Yollar kavşağı Malatya

Eski çağlardan beri Anadolu’nun en önemli kavşak noktalarından birinde bulunan Malatya, ticaret potansiyeli, tarihi ve kültürüyle ön plandadır.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük kayısı üreticisi olan Beydağları’nın çevrelediği Malatya, dağlardan gelen kaynak sularının bolluğu ve akarsularıyla meyve bahçelerine hayat vermiş.
Turunçgiller ve muz dışında hemen hemen bütün meyvelerin yetiştiği bu verimli topraklar son derece misafirperver, güler yüzlü ve sakin insanlarıyla benim gönlümde taht kurdu.
Elazığ’da oturduğumuz 1960’lı yıllarda sık sık Malatya’yı ziyaret eder, şeker fabrikası ya da Sümerbank fabrikasının muhteşem bahçelerinde köfte dedikleri o muhteşem sarmalarını yerdik.
Koşa koşa İnönü heykelinin önüne gidip fotoğraf çektirir, bir de Kernek Şelalesi’ne göz attıktan sonra yola çıkardık.
Annem, arabanın her yerini ve bizim kucaklarımızı kayısı sepetleriyle doldurmayı ihmal etmezdi.
Doğu Anadolu’nun ilk kitap fuarına katılmak için gittiğim Malatya’dan 40 yıl önceki anılarımı tazelemenin mutluluğuyla döndüm...

Haberin Devamı

ÇİKOLATALI YENİKÖY KURABİYESİ

Oda sıcaklığında iyice yumuşayan yağı derin bir kabın içine koyup şekerleri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle krema kıvama gelinceye kadar 2-3 dakika çırpın. Yumurtaları ve vanilyayı ekleyip 1 dakika daha çırpın.
En son un, yulaf ezmesi, karbonat, damla çikolata, tarçın ve tuzu katıp kaşıkla iyice karıştırın. Hamur yapışkan kıvamda olacaktır.
Bu arada fırın tepsisine fırın kâğıdını yayın. Bir kâseye 2-3 yemek kaşığı un koyup elinizi unlayın. Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, iki avucunuzun arasında hafifçe yuvarlayıp tepsiye en az 5 cm aralıklarla dizin. (Pişen kurabiye yayılacaktır.)
Fırını 180 derece alt-üst konuma getirip 5 dakika önceden ısıtın.
Kurabiyeleri 12 dakika kadar pişirip hemen çıkarın.
Sıcakken yumuşak olan kurabiyeler soğuyunca sertleşip kıvama gelecektir. O zaman servise sunabilirsiniz.

Malzeme listesi

- 250 gr yulaf ezmesi (İri taneli yulaf ezmesi)
- 200 gr un
- 2 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
- 225 gr bitkisel margarin (Tereyağı da kullanabilirsiniz.)
- 130 gr esmer  toz şeker (Kahverengi şeker)
- 65 gr beyaz  toz şeker
- 1 çay kaşığı  dolusu karbonat
- 2 çay kaşığı  toz tarçın
- Yarım çay kaşığı tuz
- 3 Türk kahve fincanı damla çikolata

Yazarın Tüm Yazıları