YÖK Başkanı: Üniversiteler misyonlarını gözden geçirmeli

Güncelleme Tarihi:

YÖK Başkanı: Üniversiteler misyonlarını gözden geçirmeli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2016 17:33

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, “Üniversitelerimizin misyonlarını tekrar gözden geçirmesine, tek tipten uzaklaşarak kurumsal farklılık ve çeşitliliğe yönelmesine, üniversite olmanın şümullü yapısından uzaklaşmadan belli alanlarda temayüz etmesine ihtiyaç var” dedi.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda orman, orman endüstri, inşaat ve çevre mühendislikleri ile tıbbi aromatik bitkiler bölümlerinin durumu ve sorunlarıyla ilgili toplantı düzenlendi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımıyla düzenlenen toplantıya rektörler ile birlikte bu programların bulunduğu fakülte dekanları ile bölüm başkanları katıldı. Bakan Veysel Eroğlu, bakanlığının yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ise, yükseköğretim süreçlerini ilgili kurum, kuruluş ve paydaşlarıyla çözmeyi çok değerli ve yenilikçi bulduklarını, bu kapsamda bugüne kadar ilgili bakanlar, rektörler, dekanlar ve bölüm başkanlarıyla bir araya gelerek konuları ayrıntılı, somut çözüm önerileri odaklı görüştüklerini söyledi.     

Haberin Devamı

Su ve ormanın Türkiye’nin elindeki en büyük doğal değerleri olduğunu belirten Saraç, “Yakın gelecekteki ülkelerin kavgaları ve savaşları su üzerine olacaktır. Tüm dünyanın öncelikli gündeminde olan iklim değişikliğinin arkasında su ve orman politikaları geliyor. Bu nedenle bu toplantıyı özellikle de bakanımızla gerçekleştiriyor olduğumuz için çok önemsiyor ve değerli buluyoruz” diye konuştu.     

KONTENJAN PLANLAMASI YAPILDI

Göreve geldiği 16 ayda gerçekleştirdiği yeni ve yenilikçi girişimleri anlatan Saraç, özetle şunları söyledi:

“Gerçekçi kontenjan planlaması yapılarak son sekiz yılın en düşük boş kontenjanları sonucunu elde ettik. Temel bilimlere ilginin artırılmasına yönelik özel stratejiler geliştirdik ve fizik, kimya, matematik ve biyolojide doluluklar, mühendislikler de dahil pek çok programın üstüne çıktı. Yüksek lisans ve doktora kriterlerini güncelledik ve yükselttik. Doçentlik yönetmeliği ve kriterleri güncelledik ve yükselttik. Yükseköğretim tarihimizde  ilk defa tıp, hukuk programlarına başarı sıralaması şartı getirdik, sonuçları isabetli oldu, toplumun bütün kesimleri kabul gösterdi ve takdir etti. Bu sene mühendislik ve mimarlık için de aynı uygulamayı getiriyoruz. Gelecek sene eğitim, diş ve eczacılık için aynı istikamette karar alacağız. Yabancı dille eğitim-öğretim yönetmeliğini güncelledik ve kriterleri yükselttik. Denklik sürecimizde iyileştirmeler, diploma denklik sürecimizle birlikte diploma tanınma süreçlerini de yükseköğretim literatürümüze soktuk.

Haberin Devamı

KALİTE KURULUNU ÖNEMSİYORUZ

Şeffaflaşma yolunda da önemli adımlar attı. Verileri kamuoyuyla paylaşmaya başladık. Üniversitelerimizin hepsinin aynı ve birbirinin kopyası olmasını tasvip etmiyoruz.. Bütün üniversitelerimiz ‘uluslararası üniversite’ olmak istiyor. Halbuki üniversitelerimizin hepsi uluslararası nitelikleri gözetmeli, fakat farklı değerler üretmeli. Bu kapsamda üniversitelerin bir kısmının eğitimde, bir kısmının araştırma ve teknoloji üretiminde, bazılarının da bölgesel kalkınmaya katkı sağlamakta farklılaşmasını istiyoruz.  Bu farklılaşma kesinlikle birinci, ikinci lig şeklinde kabul edilmemeli. Bunun için de üniversitelerimizin misyonlarını tekrar gözden geçirmesine, tek tipten uzaklaşarak kurumsal farklılık ve çeşitliliğe yönelmesine, üniversite olmanın şümullü yapısından uzaklaşmadan belli alanlarda temayüz etmesine ihtiyaç var. Bu adım, yani misyon farklılaşması, kalite kurulu süreçleriyle birleştiğinde yükseköğretimde yapısal değişim sürecini başlatacaktır. Aksi durumda başlatılan bu girişim, kurumlarımızın gelişimini değil, en çok korktuğumuz ve istemediğimiz bürokratik bakış ve yapıyı kuvvetlendirecektir. Bu kapsamda Kalite Kurulumuzu ve bunun yükseköğretim kurumlarımızdaki yansıması olan kalite komisyonlarını çok ama çok önemsiyoruz.     

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!