YÖK, iletişim fakültelerini dekanlarla değerlendirdi

Güncelleme Tarihi:

YÖK, iletişim fakültelerini dekanlarla değerlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2017 17:06

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, iletişim odaklı programlara yönelik durum değerlendirmesi yapmak için iletişim fakültesi dekanlarıyla YÖK’te bir araya geldi. Toplantıyla bu programdaki eğitimin niteliği ve fakültelerin sorunlarına yönelik yapılacak iyileştirmelerle ilgili yol haritası belirlenmesi, mezunların mesleki yeterliliği ve istihdam sorunları konusunda görüş alışverişinde bulunulması amaçlandı.

Haberin Devamı

Toplantının açılışında konuşan Saraç, dünyada ve Türkiye'de özellikle yakın zamandaki tüm gelişmelerde iletişim biliminin, araçlarının ve iletişim ekosisteminin önemli olduğunu belirterek, bu kapsamda iletişim fakültelerinin mevcut durumunun değerlendirmesinin yapılması, geleceğe yönelik görüş ve önerilerin alınmasının önemine değindi.     

‘Yeni YÖK’ olarak yükseköğretim sisteminin yakın zamandaki faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Saraç, yükseköğretime erişim ve yükseköğretim alanındaki okullaşma oranının artırılmasının 2000'li yıllar öncesinde çözümlenmesi gereken en önemli sorun olduğuna dikkati çekti.     

Saraç, özellikle 2003-2014 yıllarında bu konuda sayısal açıdan çok önemli gelişmeler sağlandığını, bir sıçrama yaşandığını ve yatay büyüme gerçekleştiğini söyledi.     

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Saraç, "Bugün itibarıyla 111'i devlet, 65'i vakıf yükseköğretim kurumu ve 6'sı vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere, toplam 182 yükseköğretim kurumumuz mevcut. Öğrenci sayımız da 7 milyon 313 bini geçti. Bu öğrenci sayımız ile Avrupa yükseköğretim alanında Rusya'dan sonra ikinci en büyük öğrenci sayısına sahip ülke konumundayız" dedi.     

"Bu yıl 50 üniversite değerlendirilecek"     

Yükseköğretim sistemindeki son 10 yılda yaşanan bu büyüme sürecinin bundan sonraki aşamasının keyfiyet itibarıyla nitelik ve kalite bakımından da büyüme olarak gerçekleştiğini anlatan Saraç, bu kapsamda son 2 yıl içerisinde Yükseköğretim Kurulunun ilgili tüm paydaşlarıyla çalıştığı ve kamuoyuyla da paylaştığı girdi ve süreç odaklı iyileştirmelere yönelik yeni, yenilikçi pek çok girişim bulunduğunu belirtti.     

Küresel rekabette yer alabilmek için girdi süreçlerinden çok daha fazla çıktı süreçleri odaklı bir yapılanmaya ihtiyaç duyulduğunu anlatan Saraç, bu kapsamda ‘Kalite Kurulu'nun oluşturulması’ ve ‘Misyon farklılaşması odaklı ihtisaslaşma’ya önem verdiklerini anlattı.     

Kalite Kurulu ile ilgili Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliğinin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Saraç, kurulun faaliyetlerine başladığını söyledi.     

Haberin Devamı

Saraç, "Türk yükseköğretim sisteminin bizden bütünüyle bağımsız, yani idari ve mali açıdan YÖK'ten müstakil bir yapıya kavuşmasını istiyoruz. Ancak bu şekilde bizim almış olduğumuz kararların sonuçlarının değerlendirilmesi mümkün olabilir diye düşünüyoruz. Ama diğer taraftan da yasamayı beklemeden de kendimiz ikincil bir mevzuatla bunu gerçekleştirdik" dedi.     

Saraç, 2016'da tüm üniversitelerin kurumsal iç değerlendirme raporlarını sunduğunu, 20 üniversitenin ise dış süreç kapsamında değerlendirildiğini anımsatarak, bu yıl da 50 üniversitenin dış değerlendirme süreci kapsamında ele alınacağını söyledi.     

"Birbirinin kopyası olmasını istemiyoruz"     

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Saraç, Yükseköğretim Kalite Kurulunun kanuni düzenlemeyle çok yakında Yükseköğretim Kurulundan tamamen bağımsız bir yapıya kavuşacağını vurguladı.     

Yeni YÖK'ün ihtisaslaşmaya, üniversitelerin misyon farklılaşmasına gitmesine önem verdiğini anlatan Saraç, "Üniversitelerimizin birbirinin kopyası olmasını istemiyoruz, tasvip etmiyoruz. Farklı değerler üretsin istiyoruz" diye konuştu.

Saraç, bu amaca yönelik 2006 sonrasında kurulan üniversitelerin müracaat edeceği "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması" çalışması başlatıldığını belirtti.     

Yekta Saraç, 15 ay süren kapsamlı bir çalışma ve değerlendirme sonrasında 5 pilot üniversite belirlendiğini, sonuçlarının da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını hatırlattı.     

Haberin Devamı

Misyon farklılaşması çalışmasının bir sonraki aşamasının araştırma üniversitelerinin belirlenmesi olduğunu ifade eden Saraç, çalışmaların bir yıldır sürdürdüğünü söyledi.     

Araştırma üniversitelerinin belirlenmesinde de takvimin dışına çıkmadıklarını belirten Saraç, Misyon Farklılaşması ve Kalite Kurulu süreçleri birleştiğinde, yükseköğretimde yapısal değişim gerçekleşeceğini bildirdi.

Nitelikli insan kaynağının daha artırılması ve yükseltilmesi için bir çalışma başlatıldığını anımsatan Saraç, YÖK'ün ilk defa doktora öğrencilerine, asgari ücretin üzerinde doktora bursu verdiğini belirtti.

Saraç, ‘100/2000 YÖK Doktora Programı’ projesi kapsamında tespit edilen 100 önemli ve disiplinler arası alanda, ilk etapta 2 bin kişiye burs verildiğini anlattı.

Haberin Devamı

Bu projeyi, rasyonel bir yaklaşımla ülkenin gelecek 10 yılını şekillendirecek bir biçimde tasarladıklarını belirten Saraç, özellikle kamunun ve özel sektörün de gelişimi için ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağını hedeflediklerini vurguladı.     

"407 programda 25 farklı türde iletişim eğitimi sunuldu"     

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal da YÖKSİS verilerine göre, Türkiye'de 48 üniversitede 47 iletişim ve bir iletişim bilimleri fakültesinde yaklaşık 407 programda 25 farklı türde iletişim eğitimi sunulduğunu belirtti.     

Geçen akademik yıl verilen mezun sayısının 6 bin 600 olduğunu açıklayan Mandal, iletişim programlarında devlet üniversitelerinin tamamının dolduğunu, vakıf üniversitelerinde ise yüzde 85 ve üzerinde bulunduğunu söyledi.     

Konuşmaların ardından, soru cevap kısmı basına kapalı olarak gerçekleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!