Yolculuklarda kaslarınızı gevşetmeyi ihmal etmeyin

Uzun süren yolculuklarda hep aynı pozisyonda oturmak bel, sırt ve boyun ağrılarını tetikler. Hem yolculuk hem de vardığınız yerde hayatı zehir etmeye bile yetebilir bu ağrılar.

Halbuki uçak, otobüs veya araba yolculuklarında aralıklı yapılacak basit esneme hareketleri bile kaslarınızı rahatlatmaya, ağrıların önüne geçmeye yetebilir.

Yolculuk sırasında yapılabilecek altı basit esneme hareketi

Boynunuzu gevşetmek için başınızı sola çevirin ve yaklaşık beş saniye süreyle bu konumda tutun. Başınızı yeniden öne çevirin; daha sonra sağa çevirin ve beş saniye bu şekilde tutun. Beş kez tekrarlayın.

Omuzlarınızı ve boynunuzu gevşetmek için, kollarınızı vücudunuzu kenarında tutarken omuzlarınızı yukarı kaldırıp bu pozisyonda yaklaşık beş saniye durun ve daha sonra istirahat pozisyonuna dönün. Beş kez tekrarlayın.

Dik ve oturur konumdan öne doğru eğilerek gövdenizi yavaşça dizlerinize yaklaştırın. Kollarınızı yana bırakın ve daha sonra kollarınızla bacaklarınızı sarın. Derin nefes alıp verirken bu pozisyonda 20 saniye durun, daha sonra normal oturur pozisyona dönün. Beş kez tekrarlayın.

Ayakta dururken ellerinizi sırtınızın alt kısmına koyun ve belinizi geriye doğru yavaşça esnetin. 10 saniye bekleyin, gevşeyin ve vücudunuzu dik duruma getirin. Beş kez tekrarlayın.

Ellerinizi kalçalarınızın üzerine koyun ve vücudunuzu sola bükün. Bu pozisyonda 5 saniye süreyle bekleyin. Dik pozisyona geri dönün, sağa esneyin ve beş saniye bekleyin. Beş kez tekrarlayın.

Oturur durumda iken ayaklarınızı, parmak uçlarınız yerle temas halindeyken topuklarınız üzerinde yükseltin. 10 saniye süreyle bu pozisyonda bekleyin. Topuklarınızı tekrar yere değdirin ve 10 kez tekrarlayın. Bu gerçek bir baldır gerdirme egzersizi olsa da tüm belinizin esnediğini hissedeceksiniz.

Uzun yolculuklarda bunları unutmayın

Otobüsler oldukça konforlu. Yeme-içme, yastık-battaniye gibi ihtiyaçlar da karşılanıyor. Ancak siz yine de seyahatten önce kendi ihtiyaç listenizi yapın. Yanınıza alacağınız çantanıza ilk koyacağınız şey ilaçlarınız olmalı. Kronik hastalığınız var ve sürekli ilaç alıyorsanız daha da dikkatli olun. “Bugün de içmeyivereyim” demeyin. Yolda da olsanız düzenli almayı sürdürün.

Diyabet, kan şekerinin düşmesi gibi sağlık sorununuz varsa, doktorunuzun daha önce önerdiği uygun yiyecekleri yanınıza almanızda yarar var.

Yola çıkmadan, hareketsizliğe bağlı damarların pıhtı atması ihtimalini en aza indirmek için doktor tavsiyesiyle aspirin içebilirsiniz.

Yolculuk boyunca bol bol su için. Fazla kahve tüketmeyin.

Yolda dar giysiler giymekten kaçının. Uzun süre hareketsiz kalmak, ayaklarınızda ve vücudunuzda şişlik yapabilir. Ayakkabı tercihi yaparken de bunu gözardı etmeyin.

Yaz aylarında seyahat ediyorsanız, klimalara dikkat. Battaniyeleri otobüsten edinebilirsiniz. Ancak ayaklarınızda sandalet, terlik varsa üşüyebilirsiniz. Çantaya atılacak bir çorap böyle bir sorunda kriz çözecektir.

Yolculuk sırasında verilen molalardan yararlanın. Molalar ihtiyaç gidermenin yanısıra, ufak yürüyüşler için de iyi bir fırsat. Yürümeniz kan dolaşımını düzene sokar. Atıştırmaya niyetliyseniz, hafif gıdaları tercih edin. Çok yağlı, ağır, diğer yolcuları rahatsız edebilecek kadar kokan yiyeceklerden uzak durun. Temizliğinden eminseniz yiyin.
Yazarın Tüm Yazıları