Yoğurt Türk mutfağının kraliçesi

Almanya-Singen’e Türk mutfağını anlatmaya gittim.

Haberin Devamı

Oradaki şeflere “Bulgur, Türk mutfağının kralıysa, yoğurt da kraliçesidir” dedim.

Türk mutfağını tanıtmak, yemek yapmak için yurtdışına her çıktığımda yoğurdun Türk mutfağına ait olduğunu gururla söylerim.
Bence yeme içme dünyasının en önemli keşiflerinden biridir yoğurt.
Üstelik tüm dünyada Türkçe isimle anılan tek yiyeceğimiz de odur.
Özellikle son zamanlarda yurtdışına çıktığımda, marketlerdeki yoğurt raflarının genişlediğini, bu raflardaki yoğurt çeşitliliğinin arttığını büyük mutluluk duyarak görüyorum.
Meyveli, ballı, periyodik ve özellikle de mısır gevrekli yoğurtlar gençler arasında çok popüler.
Milano’dan İsviçre’ye giderken trende karşımda oturan kızlar çantalarından meyveli yoğurt çıkarıp yemeye başlayınca karşılıklı gülüştük. Sonra da yoğurt üzerine sohbet etmeye başladık.
Bana uzun uzun yoğurdun anne babaları tarafından pek tüketilmediğini ama özellikle sağlıklı beslenmeye özen gösteren gençler arasında çok tutulduğunu anlatmaya çalıştılar.
Tabii ben de hemen atılıp bir yemek yazarı olduğumu, Almanya-Singen’e Türk mutfağını anlatmaya gittiğimi, yoğurdun bir Türk icadı olmakla kalmayıp bütün dünyada Türkçe olarak anıldığını bir çırpıda anlatıverdim.

KURUT’A ÇOK ŞAŞIRDILAR

Almanya’da Maraş tarhanasını anlatırken de öyle bir coşup heyecanlandım ki görmenizi isterdim.
“Bulgur, Türk mutfağının kralıysa, yoğurt da kraliçesidir” dedim. Tüm şefler bu söylediklerime güldü.
Onlara bir de “kurut” dediğimiz koni şeklindeki kurutulmuş top yoğurdu gösterince çok şaşırdılar.
Anadolu’nun kurutu, babamın da en sevdiği yiyeceklerdendi, ailenin diğer fertlerinin de.
Annem, kurutulmuş yoğurt toplarını akşamdan suya koyarak ıslatır, sabah da bakır süzgece alıp bastırarak ezer, pütürlü ayran kıvamına getirirdi.
Bu ayranı ‘siron’ dediğimiz hamurların üzerine döker ya da kesme aş denen hamur parçacıklarını kullanarak çorba yapardı.
Urfa-Harran Ovası evlerine ya da Kapadokya-Peribacaları’na benzettiğim, 12-15 santim yüksekliğindeki bu kurutulmuş yoğurt toplarının yöresel Türk mutfağının en pratik, en lezzetli ürünlerinden biri olduğunu hayranlıkla söyleyebilirim.

Yazarın Tüm Yazıları