YÖK Kültür Sanat Söyleşileri devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

YÖK Kültür Sanat Söyleşileri devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2016 17:35

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Türk Yükseköğretim Sistemi geniş anlamı ile Avrupa Yükseköğrenim Sistemi alanında öğrenci sayısı bakımından 2. büyük ülkedir" dedi.

Haberin Devamı

YÖK tarafından düzenlenen Kültür Sanat Söyleşileri etkinliğinin, 2016-2017 öğretim yılı ilk programı Fırat Üniversitesi (FÜ) Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.     

Etkinlikte konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, Türkiye'de 181 üniversite, 679 enstitü, bin 640 fakülte ve 940 meslek yüksek okulunun bulunduğunu söyledi.     

2001 yılında 75 üniversitenin var olduğunu hatırlatan ve çok kısa sürede büyük bir dönüşümün gerçekleştiğini ifade eden Saraç, şöyle devam etti:     

"Öğrenci sayısı 1 milyon 644 bin'den 7 milyon 200 bin sınırına geldi. Öğretim üyesi sayısı 24 binden 72 bine, öğretim elemanı sayısı ise 156 bine ulaştı. Bütün bunları tek bir cümle ile yorumladığımız zaman Türk Yükseköğretim Sistemi geniş anlamı ile Avrupa Yükseköğrenim Sistemi alanında öğrenci sayısı bakımından 2. büyük ülkesidir."     

Haberin Devamı

"Çok yakında Avrupa'nın toplum içerisindeki yükseköğretim mezunu oranında en iyilere ulaşacağımızı tahmin ediyoruz" diyen Saraç, şu görüşlere yer verdi:     

"Türkiye Yükseköğretim sisteminin uluslararası boyutunda da son yıllarda sayısal itibariyle büyük bir sıçrama oldu. Bu sıçrama bizler için bir gurur kaynağı oluyor. Buradaki sıçramanın ana sebepleri, bir takım mevzuat değişiklikleri ile uluslararası öğrencilerin Türkiye'ye girişini, üniversitelere kabulünü kolaylaştırmak ve Türk Yükseköğretim Sistemini ulaştığı nitelik ile yurt dışına tanıtmak olarak sıralayabiliriz."     

Kalite kavramını Türkiye'de yükseköğretim sistemine yerleştirmek istediklerini aktaran Saraç, sayısal büyüme gurur duyulduğu gibi sistemin nitelik itibariylede performans göstermesini arzu ettiklerini söyledi.     

Konuşmanın ardından Saraç, FÜ'ye yeni dönemde birincilikle giren öğrencilere hediyeler verdi.     

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İstanbul Politikalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Fuat Keyman, "Küreselleşen Dünyada Türkiye: Demokrasi, Güvenlik, Kimlik" konulu sunumunu yaptı.     

Program daha sonra basına kapalı devam etti.     

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!