YÖK'te asıl değişim Şubat'ta

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya göreve geldikten bir süre sonra çalışma arkadaşlarını kendi seçmeye başladı.

Haberin Devamı

Kurumda bulunan bazı bürokratları görevden aldı. Bazılarına ise soruşturma açtı. Üniversitelerarası Kurul Sekreteri ile YÖK Genel Sekreteri Turgut Kılıç soruşturma sonucu görevden alındı. YÖK, her ne kadar soruşturmanın selameti açısından dese de yaklaşık 15 yıldır burada çalışan Kılıç'ın ayrıldığı kesin. Bu arada YÖK Başkanvekili olan ve bir süre Başkanlık koltuğu için kulis yapan Prof. Dr. Yekta Saraç ile Başkan Çetinsaya'nın da aralarında bir hayli mesafe olduğu söyleniyor.

YÖK'te asıl değişim ise Şubat'ta olacak. Çünkü, bildiğim kadarıyla 6 üyenin görev süresi bu ay sona eriyor. Bu üyelerin yerine kimler atanacak? Başkanvekilleri onların içinden mi seçilecek? Şimdilik durum belirsiz. Bir ay daha bekleyip göreceğiz.

Yeni Başkanın akademik yönü çok güçlü. Şimdi herkesin umudu akademisyenlik yönünün ağır basıp, YÖK'e tek başına hakim olması. Kararlarını akademik ve özgürce vermesi. Başkalarının ve özellikle de siyasilerin işine karışmasını engellemesi. Malum eski Başkan Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan o koltukta otururken biraz daha siyasilere kulak kabartıyordu.

***

Haberin Devamı

Harvard en fazla yayın yapan, MIT ise en fazla atıf alan üniversite

Geçtiğimiz günlerde Hollanda Leiden Üniversitesi tarafından yapılan önemli bir araştırma hem üniversitelerin yayın, hem de yaptıkları yayınların alıntı yapılma sayılarını inceledi. Bu araştırmaya göre en fazla yayın/makale Harvard, en fazla atıf alan üniversite sıralamasında ise MIT bulunuyor.

2005-2009 arasında yapılan 500 araştırma, ağırlıklı olarak üniversitelerin yaptığı yayın sayısı ve o yayınların insanlar tarafından kaç kere alıntı yapıldıklarına göre değerlendiriliyor. Yani atıflara bakıyor. 50 farklı ülkeyi temsil eden üniversitelerin derecelendirildiği bu araştırmada 42 üniversitenin hepsi Amerika'dan. MIT, Princeton ve Harvard gibi üniversiteler listenin başında yer alıyor.

Üniversiteler arasında çıkarttıkları yayın/makalalerden en fazla alıntı yapılan üniversite MIT olarak görülüyor. Amerikan üniversitelerinden sonra yayın/makalelerden en fazla alıntı yapılan üniversitelerde 12'inci sırayı Lozan'daki Ecole Polytechnique Üniversitesi alıyor.

Haberin Devamı

Cambridge Üniversitesi bu sıralamada 31'inciyken, London School of Hygiene&Tropical Medicine 33'üncü, Oxford Üniversitesi 36'ıncı, Durham Üniversitesi ise 42'inci sırada bulunuyor.

MIT, yapılan farklı bir sıralamaya göre (yapılan ortalama alıntı sayısını esas alınarak belgenin alan farklılıkları, yaşı ve türüne göre) birinciliğini korurken, ikinci sırada Almanya'daki Gottingen Üniversitesi yer alıyor. 21'inci sırada ise Cambridge Üniversitesi bulunuyor. En çok alıntı yapılan ilk 100 üniversitenin sıralamasına bakıldığında çoğunluğu Amerikan üniversitelerinin oluşturduğu görülüyor. 12 üniversiteyle listede olan İngiltere 2'inci, 7 üniversiteyle de Hollanda 3'üncü sırada geliyor.

Haberin Devamı

2005-2009 arasında yapılan yayınlara bakılacak olursa 33.500 toplam yayın/makale sayısıyla Harvard Üniversitesi listenin başında geliyor. Kanada'daki Toronto Üniversitesi 21.000, Cambridge Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve University College of London 14.000 yayın/makale sayısını paylaşıyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları