Yoğurt da kurur bazen

Yoğurdun ilk kez Türkler tarafından yapıldığı, birkaç yıl önce uluslararası alanda da resmileşti.

Uzmanlar yoğurt sözcüğünün "yoğurut"tan geldiğini ve kökeninin yoğurmak olduğunu doğruluyor. Zaten Uygurlar’dan kalma belgelerde ve Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılan ilk sözlükte, yani Divan-ı Lügat-it Türk’te açık ve net bir şekilde geçiyor yoğurt sözcüğü. Yani aslında biz zaten biliyoruz yoğurdun bize ait olduğunu. Yoğurdun ne kadar yararlı bir gıda maddesi olduğunuysa söylemeye gerek yok sanırım. Artık tüm dünya bunun farkında ve yoğurdu her şekilde yemeye çalışıyor dünya insanı. Dün kurutulmuş meyvelerden bahsederken laf arasında şöyle bir değindiğim kurutulmuş yoğurttan, kuruttan da bahsedelim lafı gelmişken. Göçebe olmanın getirdiği yaşam şartlarının etkisiyle yoğurdu kurutmayı öğrenmiş Türkler. Yağsız yoğurdu bez torbalara koyup suyunu iyice süzüyor ve tuzlayarak şekil verip bir ya da iki hafta süreyle güneşte kurutuyorlarmış. Ve ihtiyaç duyduklarında parça parça kullanıyorlarmış kuru yoğurdu. Bu enteresan ürünün özelliği, suyundan tamamen arındığı için yarı yarıya protein içermesi... Yani hem pratik hem de sağlıklı bir icat kurut.. Ama pek çok şey gibi onun da adı tarih kitaplarından başka bir yerde pek az duyuluyor.

Karidesli Tayvan makarnası

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 250-300 gram Çin makarnası (noodle)

á 400-500 gram dondurulmuş veya taze karides

á 3 diş sarmısak

á 5 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 çay kaşığı toz zencefil

á 2 adet yeşil taze soğan

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 3 yemek kaşığı pirinç sirkesi (herhangi bir sirke türü kullanabilirsiniz)

á 1 su bardağı konserve bezelye

á 2-3 yemek kaşığı konserve mısır tanesi

á Varsa 2 tatlı kaşığı susam yağı

Yapılışı:

Sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Karidesler taze ise yıkayıp süzün. Taze yeşil soğanları ayıklayıp sadece yeşil kısımlarını incecik doğrayın. Sıvıyağı ’wok’ tavasında ya da orta boy bir teflon tencerede kızdırın. Sarmısakları ve karidesleri yüksek ısılı ateşte hızla karıştırarak 2 dakika kadar kavurun. Toz ya da rendelenmiş zencefili ekleyip pirinç sirkesini ilave edin. Karıştırarak 1-2 dakika daha, karidesler sararıncaya kadar kavurun. Ocağın altını biraz kısıp haşlanmış ya da konserve bezelyeyi ve mısır tanelerini ilave edin. Tuz ve karabiberi serpip taze soğanı katın ve orta ısılı ateşte karıştırarak 3-4 dakika daha kavurun. Son olarak, varsa susam yağını da aktarıp karidesli sosu ocaktan alın ve bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, büyük bir tencereye 15 su bardağı su koyup, 2 çay kaşığı tuz atın. Su kaynamaya başlayınca Çin makarnasını pişirin. Makarnayı hiç bekletmeden karidesli sosun olduğu tavaya aktarın. Makarna ve sosu karıştırarak servise sunun.

Kızılcık şerbeti

10 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 1 kg. taze kızılcık meyvesi (250-300 gram kızılcık pestili de kullanabilirsiniz)

á 6 su bardağı ılık su

á 1 adet limonun suyu

á 3 su bardağı tozşeker

á 50 cm x 1 mt. tülbent (tel süzgeç de kullanabilirsiniz)

Yapılışı:

Kızılcık şurubunu yapmak için taze kızılcık meyvesi kullanabileceğiniz gibi, bulabilirseniz kızılcık pestili de kullanabilirsiniz. Ama pestil kuru bir malzeme olduğu için kullanmadan yarım saat kadar önce 3 su bardağı ılık suya koymalısınız. Kızılcık meyvelerini yıkayıp süzdükten sonra orta boy bir tencereye aktarın. Üzerine limon suyu, tozşeker ve ılık suyu ilave edip orta ısılı ateşte pişirin. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra ocaktan alın. Üzerindeki köpüğü kağıt peçete yardımıyla aldıktan sonra soğumasını bekleyin. Tülbenti geniş bir tencereye yayın. Soğuyan kızılcık püresini azar azar koyup iyice sıkarak suyunu süzün. Elde ettiğiniz kızılcık şurubunu şişelere doldurup buzdolabına koyun. Kalan posayı atın. Servise sunarken su ve şeker ilave edip kıvamını kontrol edin. İçine birkaç tane karanfil atarak ve soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları