YouTube siyaseti

Güncelleme Tarihi:

YouTube siyaseti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2007 00:00

Türkiye’nin bazı bölgelerinde seçmenler, okur-yazar olmadıklarından oy pusulası üzerinde seçecekleri adayların yerini şablonla, iple belirlemeye çalışırken ABD’de ’YouTube Siyaseti’ iyice yerleşmeye başladı. Muhalefetteki Demokrat Parti’den aday adayları bir ilki gerçekleştirerek, Youtube sitesinden kendi klipleriyle soru soran seçmeni yanıtladılar.

SİYASET hızla evrim geçiriyor. 2008 başkanlık seçimlerine hazırlanan ABD’de internet giderek daha fazla yer tutmaya başladı. Adaylar internet üzerinden klipleriyle seçmene ulaşmaya çalışırken, Demokrat Parti, önceki akşam bir ilke de imza attı. Seçmenler video paylaşım sitesi YouTube üzerinden kendi hazırladıkları kliplerle soru sordu, adaylar yanıtladı. Televizyondan canlı yayınlanan sanal tartışmada yanıtlardan çok, soru soranların direkt tavırları ve ilginç görüntüleri dikkati çekti.

İLK SORU N’ABER

Sanal tartışmada soru sormak isteyenler, kameraları ya da cep telefonuyla kaydettikleri görüntüleri CNN’e yolladılar. 2 binden fazla klip geldi. Bunların sayısı yaklaşık 30’a indirildi. Sekiz adaya yönelik ilk soru, Zach isimli bir seçmenden geldi. "N’aber" diye başlayan Zach, "Siz politikacılar, soruları evirip çevirmeden yanıtlayamaz mısınız" diye sordu. Adaylar, yanıtlayabilecekleri konusunda hemfikirdi.

YETERİNCE SİYAH MISIN YETERİNCE KADIN MISIN

Sonra da bireysel sorular gelmeye başladı. Senatör Barack Obama’ya, "Yeteri kadar siyah mısınız" sorusu yöneltildi. Obama’nın yanıtı hazırdı: "Manhattan’da taksi durdurabildiğimde, bunu tanınmış olmama bağlıyorum." New Yorklu siyahlar, taksiciler kendilerini almıyor diye hep şikayet eder. Senatör Hillary Clinton’a ise "Yeterince dişi misiniz" sorusu geldi. Hillary’nin yanıtı ise "Kadın olmak dışında yarışmam zaten sözkonusu değil" oldu.

Tartışmada Obama Irak konusunda savaşa onay yasasını destek veren rakipleri Hillary Clinton ve John Edwards’a sataştı. Obama, "Irak’tan nasıl çıkacağımız sorusu, Irak’a girmeden sorulmalıydı" dedi. New Mexico Valisi Bill Richardson ise altı ayda askerleri Irak’tan çekmeyi vaadeden tek aday oldu.

Seçmen YouTube’da neler sordu

Oğlumun mutlu bir hayat sürmesi için ne yapacaksınız? (Kardanadamın global ısınma sorusu)

Asgari ücrete aday olur muydunuz?

Seçimlerden sonra da YouTube’u kullanacak mısınız? (Hillary’ye)

Hastalar ve sakatlar için ne yapacaksınız? (Peruğunu çıkaran bir kanser hastası.)

İran, Suriye, Venezüella, Küba ve K. Kore liderleriyle görüşür müsünüz?

Sürat ihlali cezamı affedecek misiniz? (Gitar çalan bir adam)

Gelecekte evlenmemize izin verecek misiniz? (Lezbiyen çift)

Erkek iktidarının hakim olduğu Ortadoğu’da pazarlık yapabilecek misiniz? (Hillary’ye)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!