YÖK, uluslararası kamuoyuna seslendi

Güncelleme Tarihi:

YÖK, uluslararası kamuoyuna seslendi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2016 17:45

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 1577 dekanın istifasının istenmesi üzerine uluslararası kamuoyunda ortaya çıkan yanlış algıları gidermek için İngilizce bir açıklama yaptı. Yurtdışında dekanlara istifanın dayatıldığı yönünde adaletsiz eleştirilerin yer aldığı belirtilen metinde, Türkiye’de demokrasinin ciddi bir saldırı altında olduğu vurgulandı. İstifaların illegal örgütün yükseköğretimdeki yapılanmasının ortadan kaldırılması ve soruşturmaların daha hızlı bir şekilde sonuçlandırılması için istendiği belirtildi.

Haberin Devamı

 

 

Açıklamada, Türkiye hükümetinin bu süren potansiyel riskin üstesinden gelmek için bazı önlemler aldığı duyuruldu. Soruşturmaların daha hızlı bir şekilde yürütülmesi için dekanların istifasının istendiği belirtilen açıklamada, dekanların üniversitelerdeki görevlerine incelemelerin tamamlanmasının ardından dönebileceği ifade edildi.

YÖK’ün İngilizce yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Türkiye’de darbe girişiminin başarısızlığa uğramasının ardından, sorumlu illegal ve gizli silahlı örgütün yükseköğretim sistemine nüfus etmiş olabileceği ile ilgili güçlü sinyaller alındı. Ayrıca bu illegal örgüt okul ve üniversitelerde güçlü bağlantılar da kurmuş olabilir. Ciddi zamanlarda ciddi önlemlerin alınması gerekebiliyor. Bilindiği üzere, devletlerde yaşanan acil durumlarda temel hak ve özgürlükler, kararlarla sınırlandırılabiliyor. Ne yazık ki, son yıllarda bazı ülkelerde arzu edilemeyen kısıtlamalara şahit oluyoruz. Türkiye demokrasisi ciddi bir saldırı altındadır. Türkiye Hükümeti’nin kurumları sınırları kapsamında süren potansiyel riskin üstesinden gelmek için gerekli önlemleri alıyor. Bu nedenle, önlemlerin bir parçası olarak, biz de rektörlerimizle, onların fakülte dekanlarının geçici olarak, soruşturma sürecinin daha hızlı bir şekilde yürütülmesi için istifa etmesi yönünde karara vardık. Büyük ihtimalle, birçok üniversitede, inceleme süreci tamamlandığında dekanlar görevlerine dönebilmiş olacak. Biz belirttiğimiz olgunun uluslararası kamuoyunun yanlış algısını düzelteceğini ve aydınlığa kavuşturacağını umut ediyoruz. Türkiye’deki cesur bir şekilde defedilen atağın ciddiyeti göz önüne alındığında, uluslararası kamuoyunun durumun güçlüğü konusunda farkındalık sağlayacağına inanıyoruz. Türkiye’de demokrasiyi destekleme perspektifimizi sürdüreceğiz ve benimseyeceğiz.”

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!