Yolcular artık beklemeyecek

Yolcu şikayetlerinde ilk sırada yer alan ve giderek uzayan havalimanlarındaki bekleme süreleri, yepyeni teknolojilerle hızla kısalacak.

Yolcunun terminale girişinden uçakta koltuğuna oturması arasında geçen zamanı 30 dakikaya indirmeyi hedefleyen şirketler, yeni ürünlerini Köln«de gerçekleştirilen Passenger Terminal Expo 2005 Fuarı«nda sergiledi. Toplam 37 ülkeden 124 şirketin katıldığı fuar, bir bakıma geleceğin terminallerinden bir kesiti ziyaretçilere sundu.

Bu yılki fuarda hem katılım hem de ilgi güvenlik sistemleri geliştiren şirketlerdeydi. Yeni konsepte göre yolcuların güvenlik işlemleri parmak izi ve göz taramayla gerçekleştiriliyor. Yolcu check-in kontuarına geldiğinde pasaportundan uçuş bilgilerine ulaşılıyor. Pasaporttaki vizesi tarayıcıyla bilgisayara aktarılıyor. Bu sırada yolcunun parmak izi ile kamera yardımıyla göz taraması, yani irisin fotoğrafı alınıyor. Buna biometrik kontrol adı veriliyor. Yolcu uçağa gittiğinde kapıda parmak izi ve kamerayla göz kontrolünden geçiyor. Bilgiler doğruysa kapı açılıyor ve yolcu uçağa biniyor. Parmak izi ve iris her insanda farklı olduğu için böylece doğru yolcunun uçağa binmesi sağlanıyor.

Terminallerde yolcuların takibi ise artık özel kamera sistemleriyle gerçekleştirilecek. Sistem, havalimanlarında yolcunun uçuş kartına konulan küçük verici çiplerin yerini alacak. VisioWave şirketi tarafından geliştirilen kameralar, terminalin çok farklı yerlerine değişik açılarla yerleştiriliyor. Kamera farklı açıda olduğu için o an hareket halinde olan kalabalık yolcuların hepsinin aynı anda resmini çekiyor. Özel bilgisayar programı fotoğrafları eşleştirilip yolcu takip edilebiliyor.

Fuarın yolcular için önemli bir başka ürünü de Pacsafe şirketinin tasarımı Amerika için geliştirilen özel bir kilitti. Amerikan Ulaştırma Bakanlığı’nın aldığı karara göre Amerika’ya uçan yolcular bagajlarını kilitleyemiyor. Güvenlik nedeniyle bagaj kilitleri kırılarak kontrol edilebiliyor.

Bagajlarda kilitlerin kırılması nedeniyle Amerika’daki hırsızlık olaylarının artması ve yolcu şikayetlerinin çoğalmasıyla Ulaştırma Bakanlığı yeni bir karar almak zorunda kaldı. Buna göre yolcular, özel geliştirilen kilitleri kullanabiliyor. Özel sertifikalı şifreli kilitlerin altında özel bir anahtar girişi yer alıyor. Güvenlik bagajı açmak istediğinde alttaki bölüme özel anahtarı sokarak kilidi açıyor. Bu anahtarla kilidi tekrar kapatabiliyor. Yeni nesil kilitlerin satış fiyatı 12 ila 21 YTL arasında değişiyor.

Tolga ÖZBEK

A380’E ÖZEL KÖRÜK

Airbus’ın iki katlı 555 yolcu kapasiteli A380 uçağı için havalimanlarında hazırlıklar hızla sürüyor. Uçağın kanat üzerinden hızla hareket eden ve iki kata da yaklaştırılan körükleri tüm yolcuların 30 dakika içinde inip binmesini sağlayacak.

YENİ BAGAJ ARABALARI

Amsterdam Havalimanı’na konulan yeni bagaj arabaları yolculardan büyük ilgi gördü. Küçük boyuttaki arabanın üst kısmında çocukların oturtulabileceği bölüm de bulunuyor. Yolcu bagajını arabaya koyduktan sonra kafası çok daha rahat hareket ediyor. Tasarımcı Wanzi şirketi, Amsterdam’da arındırılmış salona konulan arabalar sayesinde alışveriş oranının hızla artığına dikkat çekerek yatırımın 7 aylık rekor zamanda geri döndüğünü belirtiyor. Arabaların yanında gözü rahatsız etmeyen ancak etkili boyutta reklam alanı da bulunuyor.

ROBOT YÜKLEYİCİ

Alstec şirketi tarafından geliştirilen robot, bagaj alanından gelen bavulları hızla konteynere ağırlık ve boyut hesabı yaparak yerleştiriyor. Bagaj işçilerine oranla üç kat hızlı çalışan robot, uçağa daha çabuk bagaj yüklenmesini sağlıyor.

BİOMETRİK KONTROL

İlk kapı açılıp yolcu parmak izinin alınacağı ve iris kontrolünün yapılacağı orta bölüme geçiliyor.

Üstteki optik okuyucu yolcunun kaç el bagajı taşıdığını tespit ediyor.

Yolcunun pasaportu taranıp bilgi aktarımı yapılırken parmak izi ve iris kontrolü gerçekleşiyor.


Bilgilerin doğrulanması halinde kapı açılıyor. Yolcu uçağa geçiyor.

TAV'ın AVEX çıkarması

Havacılığın hızla büyüdüğü Mısır’da sektör AVEX 2005 Fuarı’nda buluştu. Mısır’ın turizm merkezi Şarm El-Şeyh’te ilk defa düzenlenen fuar büyük ilgi gördü. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in açılışını yaptığı fuara 23 ülkeden 61 şirket katıldı. AVEX 2005’in tek Türk şirketi, Kahire Uluslararası Havalimanı yeni terminal inşaatını yapacak olan Tepe Akfen konsorsiyumu (TAV) oldu.

TAV’ın bölgede aldığı projelerle önemli bir marka haline geldiğini belirten CEO Sani Şener, amaçlarının yerli ortaklarla havalimanı inşaat ve işletimi konusunda yeni projelere imza atmak olduğunu söyledi. Kahire’nin yeni terminalini 347 milyon dolarlık yatırımla 833 günde bitirmeyi hedefleyen TAV, halen Tunus ve Libya’da da yeni havalimanı projelerini yakından takip ediyor.

Fuarda özellikle iş jetlerinde ciddi katılım oranı dikkat çekti. Geniş gövdede Airbus, Başbakan Erdoğan’ın da aldığı A319 Corporate Jet modelini getirirken Embraer Legacy, Gulfstream G550, Dasault Falcon 900EX ve Bombardier Challenger 604, Cessna Citation X ile AVEX’te yerini almıştı. Türkiye gibi bölgesel taşımacılığın da hızla büyüdüğü Mısır’da Embraer 170, ATR72, Das 8Q400 yetkililere tanıtıldı. Bu uçaklardan Embraer 170, yarın İstanbul’da THY ve özel havayollarına demo uçuşu gerçekleştirecek.

Fuarda Çek imalatı L159B tipi jet eğitim uçağı gösteri yaparken, akrotimlerinin uçuşları da büyük ilgi çekti. Sharm El-Şeyh Havalimanı«nda gerçekleştirilen ve üç gün süren fuarı 5 bin kişi gezdi.
Metin TURAN - Egemen NAKİPLER

Son fırsatlar

THY,
31 Mart’a kadar Amsterdam’a ekonomi sınıfı, vergiler hariç, 8 günlük biletlerde İstanbul, Ankara ve İzmir’den 179, diğer noktalardan da 279 dolardan başlayan fiyatlarla uçuyor.

Swiss Havayolları, sezonun son kayak tatilini yapmak isteyenler için İstanbul’dan Zürih ve Cenevre’ye 139 dolardan başlayan fiyatlarla uçuyor. Ekonomi sınıfı, vergilerin hariç olduğu gidiş-dönüş biletlerde son seyahat tarihi ise 31 Mart. Swiss Havayolları ayrıca 31 Mayıs’a kadar kıtalararası business class uçuşlarında beraber seyahat eden ikinci yolcuya aynı tarih ve parkurda geçerli 1 dolardan başlayan fiyat sunuyor. Uçuşlar New York, Miami, Los Angeles, Boston, Chicago, Montreal, Sao Paulo, Johannesburg, Dar Es Salaam, Nairobi, Bangkok, Hong Kong, Singapur ve Mumbai hatlarında geçerli.

Adria Havayolları, 31 Mart’a kadar Avrupa hatlarında ekonomi sınıfı, vergiler hariç tek yön 99, gidiş-dönüş 169 dolardan başlayan fiyatlar sunuyor. Uçuşlar her gün İstanbul’dan saat 05.30’da kalkan ve Ljubljana aktarmalı uçakla gerçekleştiriliyor.

FAA’den THY’ye tam not

Amerikan Havacılık Otoritesi FAA’in denetlediği Türk Hava Yolları Teknik Bakım Merkezi tam not aldı. FAA’in yıllık rutin olarak gerçekleştirilen kontrollerinde THY’nin bir çok atölye ve bakım birimi sıfır hatalı bulundu. Son yılların en başarılı denetlemesi kabul edilen değerlendirmede THY’nin Amerikan tescilli yolcu uçaklarına kompenent ve motor dahil bakım yapabilme yetkisi yenilendi.

Ryanair’den dev sipariş

Avrupa’nın en büyük düşük maliyetli havayolu Ryanair, Boeing’e 70’i kesin, 70’i de opsiyon yani kesin siparişe çevrilebilir 9.2 milyar dolar değerinde 140 adet 737-800 siparişi verdi. İrlanda merkezli havayolu, ucuz uçuş konsepti ile Avrupa’nın en kárlı havayolu şirketi olma özelliğini koruyor. Halen filosunda 92 adet 737 tipi uçak bulunan havayolunun uçak siparişi ise 152’si kesin, 266’sı opsiyon toplam 418.

Gürel yeniden başkan

Türkiye Hava Yolları Pilotları Derneği Başkanlığı’na Kaptan Pilot Tuna Gürel yeniden seçildi. İkinci Başkan Altay Yıldırım olurken, Aziz Uyanık, Kutsal Önder, Ali Rüştü Öztürk, Mete Taşeli, Adnan Şekerci, Hasan Aydın, Cihan Karahan, Suat Veysoğlu ve Cengiz Öziş yönetim kurulu üyesi seçildi.
Yazarın Tüm Yazıları