefet lideri Deniz Baykal'a karşı kırmızı noktalı bir videonun yayılmasını organize ettiği suçlamasına maruz bıraktı" ifadesine yer verildi. Son olarak üst düzey yetkililerin katıldığı gizli Suriye toplantısına ait olduğu iddia edilen ses kaydının Youtube'da yayınlandığı belirtildi.

CORRIERE DELLA SERA: ERDOĞAN YOUTUBE’UN DA AĞZINI BAĞLADI
Gazetenin internet sitesinde, haberin alt başlığında, “Türk Başbakan Twitter'in ardından video platformunu da sansürledi. Geçen günlerde Suriye ilgili bir görüşmenin ses kayıtları yayınlandı" denildi. Haberin devamında, "Twitter'la başaramadı, YouTube ile yeniden deniyor" ifadesine yer verildi. Kararın gizli Suriye toplantısına ait olduğu iddia edilen ses kaydının yayınlanmasının ardından alındığı belirtildi. Haberde Erdoğan'ın oğlu ve bakanlarının başkalarıyla yaptıkları görüşmelerin YouTube üzerinden yayınlanan görüntü ve ses kayıtlarıyla "rüşvet" iddialarının ortaya atıldığı, Erdoğan'ın ise sosyal ağın kendisine ve hükümetine komplo kurmak amacıyla bir enstrüman olarak kullanıldığını iddiasında olduğu vurgulandı.

LA REPUBBLICA: TÜRKİYE, TWIITTER’DAN SONRA YOUTUBE DA KAPANDI
La Repubblica gazetesinin internet sayfasında ilk sıralarda yer bulan haberde Cumhurbaşkanı Gül'ün Twitter yasağına müdahalesinin etkili olmadığı belirtilerek, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, en popüler web medyası üzerine kişisel saldırısını sürdürüyor" yorumu yapıldı.

İL SOLE 24 ORE: YENİ YASAK, TÜRKİYE TWITTER’DAN SONRA YOUTUBE’U DA DURDURDU
Günlük ekonomi gazetesi İl Sole 24 Ore internet sitesinde de Türkiye'de Youtube'a erişimin engellenmesi, "Yeni yasak, Türkiye Twitter'dan sonra Youtube'u da durdurdu" başlığıyla duyuruldu. Haberde "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın emriyle" geçen Cuma Twitter'ın yerel seçimlerden üç gün önce de Youtube'un durdurulmasının Türkiye'de tansiyonu yükselttiği belirtildi. Ayrıca, "Pazar günü yapılacak seçimlerde, başbakan ve hükümetini vuran skandalların etkisinin ne olacağı belli değil" denilen haberde, Erdoğan'ın güç kaybetmesinin beklendiği ancak tahminde bulunmanın mümkün olmadığı kaydedildi. "Sultanın tahtta kalması halinde büyük olasılıkla daha İslamcı ve otoriter bir Türkiye ya da daha demokratik ve Avrupa'ya yakın bir Türkiye olma yol ayrımında" yorumunda bulunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!